DOMUZ GRİBİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
GRİP VE KORUNMA YOLLARI SİNAY KREŞ
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
THY A.O. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN PERSONELİMİZİ SARS KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR Sağlık Müdürlüğü.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
1968'deki "Hong Kong" gribi dünya genelinde yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne ve 1918'deki "İspanyol" gribi de milyon kişinin ölümüne yol açmıştı.
İNFLUENZA (GRİP) Prof.Dr.Halis Akalın.
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI (Lise)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Grip ve Hijyen “ /.
Hazırlayanlar ulaşıcı astalıklar 01 Amir YETKİN (Yalıntaş İÖO.)
BURÇ Genetik Tanı Merkezi
DOMUZ GRİBİ. 30 Mart 2015 Pazartesi2 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile.
Genel olarak grip hastalığı etkeni bir virüstür. Grip mevsimsel olarak genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür. Genel olarak.
Pandemik Grip Yeni İnfluenza A / (H1N1)v
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
X ülkesinde bir köyde ağır solunum hastalığı salgını bilgileri Sağlık Bakanlığına ulaşır. Çevre bölgelerde de olgular saptanır.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SARS Hastalığı (Severe Acute Respiratory Sendrome) (hakkında bilmemiz gereken kısa bilgiler) Derleme: Dr. Barbaros İRDELMEN.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
ROTA VİRÜS.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP PANDEMİSİ Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle.
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
Virüsler ve Solunum Yolu Enfeksiyonları
SARS   (Severe acute respiratory syndrome) CİDDİ akut solunum yetmezlİğİ sendromu  
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
01-07 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Akut bronşit ve üst solunum yolu enfeksiyonları Dr.Diyar BADEMKIRAN Prof.Dr.Mehmet ÜSTÜNDAĞ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
 Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler… Özellikle alışveriş merkezi,
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Sunum transkripti:

DOMUZ GRİBİ

Domuz gribi nedir ? *Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile oluşan akut üst solunum yolu enfeksiyonudur. *Solunum yoluyla, direk veya indirek temasla yada belirti göstermeyen taşıyıcı domuzlar aracılığı ile bulaşabilir.

Belirtiler *Ateş, *Baş ağrısı, *Burunda akıntı, *Kuru öksürük, *Gözlerde kızarıklık, *Kas ve boğaz ağrısı sık görülür *Aşırı kusma ve ishal de görülebilir

İnsanlar nasıl enfekte oluyor ? *İnsanlar domuz gribini ilk olarak enfekte domuzlardan almaktadır. *Ancak insandan insana bulaşma, pandemilerin (tüm dünyayı etkileyebilecek salgınların) hızla gelişmesine neden olur.

Nasıl bulaşır ? *Esas bulaşma hava ve solunum yoluyla (damlacık enfeksiyonu)ile olur. Virus taşıyanların solunum yolu salgılarının öksürük, aksırık sırasında havayla karışarak asılı kalabilen damlacıklara dönüşmesi, sağlamların bu havayı soluması esas bulaş yoludur. *Elden ele cildi katederek virus geçişi olmaz. Fakat ağız ve burun salgılarıyla bulaşmış el virüsün taşınmasında rol oynar. El hijyeni bu bakımdan kritik önem taşımaktadır.

Domuz eti ve domuz ürünlerinden bulaşma olur mu? İyi pişirilmiş domuz etinden bulaşma gösterilememiştir. İyi pişmiş domuz etinin tüketilmesinde sorun yoktur.

Pandemi riski ne demektir ? Domuz gribi virusunun hayvandan insana bulaşma evresinden sonra, genetik yapısını değiştirerek insandan insana bulaşır hale gelmesi enfeksiyonun dünya üzerinde hızla yayılmasını ve pandemi adı verilen dünya çapında, çok sayıda ülkede ve yerleşimde salgınlara ve toplu ölümlere yol açması olasılığıdır.

İnsan vakaları nerelerde gözüktü ? ABD’deki Domuz Gribi vakaları (Laboratuvar tarafından konfirme edilen olgular) 40 vaka (ölüm yok) Mexico’da 26 vaka (7 ölüm) Kanada’da 6 vaka (ölüm yok) İspanya’da 1 vaka (ölüm yok)

Aşısı var mı ? Bu gün itibariyle aşısı yok. Bu yıl yapılan mevsimsel grip aşısının koruyuculuğu yok.

Kısıtlama *WHO şu an için, düzenli seyahatlerin kısıtlanmasına veya sınırların kapatılmasına gerek olmadığını belirtmektedir. Hasta insanların seyahatini engellemekte fayda vardır. *Pişmiş domuz etinin ve domuz ürünlerinin tüketilmesinde herhangi bir sorun olmadığı belirtilmektedir. *Ellerin su ve sabunla sık yıkanması koruyucu önlem olarak önerilmektedir. *Grip benzeri yakınmaları olanların sağlık merkezine başvurması önerilmektedir.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat etmeyi planlayanlar ne yapmalı ? *Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur. *Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltacaktır. *Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat etmeyi planlayanlar ne yapmalı ? *Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaş riskini azaltacaktır. *Ayrıca grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat etmiş olanlar ne yapmalı ? *Son 2 hafta içinde hastalığın görüldüğü ülkelere ziyarette bulunmuşsanız ve başta 38 º C’den yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vucutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishal gibi grip benzeri belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.