ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Advertisements

HAZIRLAYAN VE SUNAN: DİLARA ATEŞ.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Çevre kİmyasi.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
Elementler ve Sembolleri
HAZIRLAYAN VE SUNAN: Adınız Soyadınız.
Bileşikler ve Formülleri
KİMYASAL MADDE TAŞIMA VE PAKETLEME İŞARETLEMESİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Bileşikler Ve Formülleri
ORGANİK KAPLAMALAR.
*Kırmızı rengi öğreniyorum
YAYGIN MALZEMELER -Kireç, harç, beton -Cam, seramik, porselen -Boyalar
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
YEDİNCİ HAFTA Ametaller. Hidrojen, oksijen, karbon, azot, fosfor, kükürt ve halojenler. 1.
Kimyasal Tepkimeler.
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Böcek öldürücüler, havuz kimyasalları. 1.
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
PLAZMALAR.
Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
ONİKİNCİ HAFTA Yarı metaller; bor, silisyum,
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
SEKİZİNCİ HAFTA Halojenler: Flor, Klor, Brom, İyot, Astatin 1.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ.
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
Bileşik ve formülleri.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ROKET YAKITLARI.
Bileşikler ve Formülleri
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
ELEMENT Kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya bireşim yoluyla elde edilemeyen maddeye Element denir. Elementler aynı cins atomlardan meydana.
Elemetler Ve Bileşikler
Gıdalarda Renk Maddeleri
Patlayıcılar ve Roket Yakıtları
Nitelemek Ne Demek? Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Maddenin yapısı ve özellikleri
Hazırlayan : Nigar BAYRAM
İLK 20 ELEMENTİN KULLANIM ALANLARI
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Renk Kavramı.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Sunum transkripti:

ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1

HAVAİ FİŞEKLER Çin’de 1000 yıl önce ilk havai fişek benzerini yaptılar. Daha sonra bu karışım barut karışımı olarak da kullanılan kükürt, kömür tozu ve potasyum nitrattan ibaretti. Akkor hale gelmiş katı parçacıklar büyük oranda portakal rengi yayarlar. Modern havai fişeklerin göz alıcı yeşil ve kırmızı renkleri uyarılmış gaz halindeki moleküllerin yaydığı ışımalardır.

Baryum klorür yeşil, stronsiyum klorür kırmızı, bakır klorür mavi renk üretir. Bu tuzlar şiddetli higroskopiktir, nemli iken yanmazlar. Onun için bu tuzlar metal ve klor gazı olarak karışıma katılır, yanma esnasında tuzlar oluşur ve daha sonra molekülün elektronları yüksek sıcaklık etkisiyle uyarılarak renkli ışımalarını yaparlar. Tipik bir havai fişek bu nedenle bir yakıt ve bir oksitleyici, bir metal tozu ve klor üreten bir bileşik içerir.

Potasyum klorat yükseltgeyici olarak kullanılabilir ancak kükürt karışımlarında sürtünmeye çok hassa olduğundan çok tehlikeli patlamalara sebebiyet verir. Bu yüzden daha az aktif olan potasyum perklorat kullanımı daha yaygındır. Havai fişeklerde kullanılan bakır aseto arsenit, cıva-1-klorür ve arsenik sülfür gibi birçok kimyasal çok zehirlidirler.

Baryum klorat; metali, klor vericiyi ve oksitleyiciyi bir bileşikte toplamış parlak koyu yeşil renk veren bir bileşiktir. Ancak burada da kloratın kötü şöhreti nedeniyle doğrudan kullanımı çok tehlikelidir. Yeni yöntemde bu havai fişek türü baryum nitrat, stronsiyum karbonat veya nitrat, sodyum okzalat ve bakır karbonatlardan hazırlanmaktadır.

Magnezyum-alüminyum alaşımının (Magnalium) kullanımıyla havai fişek üretiminde yeni bir atılım yapılmıştır. Kendi kendilerine magnezyum ve alüminyum gümüş renkli kıvılcımlar saçarak yanarlar. Magnalium mor, sarı, kırmızı, yeşil, floresan ve mavi ışımalarla yıldız şeklinde yanar.

Zımpara kağıdı Yine Çinliler 13. yüzyılda deniz hayvanları kabuklarını öğüterek bir zamk ile parşömen kağıdına yapıştırarak zımpara kağıdını ilk olarak ürettiler. 20. yüzyılda sentetik alüminyum oksit ve silisyum karbür aşındırıcı olarak kullanılmaya başlandı. Taşların boyutu polen boyutunda-1mm den 2 mm ye kadar değişebilir. Aşındırıcı olarak borkarbür de çok serttir fakat çoğu metalle reaksiyona girer.

Yapıştırma esnasında elektrostatik olarak yönlenmeyi sağlayacak şekilde parçacıklar bir elektrik alandan geçirilerek kağıt yüzeyine yapıştırılırlar. Yapıştırıcı olarak, hayvansal ve plastik yapıştırıcılar kullanılabilir. Alüminyum oksit ve üre-formaldehit reçinesinden hazırlanmış zımpara kağıtları ağaç işleme için çok uygun iken sünek polyester tabanlı zımparalar otomotiv metal işlerinde daha kullanışlıdır. Çinko stearat ve sodyum alüminyum florür zımparanın dökülmesini önler