Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VİTAMİNLER Doç. Dr. Hikmet KOÇAK.
Advertisements

YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLERİ
MİNERALLERİN VE VİTAMİNLERİN EMİLİMLERİ
Vitaminlerin Ortak Özellikleri ve Sınıflandırılması
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
VİTAMİNLER.
Plazma, serum ve antikoagulanlar
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
Piruvat Metabolizması
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
MEGALOBLASTİK ANEMİLER
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
VİTAMİNLER Araş. Gör. Ersin DOĞAÇ
Vitamin sözcüğü Polonyalı, biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912'de kullanılmıştır. Vita Latince, hayat demektir, -amin son eki ise amin sözcüğünü.
Proteinler.
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
Hücresel Solunum.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Canlılarda madde ve enerji
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER II
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
Hazırlayan:Deniz Zeynep ATAY
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
VİTAMİNLER ve KOENZİMLER
BESLENME REHBERİ 1.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Vİtamİnler BAŞLA.
GIDA BİLEŞENLERİ.
Metabolizma ve Beslenme
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AMİNOASİT METABOLİZMASI
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
PROTEİNLER.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
PROTEİNLER VE MİNERALLER
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
VİTAMİNLER.
Biyokimya Anabilim Dalı
VİTAMİNLER.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vitaminler ve Koenzimler 2
VİTAMİNLER Araş. Gör. Ersin DOĞAÇ Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Biyoloji Bölümü.
Sunum transkripti:

Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009 VİTAMİNLER Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009

Vitaminler Vitaminler, sağlıklı beslenme için küçük miktarlarda alınmaları zorunlu olan, herhangi birinin eksikliği spesifik bir bozukluk ve hastalık meydana getiren organik maddelerdir

Vitaminlerin sınıflandırılmaları Suda çözünen vitaminler Yağda çözünen vitaminler Vitamin benzeri bileşikler

Suda çözünen vitaminler Vitamin B1 (tiamin) Vitamin B2 (riboflavin) Nikotinik asit (niasin) Vitamin B5 (pantotenik asit) Vitamin B6 (piridoksin) Biotin (vitamin H) Folik asit Vitamin B12 Vitamin C (askorbik asit)

Vitamin B1 (tiamin, antiberiberik vitamin) Tiamin, mikroorganizmalar ve bitkiler tarafından sentez edilir; bunlarda serbest halde bulunur. Bira mayasında, tohumların embriyo ve kabuk kısımlarında bol miktarda tiamin vardır Normal pişirme yöntemleriyle bozulmaz. Fakat pişirme ortamına bir alkali eklenirse parçalanır Tiaminin aktif şekil olan tiamin pirofosfat (TPP), çeşitli enzimatik reaksiyonlarda aldehit grubunun transferinde görev yapan bir koenzimdir Diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte olan tiamin eksikliği hallerinde beriberi hastalığı tablosu ortaya çıkar

Vitamin B2 (riboflavin, laktoflavin) Riboflavin, bitkilerde ve mikroorganizmalarda sentez edilir; özellikle yapraklı sebzelerde, mayada, sıcak kanlıların bütün organlarında, balıkta, yumurtada ve sütte bol miktarda bulunur Çok sayıda enzimde flavin mononükleotid (FMN) veya flavin adenin dinükleotit (FAD) şeklinde prostetik grup olarak bulunur İnsanlarda diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte olan riboflavin eksikliği hallerinde seboreli dermatit, keratokonjunktivit, atrofik glossit, ağız köşesi çatlağı (cheilosis, ragad) görülür

Niasin (nikotinik asit) Niasin ve niasinamid, hayvansal ve bitkisel dokularda yaygındır; en çok ette ve özellikle karaciğerde bulunur NAD+ ve NADP+, çok sayıda oksidoredüksiyon reaksiyonlarında dehidrojenazların koenzimi olarak görev yaparlar İnsanda nikotinamid eksikliğinde derinin güneş gören yerlerinde dermatitis, diyare ve demans ile karakterize pellegra tablosu oluşur; bu nedenle nikotinamid, pellegraya karşı koruyucu faktör (PP vitamini) diye de bilinir

