KARIŞIMLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bileşikler ve Formülleri
Advertisements

KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
ÇÖZELTİLER.
6.KarIŞImlar Günlük hayatta da yiyecek ve içeceklerimizin ço¤unu, elementleri veya bileşikleri birbirine karıştırarak elde ederiz. Do¤adaki maddelerin.
Madde Ve Enerji.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KARIŞIMLAR.
Bileşikler Ve Formülleri
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
Karışım ve özelikler.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLAR.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
KARIŞIMLAR.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR
Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre iki çeşittir:
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
. KARIŞIMLAR. Karışımlar Birden ç ok maddenin kimyasal bağ oluşturma-dan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad- delere karışım denir. Karışımlar g.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
ÇöZELTİLER.
KARIŞIMLAR.
Çözeltiler.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Karışımlar.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDENİN YAPISI,ÖZELLİKLERİ VE AYIRMA ŞEKİLLERİ
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR)
KARIŞIMLAR.
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
KARIŞIMLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLaR.
KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre.
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
Madde Ve Enerji
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
KARIŞIMLAR.
Sunum transkripti:

KARIŞIMLAR

Karışım nedir ? İki yada daha fazla maddin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasına karışım denir. Karışımlar yeni ve saf maddeler değildir. Bu maddelerin belirli bir kimyasal formulü yoktur.

KARIŞIMLAR HOMOJEN HETEROJEN

Homojen : Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her tarafına eşit olarak dağilamsıyla oluşan karışımdır. Heterojen : karışımı oluşturan maddelerin karışımın her tarafına olarak dağilmamasıyla oluşan karışımdır.

Örneğin ; Çay içine şeker attığımızada şeker çay içinde çözünür Örneğin ; Çay içine şeker attığımızada şeker çay içinde çözünür. Şeker karışımın her tarafına eşit olarak dağılır bu nedenle karışım homajendir. Örneğin; Toprak heteröjen bir karışımdır. Toprağı oluşturan maddeler her katmanda aynı oranda değildir.

KARIŞIMLAR HOMOJEN HEREROJEN TUZ+SU ŞEKER+SU HAVA GAZOZ KUM+SU ZEYTİNYAĞI+SU TOPRAK AYRAN SÜT

KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ  Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özellikleri değişmez. Saf değildir.  Belirli bir erime ve kaynama noktaları yoktur.  Fiziksel yöntemlerle ayrıştırılabilir.  Belirli bir birleşme oranları yoktur Karışımın öz kütlesi sabit değildir ( karışım oranına göre değişir). Karışımın yapısında farklı tür atam veya molekül vardır

BİLEŞİK VE KARIŞIM ARASINDAKİ FARKLAR BİLEŞİKLER farklı cins atomların kendi özelliklerini kaybederek birleşmesiyle oluşur. Kimyasal yollarla birleştirilir. Kimyasal yollarla birleştirilir KARIŞIMLAR Farklı cins atomların kendi özelliklerini kaybetmeden birleşmesiyle oluşur. Fiziksel yollarla birleştirilir ve ayrıştırılır. Belirli bir oranı yoktur. Maddelerin karıştırma oranına bağlıdır

Çözelti Çözelti: Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılarak, homojen karışım oluşturması olayına çözünme, elde edilen karışıma da çözelti denir. Katı sını ve gaz halindeki maddeler bir araya gelerek çözeltileri oluştururlar. Çözeltiler çözücüve çözünen maddelerden oluşur. Çözücü: Çözeltinin miktarca fazla olan ya da halini (katı, sıvı, gaz) belirleyen bileşenine çözücü denir. Çözünen: Çözücüye göre daha az miktarda bulunan çözelti bileşenine çözünen denir.

Çözünme nedir? Çözücu ve çözünen maddelerin birbiri içerisinde iyonlarına veya moleküllerine kadar ayrımasına denir.

Çözünme nasıl gerçekleşir Çözücü maddelerin tanecikleri ile çözünen maddelerin tanecikleri yani molekülleri veya iyonları etkileşir. Çözünme sonrasında, çözücü ve çözünen tanecikleri birbirlerinin etrafını sardığı için çözücü ve çözünen tanecikleri çözeltinin her tarafında eşit miktarda bulunur.

Çözünen madde iyonik yapılı ise, çözücü maddenin molekülleri, çözünen maddenin (+) ve (–) iyonlarının arasındaki iyonik bağı zayıflatır ve (+) ve (–) iyonlar birbirinden ayrılır. Çözücü maddenin molekülleri, ayrılan (+) ve (–) iyonların arasına girerek bu iyonların etrafını sarar ve çözünen maddenin iyonlarına kadar ayrılmasını sağlar. Ayrılan iyonlar çözücünün her tarafına eşit oranda dağılır.

Çözünen madde moleküler yapılı ise, çözücü maddenin molekülleri, çözünen maddenin moleküllerinin arasına girerek çözünen maddenin moleküllerinin etrafını sarar ve çözünen maddenin moleküllerine kadar ayrılmasını sağlar. Ayrılan moleküller çözücünün her tarafına eşit oranda dağılır.

ÇÖZÜNME HIZINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 1- Basınç: Gazların çözünürlüğü basınç arttıkça artar. Basınç, katı ve sıvılarda çözünürlüğe etki etmez. 2- Sıcaklık: Katı ve sıvılarda çözünürlük, sıcaklıkla doğru orantılıdır. Gazlarda ters orantılıdır.Örneğin Karadeniz de oksijen miktarı akdenizden daha çoktur.çünkü deniz suyu soğuktur. 3- Çözücü türü: Örneğin tuz suda çözünürken, yağda çözünmez. Şeker suda çözünürken, alkolde çözünmez.

Çözünürlük Hızına etki Eden Faktörler 1- Sıcaklık: Sıcaklıkla doğru orantılıdır. 2- Çözünenin temas yüzeyini artırırsak artar. 3- Karıştırma, çalkalama ile doğru orantılıdır. 4- Çözünen cinsi (Tuz ve şeker su içinde farklı hızlarda çözünür

Çayınızı kaç şekerli alırsınız Çözeltiler çözünen maddenin azlığına veya çokluğuna göre derişik ve seyreltik olarak iki gruba ayrılır. Derişik çözelti : çözücüzü az, çözüneni fazla olan çözeltiler. Seyreltik çözelti : çözücusü fazla, çözüneni az olan çözeltileerdir