Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha."— Sunum transkripti:

1

2 Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. DOMUZ GRİBİ NEDİR? DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuzlar insanlara ve kuşlar gibi diğer canlılara bulaşabilen grip virüslerini taşıyabilirler, bu sayede virüsün genetik olarak değişime uğrayıp pandemik bir salgına dönüşmesine neden olabilirler. Domuzlar insanlara ve kuşlar gibi diğer canlılara bulaşabilen grip virüslerini taşıyabilirler, bu sayede virüsün genetik olarak değişime uğrayıp pandemik bir salgına dönüşmesine neden olabilirler.

3 Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Belirtiler normal insan gribi belirtilerine benzer ve Belirtileri nelerdir? Belirtiler normal insan gribi belirtilerine benzer ve ateş, ateş, öksürük, öksürük, boğaz ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, vücut ağrıları, baş ağrısı, baş ağrısı, titreme halsizlik bazı vakalarda kusma ve ishal bildirilmiştir titreme halsizlik bazı vakalarda kusma ve ishal bildirilmiştir geçmişte zâtüre ve solunum yetmezliği gibi ciddi hastalık ve ölümlere neden olduğu bildirilmiştir. geçmişte zâtüre ve solunum yetmezliği gibi ciddi hastalık ve ölümlere neden olduğu bildirilmiştir.

4 Başkalarına bulaştırmamak için ne yapmalı? Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kapatılmalıdır. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kapatılmalıdır. Kullanılan mendiller hemen çöpe atılmalıdır. Kullanılan mendiller hemen çöpe atılmalıdır. Eller sabunlu suyla yıkanmalı, su ve sabuna ulaşılamazsa alkollü temizleyiciler kullanılmalıdır. Eller sabunlu suyla yıkanmalı, su ve sabuna ulaşılamazsa alkollü temizleyiciler kullanılmalıdır. Eller ağız ve buruna götürülmemelidir, virüs bu yolla yayılabilir. Eller ağız ve buruna götürülmemelidir, virüs bu yolla yayılabilir. Hastalardan uzak durulmalıdır. Hastalardan uzak durulmalıdır. Hastalanınca vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Hastalanınca vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Hastalanınca okula ve işe gidilmemesi önerilir. Hastalanınca okula ve işe gidilmemesi önerilir.

5

6 Ankara'da ilkokulda domuz gribi vakası Ankara'da, Özel Bilkent İlköğretim Okulu'nda 4 öğrencide domuz gribi virüsüne rastlandı. Okul 1 hafta tatil edildi. Bakanlık, Ankara'da bir ilköğretim okulunda, yakın dönemde yurt dışı seyahatinden dönen, öğrencilerle teması olan ve hastalık belirtileri ortaya çıkan bir öğrenciden alınan numunede pandemik A (H1N1) virüsü tespit edildiğini bildirmişti. Bu tespitin ardından, domuz gribi virüsü tespit edilen 7. sınıf öğrencisinin temas ettiği öğrencilerin test sonuçları açıklandı. Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre test yapılan öğrencilerden 3'ünde daha domuz gribi virüsüne rastlandı.

7 Akdağ’a Domuz Gribi Aşısı Sorusu TBMM (A.A) - 14.10.2009 - CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, domuz gribi aşısının yan etkilerine ilişkin inceleme yapılıp yapılmadığını sordu. TBMM (A.A) - 14.10.2009 - CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, domuz gribi aşısının yan etkilerine ilişkin inceleme yapılıp yapılmadığını sordu. Çöllü, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, ABD'de 1976 yılında yapılan domuz gribi aşılarından sonra artan "Guillain-Barre sendromu" vakaları nedeniyle birçok kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin de felç geçirdiğinin doğru olup olmadığının açıklanmasını istedi. Çöllü, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, ABD'de 1976 yılında yapılan domuz gribi aşılarından sonra artan "Guillain-Barre sendromu" vakaları nedeniyle birçok kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin de felç geçirdiğinin doğru olup olmadığının açıklanmasını istedi. Domuz gribiyle ilgili kitlesel aşılama yapmayı kararlaştıran veya yapan başka ülkelerin olup olmadığını, bu ülkelerdeki aşıların yan etkilerine ilişkin bulguların incelenip incelenmediğini soran Çöllü, ilk aşılama kapsamında yan etkilerin ortaya çıkması durumunda, alınacağı bildirilen aşıların ne olacağını, bu aşıların iadesinin söz konusu olup olmayacağının açıklanmasını talep etti. Domuz gribiyle ilgili kitlesel aşılama yapmayı kararlaştıran veya yapan başka ülkelerin olup olmadığını, bu ülkelerdeki aşıların yan etkilerine ilişkin bulguların incelenip incelenmediğini soran Çöllü, ilk aşılama kapsamında yan etkilerin ortaya çıkması durumunda, alınacağı bildirilen aşıların ne olacağını, bu aşıların iadesinin söz konusu olup olmayacağının açıklanmasını talep etti. Kaynak : Anadolu Ajansı

8

9 Günden güne yayılıyor

10 Domuz gribi haritası

11

12

13


"Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları