Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yağmur, kar, çiğ.... Hepsi nasıl oluşuyor acaba?
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ.
KRAVAT: ‘HASTANE ENFEKSİYONLARININ TAŞINMASINDA RİSK OLUŞTURUR MU?’
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Konu Başlığı.  Açıklamalar… Köprü Vereceğiniz Düğmeleri Bu Alana Yapın. Düğmeleri kendiniz yapacaksını z düzeni- çalışması- doğru çalışması- kullanışlılığı.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BEL EGZERSİZLERİ.
Test 1. Kod numarasını kontrol ediniz. Cihaz ekranındaki kod numarası ile strip kutusu üzerindeki kod numarası aynı olmalıdır. 2. Test stribini yerleştiriniz.Cihaz.
İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ 8.SINIF İLKAY UMUR
Uygulamalı Eğitim: PCR Kullanarak Patates Yıkama Suyu İçindeki Patojenlerin Tespiti.
Peritonitler ve Karıniçi Apseler
BASINÇ.
AÇIK HAVA BASINCI Ali DAĞDEVİREN
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
ATK KİMYA İHTİSAS DAİRESİNDE ATOMİK ABSORBSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ İLE ANALİZİ YAPILACAK NUMUNELER VE NUMUNELERİN HAZIRLANMASI Kasım-2008 Hazırlayan :
TLA223 TIBBİ MİKROBİYOLOJİ III
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
YARDIMCIM KESİCİ Fatıma Aynur Silpağar 7-A 80 Teknoloji Tasarım.
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
BASINÇ Hazırlayan : Metin ÇİÇEKLİ.
SORU.
YA BASINÇ OLMASAYDI? SIVI BASINCI OĞUZHAN BIYIK ZEYNEP ÇINAR.
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
Hasta Odası Temizliği.
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
Bakteri Tanımlama Prosedürü 2. Kısım: API Sisteminin Okunması
Bakteri Tanımlama Prosedürü
SIVILARIN BASINCI İLETMESİ
MİS GİBİ KOKTU Annem yemek yapıyor ben de bir kö ş ede onu izliyorum. Annem tavaya tereya ğ ını koydu ve oca ğ ı yaktı. Benim aklıma dersimizin konusu.
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
ADHEZYON VE KOHEZYON KUVVETLER
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
Gıda Mühendisliği Bölümü
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
Farklı Yetişkin Hasta Profilleri İçin Farklı Oksijenatör Seçimi.
İlk Yardım Nedir ve İlk Yardımcı Kimdir?
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
ULTRAFİLTRASYON TEKNİKLERİ
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
KALDIRMA KUVVETİ SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ GAZLARIN KALDIRMA KUVVETİ
KARIŞIMLARI NASIL AYIRABİLİRİZ ?
BİYOKİMYA LABORATUVARI
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
Çocuklarda İlaç Dozu Hesaplamaları
B) Püskürtme Hacmi Bir dekardaki yada birim alandaki tek veya çok yıllık bitkiyi ilaçlayabilmek için gerekli su miktarıdır. Püskürtme Hacmi tarla bitkileri.
Hastaneler ve Bina Yönetimi
MADDE VE ÖZELLİKLERİ SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ
EĞLENEREK GÜÇLENEN PARMAKLARIM KALEM TUTUYOR
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
Bright Starts Küçük Gurme Yap Bir Hamburger
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
DÖRT MOTORLU HASTA KARYOLASI Hastalarımızın evlerinde hastane gözetimi altındaymışçasına rahat edebileceği bir hastane tipi hasta yatağı.
Bakteri- Virus- Mantar
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
Mikrobiyoloji Kültür Sayımı
Merkez Laboratuvarı Mikrobiyoloji Birimi Örnek Toplama Kapları
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
Mikrobiyal yakıt hücresinin kurulumu
MADDE VE YAPISI TEST.
BASINÇ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
TEST.
Sunum transkripti:

Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme

Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta farklı tedaviler ve bakım gördü: Sıvı Perfüzyon ile Analjezik Yaranın Temizlenmesi Sonda ile Bulaşma ? Perfüzyon Sıvısı ile Bulaşma? Fizyolojik Temizleme Sıvısı ile Bulaşma ? Tablet ile Bulaşma ?

1.Tabletlerde Bakteriyel Bulaşmanın Belirlenmesi

Gerekli Malzemeler Özel agar temas kabı Test Etmek İçin Tablet Paketi

1.1. Bir paket tablet açın. UYARI! Örnek bunsen ocağı çevresinde asepside hazırlanmıştır Tableti agar temas kabına uygulayın. Hafifçe bastırın ve teması takriben 10 saniye sabitleyin.

1.3. Yüzeyden tableti ayırmak için cımbız kullanın ve sonra kutuyu kapatın Kutunun alt kısmına “Kutu 1” ve masa numaranızı yazın. 24 saat 37°C’de inkübasyona bırakın.

2.Fizyolojik Temizleme Sıvısında Bakteriyel Bulaşmanın Belirlemesi

Gerekli Malzemeler Agar Petri Kabı Test Etmek İçin Fizyolojik Sıvı Steril Pipet Steril Yayma Çubuğu

2.1. Fizyolojik sıvının şişesini açın, ve bir steril pipet yardımıyla, 0,5 mL civarında örnek alın. UYARI! Örnek bunsen ocağı çevresinde asepside hazırlanmıştır veya 3 damla kadar agar Petri kabı yüzeyine damlatın.

2.3. Steril bir yayma çubuğu yardımıyla, damlaları agarın yüzeyine yayın Kutuyu kapatın. Kutunun alt kısmına “Kutu 2” ve masa numaranızı yazın. 24 saat 37°C’de inkübasyona bırakın. Yayma Çubuğu Agar Agarın tüm yüzeyine yayın. Agara zarar vermemek için fazla baskı uygulamaktan kaçının.

3.Sondalarda Bakteriyel Bulaşmanın Belirlenmesi

Gerekli Malzemeler Test Etmek İçin Sonda Agar Petri kabı Eküvyon Çubuğu

3.1. Sondanın uç kısmından cımbız yardımıyla ortalama 1cm alın. UYARI! Örnek bunsen ocağı çevresinde asepside hazırlanmıştır Eküvyon çubuğu yardımıyla, sondanın uç kısmına doğru olan parçanın iç yüzeyini ovalayın.

3.3. Eküvyon çubuğu yardımıyla, Agar Petri kabının yüzeyine yayma işlemi gerçekleştirin. Yumuşak temaslarla gerçekleştirin Kutuyu kapatın. Kutunun alt kısmına “Kutu 3” ve masa numaranızı yazın. 24 saat 37°C’de inkübasyona bırakın. Agarın tüm yüzeyine yayın. Agara zarar vermemek için fazla baskı uygulamaktan kaçının.

4.Perfüzyon Sıvısında Bakteriyel Bulaşmanın Belirlenmesi

Gerekli Malzemeler Test Etmek için Perfüzyon Sıvısı Basınç Altında Filtreleme Sistemi Küçük agar Petri kabı Bakteri Filtresi (Filtre İçine Önceden Yerleştirilmiş)

Bakteriyel Belirleme İçin Zar Filtrasyonu İlkesi Filtre İçin Örnek Vakum için Belirli Hücreler İçin Zar Filtre Kuluçka Koloniler Kültür Ortamına Yerleştirilmiş Zar

4.1. Önceden yerleştirilmiş filtre sisteminde, bakteri filtresinin mevcudiyetini kontrol edin Perfüzyon sıvısını filtrenin merkezine dökün. Bakteri Filtresi : Üst Yüzey Görüntüsü UYARI! Örnek bunsen ocağı çevresinde asepside hazırlanmıştır. Damlaları filtre sisteminin duvarlarına koymayın.

4.3. Vakumu başlatmak için basıncı başlatın(su musluğunu açarak), tüm suyu filtre edene kadar işleme devam edin. Filtre işleminden sonra, vakumu bitirmek için su musluğunu kapatın.

4.4. Filtreye ulaşabilmek için filtre sisteminin üst kısmını kaldırın (Siyah büyük kıskaçtan ayırmadan önce) Cımbız yardımıyla, filtreyi kaldırıp agar Petri kabı üzerine yerleştirin.

Yerleştirmeden sonra, filtrenin agara yapışması için cımbız ile yüzeye hafif bir basınç uygulayın Kutuyu kapatın. Kutunun alt kısmına “Kutu 4” ve masa numaranızı yazın. 24 saat 37°C’de inkübasyona bırakın.

5.Sonuçlar İkinci gün, kuluçkalamadan sonra, bakteri kolonilerini görmek için farklı agar Petri kaplarının yüzeyini gözlemleyin. Bulaşmanın olası kökeni nedeni nedir?