Vitamin B5 (pantotenik asit) Pantotenik asit, yeşil bitkiler ve birçok mikroorganizma tarafından sentez edilir; birçok bitkisel ve hayvansal besinde bulunur. Karaciğer, böbrek, yumurta, bira mayası, bezelye, kuru fasulye, süzme bal, karnıbahar ve lahanada bol miktarda bulunur İnsan ve hayvan organizması için önemi, koenzim A’ını (CoASH) yapısında bulunmasından ileri gelir Doğada yaygın olarak bulunduğundan ve bağırsak florası tarafından sentez edildiğinden insanlarda eksikliği görülmez

Vitamin B6 B6 vitamini, doğal olarak oluşan piridoksol (piridoksin), piridoksamin ve piridoksalin ortak adıdır Piridoksal fosfat ve piridoksamin fosfat koenzim olarak aktiftirler Erişkin insanlarda vitamin B6 eksikliğine bağlı olarak oluşan spesifik hastalık sendromu bilinmemektedir. Ancak tüberküloz tedavisinde kullanılan izoniazid verilmesiyle vitamin B6 eksiklik belirtileri meydana getirilmiştir ki bunlar, mikrositer hipokrom anemi ve çocuklarda konvülziyonlardır

Biotin (vitamin H) Biotin, birçok mikroorganizma ve bitkiler tarafından sentez edilir; insanın biotin ihtiyacının büyük kısmı olasılıkla ince bağırsak bakterileri tarafından sentez edilen biotinden karşılanır Yumurta akında bulunan ve avidin adı verilen bir glikoprotein, biotin ile birleşerek sindirilemeyen ve dolayısıyla bağırsaktan emilemeyen bir kompleks meydana getirir Organizmada karboksilasyon yapan yani bir moleküle CO2 bağlanmasını katalize eden karboksilaz enzim sistemlerinin prostetik grubu olarak bulunur

Folik asit Folik asit, doğada en çok yeşil yapraklarda ve karaciğerde bulunur; pişirmekle besinlerdeki folik asidin yarısı kaybolur İnce bağırsaktan emilen folik asidin büyük kısmı bağırsak hücresi içinde 7,8-dihidrofolat (H2-folat) üzerinden 5,6,7,8-tetrahidrofolata (H4-folat) indirgenerek aktiflenir Tetrahidrofolik asit, metil (CH3), hidroksimetil (CH2OH) gibi tek karbon atomlu grupların bir molekülden diğerine aktarılmasını sağlayan enzimlerin kofaktörüdür Folik asit eksikliğinde pürin biyosentezi ve dolayısıyla nükleik asit biyosentezi bozulur ki bu, kan tablosuna yansır; megaloblastik anemi, lökopeni ve trombositopeni ortaya çıkar

Vitamin B12 (kobalamin, ekstrinsik faktör) B12 vitamini, en çok karaciğer ve böbrekte olmak üzere et, süt, yumurta ve balıkta bulunur; bağırsak bakterileri de vitamin B12 sentezleyebilirler İleumdan reseptör yerler aracılığıyla emilir Mideden yeterli intrinsik faktör salgılanmadığı durumlarda vitamin B12 eksikliğine bağlı pernisiyöz anemi diye tanımlanan megaloblastik anemi tablosu ortaya çıkar

Vitamin C (askorbik asit) C vitamini, suda çözünen vitaminler arasında en az stabil olanıdır, ısıtmaya karşı özellikle labildir Bitkiler aleminde en önemli askorbik asit kaynakları yeşil sebzeler, meyveler, domates, acısız bir kırmızı biber olan paprika ve turunçgillerdir Bazı oksidoredüksiyon olaylarında kosubstrat olarak görev alır Askorbik asit eksikliğinde insanlarda skorbüt hastalığı meydana gelir

