YAZILIM HAKLARI İÇİNDEKİLER 1-)Telif Hakkı Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
Advertisements

Bilişim Teknolojileri Dersi
Ardesenmyo.wordpress.com.
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve
Bİlgİsayar güvenlİğİ , TELİF HAKLARI, HUKUK
SÖZLEŞMEYE AYKIRILIKTAN DOĞAN BORÇLAR VE SORUMLULUK
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
AB 7. ÇP ve Fikri Mülkiyet Hakları
GÜVENLİK, TELİF HAKLARI VE HUKUK
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri..
Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR ve ETİK.
Bilgisayar ve etik.
TELİF HAKLARI SUNUM ÖDEVİ
B ILIŞIM TEKNOLOJILERINDE ETIK SORUNLAR D ERS : BILIŞIM ETIĞI K ONU : FİKRİ MULKİYET VE ERİŞİM YALIN KILIÇ TÜREL Ekim-BOTE-4-ELAZIĞ.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Bilişim Teknolojileri Dersi
Bölüm 14 Bilişim (Bilgi) Teknolojileri Information Technology.
BTEP205 İşletim Sistemleri BTEP103 Bilgisayara Giriş
YAZILIM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yazılım Nedir? Yazılım/Donanım Farkı
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 17
YAZILIM.
HAZIRLAYAN: SONNUR TARHAN BÖTE 1
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TELİF HAKKI.
YAZILIM.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TELİF HAKKI.
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. YAZILIM Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
Adı:ibrahim soyadı:nergizka no:
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
LİSANSLAMA GPL LİSANSI AVANTAJI VE DEZAVANTAJI HAZIRLAYAN : MERVE ŞİMŞEK.
ZARARLI YAZILIMLAR MUSTAFA TEZCAN ARALIK,2015.
Temel Bilgi Teknolojileri
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
BİT’İN GİZLİLİK VE GÜVENLİK BOYUTLARI
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ETİK KULLANIMI
TELİF HAKLARI.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
YAZILIM.
BTEP205 İşletim Sistemleri BTEP103 Bilgisayara Giriş
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TELİF HAKKI.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi güvenliği elektronik ortamda kaydetmiş olduğumuz bilgilerimizin güvenli olması anlamında önemlidir. Elektronik ortamdaki bilgilerimizin.
TELİF HAKKI.
GPU LİSANSLAMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
TELİF HAKKI.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
ETİK VE GÜVENLİK İnternette ne kadar güvendesin? 1.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU
Sunum transkripti:

YAZILIM HAKLARI İÇİNDEKİLER 1-)Telif Hakkı Nedir Ve Ne İşe Yarar? 2-)Yazılımların Telif Hakları 3-)Yazılım Korsanlığı Ve Yazılım Türleri 4-)Yasal Hükümler

TElİF HakKI NeDİR ? Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır. Kısaca, orijinal bir yapıtın, eserin kopyalanmasına veya kullanılmasına izin vermeme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir.

Telİf HakkI ne İŞE YARAR ? Telif hakkı ile ortaya konan eserler , ancak sahibinin izin ve yetkisiyle başkaları tarafından kullanılabilir ve yayılabilir. Örneğin bir eserin yapımcısı kendi yapmış olduğu eserine copyright(telif hakkı) bandrolü koymamış ise yaptığı eseri başka birisi alıp başka bir yerde kullanabilir . Dolayısıyla bu tür tabiri caizse fikir hırsızlığının önüne geçebilmek için her eserin muhakkak bir bandrolü telif hakkı olmalıdır.

YaZILIMLARIN TELİF HAKLARI Telif hakkı ve patent yasaları yazarların, kaşiflerin ve geliştiricilerin fikri haklarını korumaktadır.  Yazılım lisans anlaşmaları telif hakkı ve patent yasalarına uyumu arttırmayı sağlamayı amaç edinir. Bir bilgisayar programı çeşitli aşamalardan geçerek oluşur. Bu aşamalar , bir taraftan programın yapısını oluşturur, diğer taraftan da ona temel veren düşünce ve ilkeleri içerir . Bu sebeple , aşamalar ve dolayısıyla yapı , eser olarak programın sahibi ile onu hukuki yollardan edinen ve kullanan , lisans alan gibi kişilerin ilişkilerinin nitelendirilmesinde ve haklarının sınırlarının belirlenmesinde rol oynar .

