BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

İNTERNET.
WEB TASARIM Temel Kavramlar.
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
Bilgisayar Ağları (Network)
TEMEL AĞ TANIMLARI.
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Bilgisayar Ağlarına Giriş
İNTERNET.
İnternete Nasıl Bağlanırız?
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HATİCE TÜLÜCÜ CEİT 316.
 Meltem KORCAY  Ayşe KUBİLAY
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Chapter 1. Ağlar ve Veri İletişimi
Proxy-DNS Nedir?.
AĞ PROTOKOLÜ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
BİLGİSAYAR AĞLARI ve İLETİŞİM
Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
Ağ Mimarileri ve Topolojileri
Gaziantep Üniversitesi Enformatik Bölümü
AĞ MİMARİLERİ.
99 CHAPTER İLETİŞİM VE AĞLAR. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 9-2 İletişim nedir? İki veya daha fazla bilgisayar arasında.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Bilgisayar Aglari Tarihi Gelisimi ve Temel Kavramlar
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
MERKEZİ KULLANICI TANIMA SERVİSLERİ Mustafa Atakan ODTU-BIDB Teknik Destek Grubu.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
WINDOWS NT GENEL YAPISI
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ
LINUX KURULUMU Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 224 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ II DERSİ.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
Bilgisayar Ağları.
LINUX KURULUMU Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 231 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Ağlar ve Veri İletişimi
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş. BTÖ 306 Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
CEMİL ŞAHİN Bilişim Tek. Öğrt.
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır yılında ABD Savunma Bakanlığı.
1- YEREL ALAN AĞI - LAN 2-GENİŞ ALAN AĞI - WAN
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İNTERNET NEDİR? DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ VERİ TABANLARINI VE BİLGİSAYARLARI BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİLGİSAYAR AĞI OLARAK TANIMLANABİLİR.
Bilgisayar Ağı (Network) ? ? ? ?
İnternet Nedir? İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Bilgisayar Ağlarına Giriş
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Ağ Mimarileri ve Topolojileri
Bilgisayar Ağlarına Giriş
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 121 AĞ TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ

Niçin Bilgisayar Ağları? Ağ Kurulumuna Neden Gerek Duyulmuştur? Kaynakların Paylaşmak Bilgiyi Paylaşmak Yazılımda Standartlaşma

Bilgisayar Ağları Ağ Nedir? Kaynaklar Nelerdir? Birden çok bilgisayarın birbirine bağlanarak kaynakları paylaşmaktır. Kaynaklar Nelerdir? Hard disk Faks\modem Yazıcı Yedekleme Ünitesi Vb…

Bilgisayar Ağlarının Avantajları Ağların Avantajları Paylaşım Bilgi Dosya Donanım Yazılım Güvenlik

Bilgisayar Ağ Mimarisi İstemci-Sunucu / Sunucu Temelli (Client-Server, Server based) Türdeş (Peer-to-Peer) Mimari

Bilgisayar Ağları Elemanları Ethernet kartı (Network Interface Card-NIC) Modem ve Ethernet kartı arasındaki fark nedir?

Bilgisayar Ağları Elemanları Sunucu (Server-Host) Sunucu Çeşitleri Dosya Sunucusu(File Server) Veri Tabanı Sunucusu(Database Server) Web Sunucusu(Web Server) Yazıcı Sunucusu (Printer Server) Proxy Server Terminal - İstemci (Client-Node) Ağ sistemindeki bilgisayarlar

Ağ İşletim Sistemleri Türdeş Mimariler İçin; Microsoft Windows for Workgroups vb… İstemci-sunucu / Sunucu Temelli Linux Unix Windows NT 4.0, Windows Server 2000, 2003 Novell Netware

Ağ Türleri

Internet İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır. Bu ağ sadece herhangi bir kuruluşa, gruba ya da ülkeye ait değildir. İnternet’in çıkış noktası, ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki “İleri Araştırma Projeleri Ajansı” (ARPA – Advanced Research Projects Agency) nın 1969 yılında kurduğu ARPANET ağıdır. Türkiye, İnternet’e Nisan 1993’ten beri bağlıdır. İlk bağlantı ODTÜ’den gerçekleştirilmiştir. Bu ilk hat uzun zaman tüm ülkenin tek çıkışı olarak kalmıştır.

Intranet TCP/IP’ye dayalı ağ. İnternetten farklı olarak bu ağ sadece bir kuruma aittir, sadece o kurumun çalışanları bu ağa bağlanabilir. İnternete çıkmak için firewall kullanılarak saldırılara karşı korunur.

Extranet Extranet, dış kullanıcılara, müşteriler, danışmanlar gibi kurumun bilgisayar ağına giriş izni veren bir çeşit networktür. Kullanıcılar internet ta rayıcılar veya Internet üzerinden kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparlar.

Veri İletimi Dijital sinyaller, her biri bir voltaj seviyesinde olacak şekilde ikili konumda tanımlanmıştır: 0 (low) ve 1(high).

Protokol İletişim protokolü veya ağ protokolü, iki bilgisayar arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla verileri düzenlemeye yarayan, standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. İki sistem arasında iletişim için kullanılan dili, yani mesajlaşma kurallarını belirtir. "Dil" yerine "protokol" kelimesinin seçilmiş olmasının sebebi, bu kelimenin programlama dili terimi tarafından önceden kullanılıyor olmasından kaynaklanır. Popüler iletişim protokolleri örnekleri: GSM, GPRS, TCP/IP, HTTP veya ISDN olabilir.

SORULAR?