Vitamin benzeri bileşikler Kolin Karnitin -lipoik asit PABA (p-aminobenzoat) İnozitol Koenzim Q Biyoflavonoidler (vitamin P)

Kolin Kolin, doğada serbest halde bulunmaz; fosfatidilkolinin ve asetilkolinin yapısında yer alır; vücutta metiyonin varlığında serinden sentezlenir Asetilkolin, beyin-sinir sistemi ve kaslarda oluşur; parasempatik sinir sistemi nörotransmitteri olarak işlev görür

Karnitin (vitamin T) Karnitin, lizin ve metiyonin amino asitlerinden sentez edilebilmektedir; özellikle kaslarda boldur Özellikle uzun zincirli yağ asitlerinin -oksidasyonla yıkılmak üzere sitoplazmadan mitokondri içine transportunda görev alır

-Lipoik asit (tiyoktik asit) α-Lipoik asit, kükürtlü bir yağ asididir Piruvat dehidrojenaz ve -ketoglutarat dehidrojenaz multienzim komplekslerinde yer alan dihidrolipoil transasetilaz enziminin koenzimidir

PABA (para amino benzoik asit) PABA, folik asit sentez eden mikroorganizmalar için gerekli bir besinsel faktördür Tahıllar, karaciğer, böbrekler ve bira mayasında büyük miktarlarda bulunur İnce bağırsaklarında folik asit sentezi gerçekleşen canlılara PABA verilmesi folik asit eksikliğini önemli ölçüde ortadan kaldırdığı için önemlidir

İnozitol (Miyoinozitol, mezoinozitol) İnozitol, kas şekeri olarak tanınır; fosfatidilinozitol gibi fosfolipidlerin bileşiminde ve kas, kalp, karaciğer gibi dokularda serbest halde bulunur İnozitolün bitkilerde bulunan ve fosforik asitle hekzafosfat halinde esterleşmiş şekline fitik asit denir Fitik asidin en önemli özelliklerinden biri kalsiyum ve magnezyum iyonları ile suda çözünmeyen tuzlar oluşturmasıdır; bundan dolayı kalsiyum ve magnezyumun bağırsaklardan emilmesini azaltır

Koenzim Q (ubikinon) Koenzim Q, mitokondriler içinde aerobik koşullarda okside kinon şeklinde ve anaerobik koşullarda redüe kinol şeklinde bulunur Biyolojik oksidasyon zincirinde yer alır; solunum zinciri içinde, solunum zincirine bağlı bulunan başka substratlardan türeyen indirgeyici ekivalanlar için toplayıcı bir noktadır

Biyoflavonoidler (vitamin P) Doğada P vitamini etkisini gösteren rutin, kuersetin, hesperidin, eskülin, apijenin gibi birçok madde vardır ki içlerinde en etkili olanı rutindir Sentetik vitamin C ile iyileşmeyen kapiller kanamalarının iyileşmesinde etkili...

Yağda çözünen vitaminler Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin K

Vitamin A (Retinoidler) A vitamini, hayvanlarda retinolün uzun zincirli yağ asidi esterleri halinde, bitkilerde ise bir provitamin olan -karotenler halinde bulunur En yüksek vitamin A konsantrasyonu, deniz balıkları karaciğer yağındadır. Kolostrum, süt, tereyağı ve yumurta sarısı da önemli vitamin A kaynaklarıdırlar Havuç, -karotenler bakımından oldukça zengindir Retinol, retinal ve retinoik asidin kendilerine özgü biyolojik fonksiyonları vardır: Retinol, olasılıkla bir hormon olarak işlev görür. Retinal, görme pigmenti rodopsinin gerekli ön maddesidir. Retinoik asit ve metabolitleri, epitel farklılaşması üzerinde etki gösterirler

