İÇ GİRİSİMCİLİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞİMCİLİK Mustafa Özhan KALAÇ.
Advertisements

İKTİSAT Girişimcilik - İş Planı -.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
OKUL YÖNETİMİNDE PERSONEL EĞİTİM VE İŞLETMECİLİKLE İLGİLİ İŞLER
Örgütsel Güven ve Adalet
Bir İş Planı Yazmanın Ne, Neden
GİRİŞİMCİLİK Ahmet AYDIN.
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
GİRİŞİMCİ VE GİRİŞİMCİLİK
PAZAR YÖNLÜLÜK.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
BLOGLAR ARACILIĞIYLA Pazarlama SEDAT BAŞDAĞ. Kelimenin ilk oluşumu, "Web" ve "Log" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş, “Weblog” olarak isimlendirilmiştir.
GİRİŞİMCİ YAVUZ SELİM MURATOĞLU.
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
DEĞER VE ENTELEKTÜEL SERMAYE Yıldız Teknik Üniversitesi
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi YONT414
Öğrenme -Öğretme Modelleri
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR?
İNOVASYON.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 1 BİLİŞİMLE İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR VE İŞ DÜNYASINDA BİLİŞİMİN ÖNEMİ.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgüt yapısının temel kavramlarını tanıtıyor ve bir yapıyı örgüt şemasında göründüğü şekliyle nasıl tasarlayacağımızı anlatıyor.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
ŞEKİL 13.1 “Temel Dönüşüm” “İmalat Şirketine Yönelik Süreç”
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Ekonomi Bölümü Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi. Behiye Çavuşoğlu Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
GİRİŞİMCİLİK.
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
Girişimcilik.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
Toplam Kalite Yönetimi
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
UluslararasI tİcaret teorİsİ Analİzlerİ
 Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine cevap verebilmektir.
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER KURUMSAL YÖNETİM (CORPORATE GOVERNANCE)
GİRİŞİMCİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMI ve GELİŞİMİ
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
BİLGİ: ÜRETİMİ, YÖNETİMİ VE PAZARLANMASI
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
Girİşİmcİ Kİmdİr? ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
STRATEJİK PLANLAMA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘D’
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SWOT ANALİZİ TÜRKER DURAN YATIRIM TEŞVİK DANIŞMANI.
KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ
TEKNOLOJI VE TASARIM DERSI.
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
Süreç Yönetimi Smith iş bölümü kavramının üç yararından bahsetmektedir.
HAZIRLAYAN VE SUNAN HALE ALTAY: SEDEF ERMİŞ: LEYLA KAYA:
Sunum transkripti:

İÇ GİRİSİMCİLİK

Gifford ve Elizabeth Pinchot, iç girisimcilik kavramını 1976 yılında ilk olarak kullanan yazarlardır. İsveç’te gerçekleştirdikleri uygulamalarının basarılı olması sonucunda, 1985 yılında arastırmalarının sonuçlarının bulundugu “İç Girisimcilik” adlı kitaplarını yayınlamıslardır.

1986’da yayınlanan “İsletmenin Yeniden Kesfi” adlı kitabında John Naisbitt, iç girisimciligi, kurulu isletmelerin yeni piyasalar ve yeni ürünler bulmak için, önemli bir yöntem olarak tanımlamıstır.

İÇ GİRİSİMCİLİK KAVRAMI İç girisimci kavramı ilk olarak 1992 yılında önemli bir sözlükte (The American Heritage Dictionary) “Bir fikri; büyük bir isletmede, risk üstlenme ve yenilik yoluyla, kar yaratan ürüne dönüstüren kisi” seklinde tanımlanmıstır.

İÇ GİRİŞİMCİ KİMDİR ? Pinchot’a göre iç girisimcilik, “Hayalperest herhangi bir kisinin ya da kisilerin yaptıgı istir. Damanpour’a göre, İç girisimcilik temel olarak, isletme sınırları içerisinde yeniliklerin yaratılmasına olanak verecek ortamın yaratılmasına baglıdır.

KAVRAMLAR “Corporate entrepreneurship”, “entrepreneurship”, “corporate venturing”, “organizational entrepreneurship” konuyla ilgili kullanılan kavramlardır.

İÇ GİRİSİMCİLİGİN ARTAN ÖNEMİ İç girisimcilige yönelen bu ilgi, Sayısı hızla artan rakipler, Geleneksel isletme yönetimi yöntemlerinin yetersiz kalması, Yetenekli çalısanların isletmelerden ayrılarak küçük ölçekli girisimciler haline gelmesi, Artan uluslararası rekabet, Verimlilik ve etkinligin artırılmak istenmesi gibi nedenlerle giderek yükselmektedir.

İÇ GİRİSİMCİLİGİN ÖZELLİKLERİ İç girisimci, isletmenin izin verdigi ölçüde isletmenin bütün bölümlerinde çalısabilir. İsletme kaynaklarını kullanırken serbest olmak ister, amaca yönelik olarak kendini motive eder ve yaptıkları karsısında takdir görmek ister, Kendine zaman sınırı koyar ve islerini buna göre planlar,

İÇ GİRİSİMCİLİGİN ÖZELLİKLERİ Girisimcilik özelligini ortaya koyabilmek için, çalıstıgı kurumdan maddi ve manevi destek bekler, Kendine güveni vardır. Genelde sistem hakkında kuskuları olmakla birlikte, sistemle basa çıkmak konusunda kendilerine güvenleri sonsuzdur,

İÇ GİRİSİMCİLİGİN ÖZELLİKLERİ Çalısma alanının temel dayanagı, hem örgüt içindekiler hem de müsterileridir, Orta derecede risk alır. Genelde isten atılmaktan korkmaz, bunu küçük bir bireysel risk olarak görür, Kendi pazar arastırmasını ve degerlendirmesini yapar, Yenilikçidir.

İÇ GİRİSİMCİ OLARAK BİLGİ GİRİSİMCİSİ

BİLGİ GİRİŞİMCİSİ Küresel bilgi ekonomisinin pazardaki rekabet yapısını degistirmesi, mal ya da hizmetlerin know-how oranının yükselmesi, yeni yönetim tekniklerinin ortaya çıkması, kisilerin ve isletmelerin kendini gelistirme ihtiyaçlarının artması gibi faktörler, bilginin saklanmasını ve anlasılmasını kolaylastıracak sekilde ayıklanmasını ve belirli bir süzgeçten geçirilerek sınıflandırılmasını zorunlu kılmaktadır.

BİLGİNİN YARATILMASI Günümüzde güncel bilginin depolanması ve paylasılması yerine, yeni bilginin yaratılması ve etkin bir biçimde kullanılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bilginin yaratılması, bilgi teknolojisi birimlerinin degil sirket içerisindeki tüm birimlerin sorumlulugunda olmalıdır. Bilgi girisimcileri isletme içerisindeki teknik ya da özel bilgilere sahip çalısanlar olabilecegi gibi, isletmeye yönelik bilgi transferini saglamaya yetkin dıs danısmanlar da olabilir.

BİLGİ GİRİŞİMCİSİNİN ÖZELLİKLERİ Bilgi girisimcileri, bilgi/haber ve anlamayla ilgili kaynaklara girmek ve tanımlamak için uygun teknolojiyi kullanabilirler, Teknik uzmanlıgın yanı sıra iletisim yetenekleri güçlüdür, Meraklıdırlar ve akılcı arastırmalara baslayacak motivasyonları vardır, Bilginin paketlenip, satılmasında ve yeni bilginin üretilmesinde kritik öneme sahiptirler.

İÇ GİRİSİMCİLİK İÇİN GEREKLİ KOSULLAR İsletme teknolojide öncü olabilmelidir Yeni fikirler desteklenmeli, hatalara karsı cesaretlendirilmelidir: Öncelikli fırsat degerlendirmesi yapılmamalıdır: İsletme kaynakları kolayca erisilebilir ve kullanılabilir olmalıdır: Ekip çalısması yaklasımının desteklenmesi gerekir:

İÇ GİRİSİMCİLİK İÇİN GEREKLİ KOSULLAR Ödüllendirme sistemi olmalıdır: Sponsor desteginin olması gerekir: Tüm iç girisimcilik faaliyetleri üst yönetim tarafından desteklenmelidir: Sorumluluk ve yetki verilmesi: Yeniliklerin Özendirilmesi: Takımların Olusturulması: İç Girisimciler İçin Uygun İklimin Olusturulması:

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ SİNAN ŞENLİLER Levent uçkun