“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
Advertisements

TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Zehra TAŞKIN HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TÜRK BİLİM ADAMLARININ DEPREM LİTERATÜRÜNE KATKILARI: MARMARA.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Erciyes Üniversitesi Vakfınca 1 Ocak 2006 Tarihinden İtibaren Yurtiçi ve Yurtdışı Bilimsel Çalışmalara Verilecek Maddi Desteklerle İlgili İlkeler Doç.
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgi Ekolojisi ve Internet
INTERNET’e GİRİŞ Internet Haftası Nisan 2000
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü
Sosyal Bilimler Yayınlarının Görünürlüğü ve Değerlendirilmesinde Yaşanan Sorunlar Doç. Dr. Nazan Özenç Uçak.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Emerald Management eJournals Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 08 Nisan 2011 Mine Tonta Tel:
Pratik kullanım rehberi elektronik dergileri. Hoş Geldiniz! IOP Elektronik Dergiler Rehberi İletişim için İçindekiler journals.iop.org 2 journals.iop.org.
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara üniversitesi
“Akademik Bilişim ’02” 6-8 Şubat 2002, Konya Y.T. Türkçe Arama Motorlarında Performans Değerlendirme Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Araçlar: Kitaplar, Tahtalar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş)
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
Zehra TAŞKIN BBY 307 Sosyal ve İnsan Bilimlerinde Bilgi Erişim
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Gerçek Eşyalar ve Modeller Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
“INET-TR ’2000: Türkiye’de Internet Konferansı” 9-11 Kasım 2000, İstanbul Y.T. Elektronik Bilgi Hizmetleri ve Erişim Yönetimi Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
Veri tabanları ve bilgi hizmetlerinde kullanımı
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
- 1 Mehdi Afzali Azad İslam Üniversitesi, İran Türkiye’deki Kurumsal Arşivlerin Web Analizi Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
“Türkiye’de Kütüphanecilik Eğitiminin Yeniden Yapılanması” Mayıs 2000, İstanbul Y.T. Türkiye’de Kütüphanecilik Eğitiminin Yeniden Yapılanması Yaşar.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Bilgi Kaynağı Olarak Veri Tabanları
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak
2016 YILINDA ULUSLARARASI ALANDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NİN ADINI DUYURAN YAYIN, ATIF, KİTAP/KİTAP BÖLÜMÜ, EDİTÖRLÜKLERİ ve PATENT/ENDÜSTRİYEL TASARIM/PROJEYİ.
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
Bilimsel Bilgiye Erişim
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Sunum transkripti:

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Elektronik Yayın Abonelerin çoğuna elektronik ortamda dağıtılan derlenmiş makaleler paketi Tam metin profesyonel makalelerin bilgisayar depolama ortamları aracılığıyla dağıtımı ve arşivlenmesi. Erişim bilgisayar ya da iletişim ağları aracılığıyla sağlanır.

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Kısa Tarihçe 1964: ilk e-posta iletisi (MIT veya Cambridge Ünv.) ’70’ler: E-postanın üniversitede yaygınlaşması 1983: Paralel yayıncılık (ACS) 1989: “soğuk füzyon” skandalı 1992: Araştırmacıların sadece %7’si ağları bilgi sağlamak ya da yayın yapmak amacıyla kullanıyor Elektronik dergi sayısı 1991’de 110, 1997’de (1000’i hakemli)

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. E-Yayın Türleri E-dergiler Aslı basılı ama elektronik olarak da yayımlanan dergiler (“paralel yayıncılık”) Aslı elektronik ama az miktarda da basılı yayımlananlar Sadece elektronik dergiler E-bültenler, e-magazinler Web sayfaları Önbası arşivleri Tartışma listeleri/haber öbekleri arşivleri...