Vitamin A eksikliğinin erken belirtilerinden biri, karanlığa karşı adaptasyon bozukluğu ile karakterize gece körlüğü (niktalopi)’dir. Gece körlüğünde retinada rodopsin azalmıştır; rodopsinin yeniden sentez hızı düşmüştür Alınan günlük vitamin A miktarının normalin çok üstünde olması halinde hipervitaminoz A tablosu ortaya çıkar. Hipervitaminoz A durumunda özellikle kemiklerin epifiz sonundaki kıkırdak büyümesinde yavaşlama olur ve epifiz yarığı erken kapanır

Vitamin D (Kalsiferoller) D vitamini, mayada ve mantarlarda ergosterolden (provitamin D2) UV ışık etkisiyle türemiş ergokalsiferol (Vitamin D2) ile hayvanlarda deri altındaki yağ dokuda 7-dehidrokolesterolden (provitamin D3) UV ışık etkisiyle türemiş kolekalsiferolün (Vitamin D3) ortak adıdır Vitamin D2, mantar ve mayada fazla miktarda bulunur; vitamin D3 en çok balıkların karaciğer yağlarında, az miktarda yumurta sarısı, süt ve tereyağında bulunur Vitamin D3, karaciğer hücresi mikrozomlarında 25-hidroksi vitamin D3’e dönüşür. 25-hidroksi vitamin D3 de böbrek tubuluslarında, kemikte ve plasentada 1,25-dihidroksi vitamin D3 (aktif vitamin D3, kalsitriol)’e dönüştürülür

Vitamin D’nin genel etkisi, kalsiyum ve fosforun organizmaya alınışını ve organizmada tutulmasını artırmak, onların kullanılması ile kemik mineralizasyonunu sağlamaktır Vitamin D eksikliğinin neden olduğu başlıca biyokimyasal anormallikler, hipokalsemi ve hipofosfatemidir Vitamin D eksikliğinin neden olduğu klinik durum, iskeletin gelişmesi döneminde raşitizm; iskelet gelişimi tamamlandıktan sonra osteomalazidir

Vitamin E (Tokoferoller) Bir vitamin olarak doğada en yaygın şekilde dağılmış bulunan ve en büyük biyolojik aktiviteye sahip olan tokoferol, -tokoferoldür Çeşitli tokoferollerin biyolojik etkinlikleri arasında farklar vardır Vitamin E’nin en az iki metabolik rolü vardır; doğanın en güçlü yağda çözünen antioksidanı olarak hareket etmek ve selenyum metabolizmasında spesifik fakat tam olarak anlaşılmamış bir rol oynamak İnsanlarda vitamin E eksikliğinin belirtileri, kreatinüri, kas güçsüzlüğü ve dayanıksız eritrositlerdir

Vitamin K (Naftokinonlar) Naftokinonlar, bitkilerde bulunan fillokinon (vitamin K1) ile bağırsak bakterileri tarafından sentez edilen farnokinon (vitamin K2, menakinon), sentetik bir madde olan menadion (vitamin K3) Vitamin K, karaciğerde, kanın pıhtılaşma faktörlerinden faktör II (protrombin), faktör VII (prokonvertin), faktör IX (plazma tromboplastin komponenti) ve faktör X’un (Stuart faktörü) oluşmasında gereklidir

Vitamin K antagonisti warfarin gibi 4-hidroksi dikumarin (dikumarol) tipi ilaçlar, koroner damarların trombozu tehlikesindeki gibi kanın pıhtılaşma kabiliyetinin azaltılmasının istendiği hallerde tedavi amacıyla antikoagulan olarak kullanılırlar. Kumarin etkisi ile protrombin zamanı uzar; uzamış olan protrombin zamanı, karaciğer fonksiyonu normal ise vitamin K uygulandıktan 12-36 saat sonra normale döner Yeni doğanlarda bağırsak florası oluşmadığı süre içinde, kanamaya eğilim şeklinde kendini gösteren vitamin K eksiklik belirtisi görülebilir ki bu, yeni doğanın hemorajik hastalığı tablosudur