TASARRUF Tasarruf Fonksiyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 20 Çıktı (Output) ve Toplam Talep (Aggregate demand)
Advertisements

Deflasyonist ve Enflasyonist Açık
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
DEVLET VE MİLLİ GELİR.
MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
SERMAYE BİRİKİMİ VE KALKINMA
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
İŞLETME YÖNETİMİ.
Toplam Arz, Toplam Talep ve Ekonomik Denge*
Makroekonomi ... ekonominin bütünüyle ilgilenir
MİLLİ GELİR VE MODERN İSTİHDAM TEORİSİ
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Milli Hasılanın Belirlenmesi
MİLLİ GELİR DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ
Doc.Dr.Nesrin Ozatac Guz Donemi
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
MİLLİ GELİR VE KLASİK İSTİHDAM TEORİSİ
Tüketim tasarruf ve Yatırım
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
IS-LM Para ve Maliye Politikaları
Yatırım Kararları Ve Sermayenin Marjinal Etkinliği
İSTİHDAM HACMİNİ VE MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN DEĞİŞKENLER
21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek BÖLÜM İÇERİĞİ
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
Keynezyen Analiz ve IS-LM Modeli
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
1 - 1© 2014 Pearson Education İşlemler Yönetimi Nedir? Üretim mal ve hizmetlerin hazırlanması İşlemler Yönetimi girdilerin çıktılara dönüştürülmesi yoluyla.
IS-LM Para ve Maliye Politikaları
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MİLLİ GELİRİN HESABI.
Uluslararası faktör hareketleri
Mühendislik Ekonomisi
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
MAKRO EKONOMİ 1. HAFTA.
MAKRO EKONOMİ 2. HAFTA.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
KEYNESYEN MAKRO EKONOMİK MODEL
©McGraw-Hill Education, 2014
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 5 EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
KLASİK MAKRO EKONOMİK MODEL
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
MODERN KONJONKTÜR TEORİLERİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
YATIRIM HARCAMALARI.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
Alternatif Makro Modeller: Klasik İktisat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
Sunum transkripti:

TASARRUF Tasarruf Fonksiyonu

Tasarruf , gelirin tüketilmeyen kısmıdır. S = Y – C Klasiklere göre tasarruf faizin bir fonksiyonudur. S = f (i) Keynes”e göre ise tasarruf gelirin bir fonksiyonudur. S = f (Y) Tasarruf fonksiyonu, farklı gelir düzeylerinde kişilerin toplam olarak tasarruf edecekleri farklı miktarları gösteren bir şedül düşünülebilir.

S S A a b O K Yo Y

Ortalama Tasarruf Eğilimi Grafikten görüldüğü üzere gelir düzeyi yükseldikçe oransal olarak gelirin daha büyük kısmı tasarruf edilmektedir. APS = S/Y = AYo/OYo = Tan.a C/Y + S/Y = (C+S)/Y Y = C + S olduğuna göre (C + S)/Y = Y/Y = 1 olur.

Marjinal Tasarruf Eğilimi Milli gelirde meydana gelen bir artışın ne kadarının tasarrufa gideceğini gösteren bir kavramdır. MPS = S/Y = AYo /KYo = Tan. b C/ Y + S/Y = (C+S)/Y Y = C + S olduğuna göre (C + S)/Y = Y/Y = 1 olur. MPC + MPS = 1

Tasarruf Fonksiyonu Diyagramı C,S C D S Co O 45 Yo Y So

S = So + sY C = Co + cY S = Y – C S = Y - (Co + cY) S = Y – Co – cY Örnek: bir ekonomide gelir düzeyi 700 birim ise (c = 0.70 ve Co = 150), bu durumda S = 700 – 150 – (0.70*700) S = 60

YATIRIM TEORİSİ

Bir ekonomide, tüketim harcamaları az çok istikrarlıdır. Yatırım malları için yapılan harcamalar ise çeşitli nedenlerle dalgalanmalar gösteren duyarlı bir yapıya sahiptir.

Tanım Belli bir dönemde bir ekonomide mevcut sermaye malları ve teçhizat stokuna yapılan net ilaveye yatırım diyoruz. Başka bir ifadeyle yatırım, yatırıma hazır kaynakların ya da fonların, sermaye malları ve teçhizat stokuna dönüştürülmesi sürecidir. Telafi edici yatırım, Menfi (negatif) yatırım.

