6.SINIF 3.ÜNİTE İPEK YOLUNDA TÜRKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
Karahanlılar Gazneliler
HAZIRLAYAN: D.TUĞÇE YILDIZ /B KONU: AÇILAR VE AÇI ÇEŞİTLERİ
İYİ SEYİRLER  Nazlı’nın öğretmeni, televizyonda hava durumu haberlerini izlemelerini ve yaşadıkları yerin hava olaylarını bir hafta süresince gözlemlemelerini.
KORSANLARI DURDURALIM !
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
ORMANDA NELER OLUYOR? Yönetmen:Selda ÇİÇEKLİ Okul Öncesi Öğretmeni
ATATÜRK VE SANAT SANAT.
SÖZCÜKLERDE ANLAM OLAYLARI
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
GÖKTÜRK DEVLETİ VE EĞİTİM.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
Göktürklerde Eğitim.
GÜVENLİK PROJELENDİRME
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ S.H.M.Y.O. PATOLOJİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI 2.SINIF KONU:GENEL KANSER VE ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN VE SUNAN:BULUT HASKİOĞLU.
T A R İ H ORTA ASYA TÜRK TARİHİ K P S 1 . C O M GÖÇLER
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
BİR TUŞLA DÜNYA EVİMİZE GELDİ
TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
ÜRETTİKLERİMİZ….
Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ
ORMANDA NELER OLUYOR? ÖYKÜ SUNUMUNU HAZIRLAYANLAR Anasınıfı Öğretmeni © 12 MART
DRAMA NEDİR ? Drama, kişiler arasındaki doğrudan iletişimi sağlayan, kendini ve karşısındakini tanıma, birbirini anlama, doğaçlama ve yaratma gibi etkinlikleri.
ANASAYFA  İ yi tanımlanmış, birbirinden farklı bir tak›m nesnelerden oluşan toplulu ğ a "küme" denir.  JOHN VENN (1834 – 1923)  John Venn, kendi adıyla.
DOĞAL SAYILAR.
Yaşamımızdaki Elektrik
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
TAM SAYILAR.
BÜYÜK HUN DEVLETİ KAVİMLER GÖÇÜ
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
ORMANDA NELER OLUYOR? ÖYKÜ SUNUMUNU HAZIRLAYANLAR Emel ÖZDEMİR & Hatice ILGIN Anasınıfı Öğretmeni © 12 MART 2006.
UYGURLAR.
HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
ASYA HUN DEVLETİ.
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
Büyük Hun Devleti Avrupa Hun Devleti Göktürk Devleti Uygur Devleti
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Gücün maddi ve temel kaynakları. Orta Asya, çöllerden, ıssız düzlüklerden ve geniş bozkırlardan oluşur. Bu coğrafi bölgedeki bozkırların kışı çok soğuk.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Sunum transkripti:

6.SINIF 3.ÜNİTE İPEK YOLUNDA TÜRKLER

TÜRKLERİN İLK ANAYURDU Orta Asyadır.Doğuda Kingan dağları batıda Hazar denizi kuzeyde Altay dağları ve Baykal gölü güneyde Hindikuş ve karanlık dağlarına kadar uzanır..

Türklerin yaşayışlarıni İklim şartları Bitki örtüsü Yerşekilleri etkilemiştir.

Asker ve silah yapımına önem vermişlerdir. Savaşçı bir özellikte olmaları ve göçebe yaşamaları atın evcilleştirilmesinde en önemli etken olmuştur.

Orta ASYA TÜRK GÖÇLERİNİN NEDENLERİ Otlakların yetersizliği Boylar arası mücadele İklimin olumsuz etkileri Aşırı nüfuslanma

GÖÇLERİN SONUÇLARI: Gitikleri yerlerde nüfus artışına sebep olmuştur. Yerli kültürlerle kaynaşmış etkilenmiş ve etkilemiştir Toprak ekip biçmeyi hayvanları evcilleştireyi öğrenmişlerdir.

BÜYÜK ASYA HUN DEVLETİ

Orta Asyada kurulan ilk Türk devletidir. Merkezi Ötügendir. İlk hükümdarı Teomandır. Çinlilere Çin Seddini yaptırmışlardır En güçlü hükümdarı Metehandır. Onluk sistemi uygulamış Türkleri bir bayrak altında toplamıştır.

Çinlilerle mücadeleri devam ederken Çinliler yenemeyeceklerini anlayınca çinli prenseslerle Türk hükümdarlarını evlendirmeye çalışmışlardır..

KAVİMLER GÖÇÜ Kuzey Hunları’nın Balamir komutasında Doğu Avrupa’ya girmesiyle meydana gelen göç hareketine “Kavimler Göçü” denir.

GÖKTÜRK DEVLETİ Türk adıyla kurulan ilk Türk Devletidir. Kurucusu: Bumin Kağan’dır. Merkezi: Ötüken’dir. Hunlardan sonra Orta Asya’da Türkleri bir bayrak altında toplayan ikinci devlettir. Kendine özgü alfabe geliştirmişlerdir. Türk tarihinin ilk yazılı belgelerini (Orhun Abideleri) bıraktılar..

UYGURLAR Kurucusu: Kutluk Bilge Kül Kağan Merkezi: Karabalgasun Yerleşik hayata geçen ilk Türk devleti Kağıt ve matbaayı kullanmışlardır Mani ve Buda dinlerini kullanışlardır Kendilerine ait Uygur alfabesini kullanmışlardır.

DEVLET YÖNETİMİ Hükümdara verilen unvanlar: Hakan Kağan Han Hükümdarın eşine “hatun” denir.

DEVLET YÖNETİMİ Kut: Hükümdara devleti yönetme yetkisi tanrı tarafından verilmesi anlayışına denir. Hükümdarlık babadan oğula geçer. Töre: Türk geleneklerinden meydana gelen sözlü hukuk kurallarına denir. Hükümdar ve halk töreye uymak zorundadır. Kurultay: Devlet işlerinin görüşüldüğü yerdir. Devlet yönetiminde hatunlarında söz hakkı vardır.

SOSYAL VE EKONOMİK HAYAT Önceleri göçebe yaşayarak hayvancılık yaparlardı. Uygurlarla yerleşik hayata geçerek, tarım ve ticaret yapmaya başladılar. Aile toplumun temeli kabul edilirdi. Tek eşle evlilik vardı. Nevruz Bayramı: Baharın gelişinin kutlanıldığı bayramdır.

KAYNAKLAR http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.turkcebilgi.com/ uploads/media/harita/harita_orta_asya.png&imgrefurl=http://www.tur kcebilgi.com/harita/orta_asya/harita-orta- asya&h=851&w=1000&sz=67&tbnid=fwkfXNEvJ- qXkM:&tbnh=104&tbnw=122&zoom=1&usg=__4KK0W5DENBcQARkxeO n9h8S2lk8=&docid=oPrSxPWLCxeNoM&sa=X&ei=5ZN_UoypJuHI4ASI04 H4BA&ved=0CC0Q9QEwAA https://www.google.com.tr/search?q=ortaasya+at&espv=210&es_sm=9 3&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=S5R_UsPMHeqA4gSlh4HwCg&ved= 0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=679#facrc=_&imgdii=_&imgrc=bwG91B lr6EIi_M%3A%3B1yV63_H0xX2YcM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.yen idenergenekon.com%252Fwp- content%252Fuploads%252F2008%252F02%252Fimage00228.jpg%3Bht tp%253A%252F%252Fwww.forumgercek.com%252Fturk- tarihi%252F75855-eski-turklerde-spor.html%3B923%3B580 http://www.google.com.tr/imgres?sa=X&espv=210&es_sm=93&biw=12 80&bih=679&tbm=isch&tbnid=UsUYCJHZ7rY0oM:&imgrefurl=http://w ww.panoramio.com/photo/89063286&docid=8BxAzRue6shAhM&imgurl =http://static.panoramio.com/photos/large/89063286.jpg&w=1024&h= 668&ei=F5V_UpzKK-im4gSC9oC4Aw&zoom=1