YAZILIM KORSANLIĞI

Yazılım korsanlığı, lisans belgesi taşımayan, yasadışı yöntemlerle çoğaltılmış yazılımların ticaretini, dağıtımını yapmak ve bu yazılımları kullanmak anlamına gelir.

YAZILIM KORSANLIĞI TİPLERİ AÇIKLAMA Son kullanıcı korsanlığı Lisanslı olarak satın alınan yazılımın izinsiz olarak kopyalanmasıdır İstemci – sunucu limitlerinin aşılarak kullanılması Satın alınan network lisansının izin verdiği kullanıcı sayısı kısıtlamalarını aşarak kullanmak Internet Korsanlığı Yazılımın internet üzerindeki izinsiz bir kaynaktan yüklenmesi Sabit sürücü korsanlığı Bilgisayar satıcılarının, yazılım lisanslarını satın almaksızın lisanssız olarak sabit sürücünün üzerine yüklediği yazılım programlarıdır Sahte yazılım korsanlığı Lisanslı olarak satın alınmamış ya da internetten indirilmiş bir yazılımın çoğaltılması ve dağıtılmasıdır.

YAZILIM TÜRLERİ Çokluortam (Multimedia) Yazılımları: Bilgisayar tabanlı medya ile bütünleşik olarak hazırlanırlar. Ses, video, animasyon, resim içerirler. Çokluortam ansiklopedileri bunlara örnektir. Ücretsiz Yazılım (Freeware): Freeware tanımının kabul edilmiş açık bir tanımı yoktur. Yeniden dağıtımına izin verilen ancak değiştirilmesine izin verilmeyen yazılımlardır. Paylaşılabilir yazılım (Shareware): Yeniden dağıtımına izin verilen ancak deneme sürelerinden sonra kullanılmaya devam etmek isteyenlerin lisans ücreti ödemesi gereken yazılımlardır.

Yazılımlar donanıma uyumlu ise çalışır Yazılımlar donanıma uyumlu ise çalışır. İşletim sistemi ile yazılımlar uyumlu olmalıdır . Uyumlu olmazsa yazılım çalışmaz.

Telİf hakkI İhlalİ

Telif Hakkı ihlal edildiği zaman yapılabilecek hususlar :

Manevi ve mali haklara tecavüz tehlikesinin varlığı halinde  FSEK 68. madde hükmüne göre izni alınmamış eser sahibi, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya bu Kanun hükümleri uyarınca tespit edilecek rayiç bedelin en çok üç kat fazlasını isteyebilir.

Hukuk davalarında tazminat olarak manevi ve maddi tazminat talepleri söz konusu olabilir. Önceki bölümlerde sayılan eser sahibinin adını belirtmeme, eseri değiştirme gibi hukuka aykırılıklarda manevi tazminat olarak tarafların mali gücü oranında ve olayın ağırlığı ile orantılı bir para istenebilir. Yayma, çoğaltma, temsil, umuma iletim gibi mali haklara ilişkin olarak da uğranılan zarar ve kar kaybına oranlı bir bedel talep edilebilir. Manevi ve mali haklara tecavüz halinde ek olarak hukuka aykırı hareket eden kişinin bu eylemi ile elde etmiş olduğu kar da talep edilebilir, ancak FSEK 68. madde’ye göre istenmiş olan bedel, bu bedelden düşülür.

DAHA FAZLASI EKLENEBİLİR DAHA FAZLASI EKLENEBİLİR . SUNUMUMU DİNLEDİĞİNİZ VE SUNUMUMA BAKTIĞINIZ İÇİN TEŞEKÜR EDERİM :D