Yatırımı Kimler Yapar? Yatırımı tabi ki, girişimciler yapar. Fakat burada girişimci ister özel sektör temsilcileri, gerek de devlet (kamu) kesimi olabilmektedir. Birinci durumda özel yatırım harcamaları, ikinci durumda ise kamu (devlet) yatırım harcaması söz konusudur. Özel sektör yatırım harcaması yaparken kendi karını, kamu yatırım harcaması yaparken ise sosyal veya toplumsal fayda sağlamayı veya yükseltmeyi düşünür. Buraya kadar olduğu kimi bundan sonra da şu aşamada, biz devletin henüz var olmadığı bir ekonomiyi ele alıp inceleyeceğiz. Doğal olarak bu aşamada sadece özel sektör tarafından yapılan yatırım harcamaları araştırma konumuz olacaktır.

Hangi işlemler yatırımdır? Bir fabrikanın veya deponun satın alınması bunları alan kişi için pek tabi bir yatırım olarak değerlendirilir. Fakat makro düzeyde ele aldığımızda bu işlemler sonucunda o ülkenin sermaye stokuna veya teçhizatına herhangi bir ilave yapılmamıştır. O yüzden bu tür işlemleri yatırım olarak değerlendirmemiz doğru değildir. Ayrıca menkul kıymetlerin (tahvil, bono, hisse senedi) alınması da makro düzeyde bir yatırım değildir. Bu tür işlemler plasman (el değiştirme) denmektedir.

Hangi harcamalar yatırım harcamalarıdır? Alet, makine ve teçhizat gibi sermaye mallarına, Bina, yol, köprü, baraj ve benzeri inşaatlara, Firmalarca, depolarında bulundurdukları ham, yarı mamul ve mamul mallarına yapılan harcamalar yatırım harcamalarıdır.

Yatırımların Çeşitleri Brüt Yatırımlar, Net Yatırımlar Bir ekonomide bir yıl içerisinde, mevcutlara yeniden ilave edilmiş olan sermaye malları ve teçhizat stokunun brüt değerine brüt yatırımlar denir. Brüt yatırımlardan eskime ve aşınmayı karşılayacak miktar düşüldükten sonra kalan kısım, net yatırımlardır.

b) Reel Yatırım, Mali Yatırım Makine, alet, teçhizat, bina yol, baraj gibi inşaat yatırımları ile net stok artışları reel yatırımlardır. Buna karşılık yeni kurulan veya daha önce kurulmuş bulunan bir şirketin hisse senetlerini ya da çıkardığı tahvilleri satın almak mali yatırımlar grubuna girer.

c) Altyapı (enfrastrüktür) Yatırımları, Üstyapı Yatırımları Doğrudan doğruya mal üretimine yönelik olmayan, fakat mal ve hizmet birimlerinin daha verimi çalışması için elverişli ortamı sağlayan temel yatırımlara altyapı yatırımları denir (Yol, köprü vs). Genelde devlet tarafından gerçekleştirilir. Üstyapı yatırımları ise, altyapı yatırımlarının hazırladığı elverişli ortamda kurulan, üretime doğrudan doğruya katkıda bulunan ve kar amacı güden yatırımlardır.

Altyapı yatırımları üç gruba ayrılır: Sosyal sabit yatırımlar (fiziki yatırımlar): doğrudan doğruya devlet tarafından sosyal fayda yaratmak amacı ile yapılan ve kar etmek amacının söz konusu olmadığı yol, köprü, sulama kanalları gibi yatırımları kapsar. Beşeri sermaye yatırımları: kişilere yapılan ve onların üretkenliğini ve verimliliğini artırmaya yönelik olan yatırımlardır (kişilere yönelik eğitim, sağlık vb. yapılan yatırımlar). Kurumsal altyapı yatırımları: bir ekonomide mevcut kurumların yönetim ve organizasyonuna ilişkin konular ile kurumların mali ve hukuki yapılarında etkinliği artırmak amacıyla yapılan harcamaları kapsar.

d) Otonom Yatırımlar, Uyarılmış Yatırımlar Otonom yatırımlar veya bağımsız yatırımlar, gerek milli gelirdeki ve gerekse buna bağlı olarak talep miktarındaki değişmelerden etkilenmeyen ve ondan bağımsız olarak yapılan yatırımlardır. Yani, otonom yatırımlar, milli gelirdeki artış ve azalıştan etkilenmeyen yatırımlardır. Uyarılmış yatırımlar ise otonom yatırımların aksine milli gelirdeki artış ve azalışlara bağlı olarak mal ve hizmetlere olan talepte meydana gelen artışlardan beklenen ve onlara uyarak azalan veya artan yatırımlardır. Buradan hareketle milli gelirle uyarılmış yatırımlar arasında fonksiyonel bir ilişki olduğu söylenebilir.

Otonom Yatırımlar Uyarılmış Yatırımlar I I Iu Io Y O Y O Genelde devlet tarafında yapılan yol, köprü gibi altyapı yatırımlardır Genelde özel kesim tarafından yapılan kar amaçlı yatırımlardır.