OLAMAZ YİNE HAL DEĞİŞTİRİYORUM 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1) Maddenin Katı Hali Katı halde bulunan kalem ve silgimizin şekillerini inceleyelim. Hangi yönden bakarsak bakalım belirli bir şekle sahip olduklarını.
Advertisements

Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ Konuya Git Konuya Git Konuya Git İLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ.
MADDENİN HALLERİ.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
Madde doğada üç halde bulunmaktadır
Maddeyi Niteleyen Özellikler
Sıvıların Basıncı İletmesi
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDEYİ TANIYALIM
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
MADDEYİ TANIYALIM.
Maddenin tanecikli yapısı
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
4.SINIF KKİMYA KONULARI GİRİŞ MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ MADDENİN HALLERİ MADDE-CİSİM-MALZEME-EŞYA MADDENİN ÖZELLİKLERİ MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER.
MADDENİN HALLERİ.
Maddenin Halleri.
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
Maddeyi Niteleyen Özellikler
MADDENİN HALLERİ GAZ KATI SIVI.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
MADDEYİ TANIYALIM.
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
MADDENİN HALLERİ.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
HAYAT BİLGİSİ 1.ÇEVREMİZDEKİ MADDELER 2.MADDENİN HALLERİ
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
Maddenin Halleri Konu Anlatımı
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
MADDENİN HALLERİ.
MADENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
MADDENİN HALLERİ.
2. Maddenin Halleri.
Maddeyi Tanıyalım.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR DÜŞÜNELİM GAZLAR.
MADDENİN HALLERİ.
MADDEYİ TANIYALIM İLKÖĞRETİM 4. SINIFLAR İÇİN CAHİT BORAN
1.Katılar ve sıvılar Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez. Sıra, masa, sandalye Yemek yaparken kullandığımız.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Maddelerin Özellikleri
MADDENİN HALLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
MADDENİN HALLERİ KATI HALİ SIVI HALİ GAZ HALİ PLAZMA HALİ.
MADDENİN HÂLLERİ VE HÂL DEGİŞİMİ Hazırlayan:Fatih MENTEŞ
2. Maddenin Halleri Maddenin Sıvı Hali
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDELERİN ÖZELLİKLERİ
KONU:MADDENİN HALLERİ GAZİ İLKOKULU 4.SINIF MERKEZ-DENİZLİ
MADDENİN HALLERİ HAZIRLAYAN MUSTAFA TUNÇ. M ADDEN İ N HALLER İ Maddeler doğada katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunur.
 MADDENİN KATI,SIVI VE GAZ OLMAK ÜZERE ÜÇ HALİ VARDIR.  BİR FIKRA: Ali, Fen sınavına hiç çalışamamış. Sınav günü gelmiş çatmış. İlk soru şöyleymiş:”maddenin.
MADDENİN HÂLLERİ VE HÂL DEGİŞİMİ Hazırlayan:Fatih MENTEŞ
4.SINIF KİMYA KONULARI.
MADDENİN HALLERİ RUMEYSA SARIKAYA.
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDENİN HALLERİ.
Egitimzili.com 3. SINIF FEN BİLİMLERİ 3. ÜNİTE: MADDEYİ TANIYALIM SUNUSU Hazırlayan: Mehmet ULUSAL.
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
MADDENİN HALLERİ. Maddeler doğada katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunur.
Maddenin Halleri.
Sunum transkripti:

OLAMAZ YİNE HAL DEĞİŞTİRİYORUM 

B. MADDENİN HALLERİ

1. Gazların yaşamımızdaki olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir ? 2. Suyun kontrolümüz dışında ve aniden hal değiştirmesi ne gibi sonuçlar doğurur?

1.KATILAR VE SIVILAR Defter, kalem ve sıranın kendine özgü bir şekli olduğuna hiç dikkat ettiniz mi?

Katı maddelerin belirli bir şekli vardır Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez. Katıların bu özelliği sayesinde sıra, masa, tekerlekli sandalye, çanta gibi eşyaları rahatça kullanabilmekteyiz.

Yemek yaparken kullandığımız sıvı yağ, içtiğimiz su, süt, ayran birer sıvı maddedir. Bazı sıvılar renkli bazıları ise renksizdir. Örneğin su, renksiz; zeytinyağı, sirke, süt vb. sıvılar ise renklidir.

Sıvı maddeler akıcı olup, bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Örneğin süt; bardağa konulursa bardağın, şişeye konulursa şişenin şeklini alır. Bu durum bütün sıvılar için geçerlidir.

Bir miktar kumu yavaş yavaş deney tüpüne dolduralım Bir miktar kumu yavaş yavaş deney tüpüne dolduralım. Kumun da sıvı gibi davranarak deney tüpünün şeklini aldığını görürüz. Farklı şekildeki kaplara koyduğumuzda da kumun kapların şeklini aldığını gözlemleriz. şeker ve tuzla deneyi tekrarladığımızda ulaşacağımız sonuç aynı mı olur? Sınıfa getirdiğimiz kavanozu ceviz büyüklüğünde taş parçalarıyla dolduralım

Çakıl taşları ile taş parçacıkları arasında kalan boşlukları kum ile dolduralım. Kum tanelerinin sıvı gibi davranarak taş parçaları ve çakıl taşları arasındaki boşlukları doldurdu Kavanozdaki taş parçalarının arasındaki boşlukları küçük çakıl taşlarıyla dolduralım. Çakıl taşları boşlukları tamamen doldurmaz.

2. Gazlar Soluduğumuz hava bir gazdır. Havanın ne kokusu ne de bir tadı vardır. Gözümüzle göremediğimiz havanın bir rengi de yoktur. Bir karton parçasını yüzümüze tutarak yelpaze gibi kullandığımızda ya da yanan bir muma üflediğimizde havanın varlığını hissedebiliriz.

Bindiğimiz otomobilin lastiği ile oyun oynadığımız topun içerisinde de hava bulunmaktadır.

Daha önce şişirdiğiniz balonun ucuna bir bağlantı borusu kullanarak şişirilmemiş balonu ekleyiniz. Şişirdiğiniz balonun içindeki havayı, havası olmayan balonun içerisine bırakınız. Birinci balonun içindeki hava diğer balonun içine yayılır. Gazlar, yayılma özelliği sayesinde bulunduğu ortamı tamamen doldurur.

Gazların yayılmasına başka örnekler de verilebilir Gazların yayılmasına başka örnekler de verilebilir. Kolonya sıvı halden gaz haline geçerek havaya karışır ve ortama yayılır. Böylece kolonyanın kokusunu algılarız.

Sınıfa getirdiğimiz balonu şişirmeden toplu iğne ile delelim. Deliğin üzerini parmağımızla kapatalım. Balonu, belli bir büyüklüğe gelinceye kadar şişirip parmağımızı çekelim. Havanın hızla delikten dışarı çıktığını balonun küçülmeye başlamasıyla görebiliriz. Bu deney bize gazların küçük gözeneklerden kaçabildiğini gösterir.

Maddeleri özelliklerine göre katı, sıvı ve gaz olarak üç grupta toplayabiliriz.. Ağaç, taş, çanta, kitap, defter gibi maddeler katıdır. Su, meyve suyu, süt ve ayran ise sıvıdır. Soluduğumuz havayı, arabadan çıkan egzoz dumanını ve mutfak tüpündeki petrol gazını gaz maddelere örnek verebiliriz. Maddelerin ne işe yarayacağı ve nasıl kullanılacağı, bu özelliklerine bakılarak belirlenir.