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. E-Yayınlarla İlgili Sorunlar Resmiyet/Kalıcılık (ciddi bilim için uygun olup olmaması, “suya yazı yazmak”, “duvar yazısı”, “yayın” tanımı) Kalitenin garanti edilmesi (hakemlik kurumu, akademik yükselmeler, prestij vd.) Güvenlik (gerçeğe uygunluk, bütünlük, tutarlılık) Kritik yoğunluk Dizinleme ve erişim sorunları Teknolojik sorunlar Ekonomik sorunlar Arşivleme sorunları

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Atıf Çözümleme Atıf çözümleme Etki faktörü Önceki çalışmalar (Harter, 1996): 39 e-dergiden 15’i hiç atıf almamış, 16’sı 1-10 atıf, 7’si atıf almış. (Harter ve Kim, 1996): 134 hakemli e-dergide yayımlanan makalelerde e-yayınlara yapılan atıf toplam atıfların %1,9’u.

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Araştırma yılları arasında İşletme/Yönetim, Sosyoloji, Kütüphanecilik ve Bilgibilim, Sosyal Bilim alanlarında yayımlanan “etki faktörü” en yüksek olan basılı dergiler (SSCI’den) belirlendi 19 basılı dergi seçildi Her dergiden dört makale seçildi (1993 ve 1994 ciltlerinin ilk ve son sayılarının ilk makaleleri) (toplam 66 makale) E-yayınlara yapılan atıflar incelendi

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Seçilen Dergiler KonuDergiler SosyolojiAmer. Soc. Rev., J. of Marriage & Family, Amer. J. of Soc., Soc., Ethol. and Sociobiol. Sosyal BilimRes. in Org’l Behav., J. of Sex Res., Daedalus, J. of Conflict Resolution, Soc. Sci. Res. Kütüphanecilik ve Bilgibilim JASIS, ARIST, Coll. & Res. Libraries, J. Of Doc., Lib. Resources and Technical Services İşletme/YönetimJ. of Consumer Res., Acad. of Mgmt J., Admin. Sci. Q., Harvard Business Rev.

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Bulgular ( ) JASIS ve Daedalus’ta yayımlanan iki makalede iki e-yayına atıf var Birisi PACS Review adlı e-dergide yayımlanan bir makaleye Diğeri bir elektronik tartışma listesine gönderilen iletiye

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Beş Yıl Sonra... Aynı dergilerin yıllarında yayımlanan ciltlerine yeniden bakıldı Aynı yöntemle 14 dergiden 51 makale seçildi E-yayınlara yapılan atıflar incelendi

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Bulgular ( ) Dergi AdıAtıf Sayısı E- dergi Web sitesi E- bülten E- tartışma listesi Toplam College & Research Libraries J. of Amer. Society for Information Science 4 4 Journal of Documentation Toplam

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Değerlendirme ve Sonuç I Sosyal bilimlerde (kütüphanecilik dışında) e- yayınların henüz “adı yok” Yazarlar makalelerini etki faktörü (dolayısıyla prestiji) düşük, okuyucusu belirsiz e-dergilerde yayımlamak istemiyorlar. Henüz “kritik yoğunluk” oluşmuş değil E-dergilerde yayımlanan makaleler belli başlı dizin dergilerinde dizinlenmiyor (PACS Review örneği) Atıf dizinlerinin (SCI, SSCI ve AHCI) elektronik kopyalarında (Web of Science ve CD-ROM sürümleri) e-yayınlara yapılan atıflar belirtilmiyor.

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Değerlendirme ve Sonuç II Üniversitelerin akademik yükseltmelerde e- yayınları değerlendirme politikaları henüz yok Kütüphanelerde e-dergilere erişim sağlanması oldukça yeni bir gelişme İnsani, ekonomik ve teknolojik etmenler e- yayınların kabullenilmesini etkiliyor Paralel yayıncılık belirli bir süre devam edecek gibi gözüküyor (Kağıt kopya üretim ve dağıtım maliyetleri marjinal)

“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü