www.hazirslayt.com ÖSS Başarısı ve Sınav Stresiyle Baş Etmenin Temel Yolları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sınav ve Test Tekniği Her işin bir tekniği vardır.
Advertisements

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Aşırı Sınav Kaygısı Yard.Doç.Dr.M.Zeki ILGAR
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
AŞIRI SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Senem ARIK.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
(Sınavdan önceki 1-2 gün) Pikniğe gitmenizi tavsiye etmiyoruz.
SINAV ÖNCESİ TAVSİYELER
SINAV TAKTİKLERİ GÜCE ÇOK PROGRAMLI LİSESİ Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı.
SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı  Bir sınav öncesinde, sırasında ya da sonrasında duyulan endişe, korku ve rahatsızlıktır.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 15 ADIMDA TEST ÇÖZME: 1.Çözeceğiniz testin konusunu önceden mutlaka okuyun… 2.Testi hazırlayan kişinin ne demek istediğini düşünüp.
SINAV KAYGISI
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
SINAVDAN ÖNCE YAPACAKLARIMIZ.
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler.
SINAV TAKTİKLERİ.
YGS-LYS Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir. 1. Sınava başlamadan önce soru kitapçığına göz gezdirin. 2. Sınavda en iyi olduğunuz alandan başlayın. 3.
18 Adımda Test Çözme Becerisi
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
SINAVDAN ÖNCE YAPACAKLARIMIZ.. SINAV HAFTASI DENEME SINAVI ÇÖZÜN.(SAAT 10:00-12:00 ARASI) UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN. SİZE ZARAR VEREBİLECEK ETKİNLİKLER.
STRES VE STRES TEPKİLERİ
Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan.
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Yunus Emre ERDUĞAN.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı  Bir sınav öncesinde, sırasında ya da sonrasında duyulan endişe, korku ve rahatsızlıktır.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Özcan SULU Rehber ve Psikolojık Danışman
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Test Çözme Teknikleri.
SBS'DE BAŞARI İÇİN ALTIN ÖNERİLER.  Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketmeyin.  Midenize ağır gelebilecek çok yağlı.
SINAV ÖNCESİ Zihinsel hazırlık:
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
SINAVA YAKLAŞIRKEN.
SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş)
 her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ÇANKIRI İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
İPEKYOLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Olay Düşünce, Bakış Açısı, Kaygı Davranışsal İnanç, Yorum, Beklenti.. Duygusu Tepkiler YIKICI KAYGI YAPICI KAYGI.
Sınav Nedir ? Sınav bir değerlendirme sürecidir Öğrenilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan ölçme sistemi değerlendirme Sınavın amacı,
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Test Çözme Teknikleri.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAVA YAKLAŞIRKEN.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir.
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV ÖNCESİ ÖNERİLER LGS YKS Sınav Kaygı Motivasyon Zaman
17 Adımda test çözme teknikleri 1. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğreniniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi hem kontrol.
Sunum transkripti:

ÖSS Başarısı ve Sınav Stresiyle Baş Etmenin Temel Yolları

Sınav Kaygısı Nedir? ZİHİNSEL : DÜŞÜNCE VE TELKİNLER DUYGUSAL: KAYGI VERİCİ OLAYLA İLGİLİ YAŞANAN DUYGULAR FİZİKSEL/ FİZYOLOJİK: BEDENİN KAYGI VERİCİ OLAY VE DURUMA VERDİĞİ FARKLI TEPKİ

STRESİN BELİRTİLERİ –Midede gurultular –Kalp atışında hızlanma –Sesin titremesi –Ellerin terlemesi –Ağzın kuruması –El ve ayakların titremesi

STRESİN BELİRTİLERİ Sınavda başarısız Olma korkusu Dikkatini toplayamama Olumsuz düşünceler Unutma korkusu Genel huzursuzluk İştahsızlık Uyku bozukluğu

SINAV STRESİNİN NEDENLERİ GEÇMİŞ DENEYİMLER SINAVIN ÖNEMİNİ ABARTMA OLUMSUZ DÜŞÜNCELER GERÇEKÇİ OLMAYAN BEKLENTİ VE HEDEFLER ÇEVRENİN BEKLENTİLERİ VE BASKISI

KAYGI & PERFORMANS İLİŞKİSİ

SINAV STRESİNİ ANLAMAK Kimse sınav kaygısıyla doğmazKimse sınav kaygısıyla doğmaz Kaygı bizi zihin ve beden olarak etkilerKaygı bizi zihin ve beden olarak etkiler Kaygı doğal bir tepkidir.Kaygı doğal bir tepkidir. Bireyin başarı düzeyi ne olursa olsun herkeste görülmesi normaldir Bireyin başarı düzeyi ne olursa olsun herkeste görülmesi normaldir

LGS VE ÖZEL OKULLAR SINAVI ŞAMPİYONLARINDAN İNCİLER “ Sınava iki yıl boyunca planlı bir şekilde hazırlandım, buna rağmen sınavlarımın kötü olduğu dönemlerde stres yaşadım ancak karamsarlığa düşmedim.” Recep Tuğrul KÜREŞİR 2003 LGS TÜRKİYE BİRİNCİSİ “Özel okullar sınavına girerken çok rahattım. Tüm soruları doğru yanıtladım, güzel bir sınav geçirdim. Ancak asıl hedefim LGS’de başarılı olmaktı. Bu nedenle bir hafta sonra yapılan sınavda çok stres yaşadım. İki sınav arasındaki başarı farkım yaşadığım tek fark sınav stresiydi.” Emre ŞARBAK 2003 ÖZEL OKULLAR SINAVI BİRİNCİSİ

ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI ŞAMPİYONLARI DİYOR Kİ... “...Bir de hocalarım ve ailem çok şey bekliyorlardı benden. Bu da biraz stres tarattı. Ama kazanamamak dünyanın sonu değil. Mesela geçmiş yıllarda dil alanında Türkiye birincisi olan aday sınavı ikinci yılında kazanabildi.” Burcu GÖKGÖZ 2002 YDS İKİNCİSİ “...Eğer sınavda kaydırma yapacağımı, bir sürü yanlış cevap vereceğimi ve sınavın benim dünyamda yaratacağı felaketleri düşünmüş olsaydım muhtemelen bunlar başıma gelecekti.” Cihat ELDENİZ 2002 SAYISAL İKİNCİSİ

ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI ŞAMPİYONLARI DİYOR Kİ... “Derslerime yoğunlaşamadığım, aşırı kaygılandığım dönemler oldu. Deneme sınavlarında kötü notlar aldığımda bile, bir sonraki sınavda durumu düzeltmeye karar verip hırslandım.” Hakan ER 2002 YDS BİRİNCİSİ “ Sınav kaygınını sene başında çok yaşadım. Eksik konularımın olması ve çevrenin beklentileri beni bunalttı. Ancak zaman geçtikçe bunlarla uğraşmak yerine en iyi hazırlığı yapmaya yoğunlaştım.” Emrullah YILMAZ 2002 SAYISAL İKİNCİSİ “Adayların yapması gereken kendini (başkalarına göre değil kendine göre) en iyi şekilde donatmak ve sınava en rahat haliyle girebilmektir.” Emre KAÇAR 2003 SAY-SÖZ-EA BİRİNCİSİ

BAŞETMENİN YOLLARI Gerçekçi olun Olumsuz sonuçları genellemeyin Alternatiflerinizi gözden geçirin Kendinize güvenin Sınav öncesi dinlemiş olun Son dakika çalışmasından kaçının Sınav öncesinde diğer adaylar hakkında sınavla ilgili konuşmayın.

RAHATLAMA TEKNİKLERİ TEMEL NEFES EGZERSİZİ GEVŞEME ALIŞTIRMASI

SINAV TAKTİKLERİ (SINAV ÖNCESİNDE) Yeni konu çalışmayı bırakın Geçmiş yıllara ait soruları, cevapları ve çözüm yollarını dikkatle inceleyin. Uyku düzeninizi oluşturun, erken yatmaya alışın. Bir gün önce sınav yerinizi mutlaka görün Son gece uyumak için ilaç almayın Mutlaka sıkı kahvaltı yapın ancak midenizin bir sürpriz yapmasını istemiyorsanız yediklerinize dikkat edin. Evden çok erken çıkmak ya da geç kalmak stres yaratır Sınavla ilgili evraklarınızı tam olarak aldığınızdan emin olun. Sınavın başlamasına 10 dakika kala tüm ihtiyaçlarınızı gidermiş olarak yerinize oturun.

SINAV TAKTİKLERİ (SINAVA BAŞLARKEN) SINAV KİTAPÇIĞINI DİKKATLİCE İNCELEYİN. TÜM UYARILARI DİKKATE ALIN. SINAVINIZIN GEÇERLİ OLMASI İÇİN KURALLARA UYMAK ZORUNDASINIZ. YÖNERGELERİ DOĞRU ANLAMAK İÇİN ÇABA HARCAYIN. CEVAP ANAHTARININ ADINIZA DÜZENLENMİŞ OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN. KİTAPÇIK VE CEVAP ANAHTARININ İLGİLİ BÖLÜMLERİNİ DİKKATLİCE DOLDURUN. SORU KİTAPÇIĞININ EKSİKSİZ VE BASKISININ TAM OLDUĞUNDAN EMİN OLUN.

SINAV ANINDA ANA KELİMELERİN ALTINI ÇİZİN, ALTI ÇİZİLİ SÖZCÜKLERE VE OLUMSUZLUK EKLERİNE (OLAMAZ, SÖYLENMEZ, DEĞİLDİR VB.) DİKKAT EDİN. BÜTÜN SEÇENEKLERİ OKUMADAN CEVAP VERMEYİN. ÇELDİRİCİLERİN İLK ŞIKLARA KONULMA İHTİMALİNİ GÖZ ARDI ETMEYİN.

ACABA ACABA ACABA... SORULARI DEFALARCA OKUYUP KAFANIZI KARIŞTIRMAYIN. ACABA BU SORUDA NE DEMEK İSTEMİŞ OLABİLİRLER ? BU KADAR KOLAY SORU OLAMAZ ACABA ALTINDA NE VAR? BENCE BÖYLE OLAMAZ, BİLDİĞİM KADARIYLA BU DOĞRU DEĞİL...

DOĞRU CEVABI BİLMİYORSANIZ... YANLIŞ SEÇENEKLERİ BULUP ELEMEYE ÇALIŞIN. ANLAMADIĞINIZ BİR ŞIKKI OTAMATİK OLARAK ELEMEYİN. YANLIŞLIĞINDAN EMİN OLMADIKÇA VERDİĞİNİZ İLK CEVABI DEĞİŞTİRMEYİN.

ŞANSIMI DENEYEYİM... SINAVLAR ŞANSLA ARANIZI TEST ETMEK AÇISINDAN DÜZENLENEN ARAÇLAR DEĞİLDİR. LİSE GİRİŞ SINAVLARINDA HER 3 YANLIŞ CEVABINIZ; ÖĞRENCİ SEÇME SINAVINDA HER 4 YANLIŞ CEVABINIZ; BÜYÜK EMEKLERLE YAPTIĞINIZ 1 DOĞRU SORUYU KAYBETMENİZE YOL AÇAR!

YA TUTARSA !? LGS SINAVLARINDA RASTGELE VERİLEN CEVAPLARDAN BEKLENEN KAZANÇ 4 SEÇENEĞİN ARASINDAN SEÇİLMİŞSE:0 3 SEÇENEĞİN ARASINDAN SEÇİLMİŞSE:0,11 2 SEÇENEĞİN ARASINDAN SEÇİLMİŞSE:0,335 KISSADAN HİSSE: HİÇ BİR SEÇENEĞİ ELEMEDEN VERİLEN CEVABIN YARARI YOKTUR... ÖSS SINAVLARINDA RASTGELE VERİLEN CEVAPLARDAN BEKLENEN KAZANÇ 5 SEÇENEĞİN ARASINDAN SEÇİLMİŞSE:0 4 SEÇENEĞİN ARASINDAN SEÇİLMİŞSE:0, SEÇENEĞİN ARASINDAN SEÇİLMİŞSE:0,163 2 SEÇENEĞİN ARASINDAN SEÇİLMİŞSE:0,488 BİR BAŞKA DEYİŞLE: EN AZ İKİ SEÇENEĞİ ELEMEDEN VERİLEN CEVAP ANLAMSIZDIR...

SORU ÇÖZÜMÜNDE İZLENECEK SIRA KENDİNİZİ EN İYİ HİSSETTİĞİNİZ ALANDAN BAŞLAYIN. SAYISAL-SÖZEL-SAYISAL-SÖZEL SÖZEL-SAYISAL-SÖZEL-SAYISAL EN YÜKSEK PUAN KATKISI SAĞLAYACAK ALANLARA YOĞUNLAŞIN. TÜRKÇE VE MATEMATİK HER ALANDA ÖNEMLİ DERSLER!

SÖZEL BÖLÜM- SAYISAL BÖLÜM UZUN PARAGRAF SORULARINDA ÖNCE SORUYU ARDINDAN SEÇENEKLERİ EN SON PARAGRAFI OKUYUN. KORSAN ÇÖZÜM YÖNTEMİ KULLANIRKEN DENEMEYE “A” YA DA “E” SEÇENEĞİNDEN BAŞLAMAK YERİNE ÖNCE “C” ŞIKKINI ELE ALIP DAHA SONRA HANGİ ŞIKLARI DENEMENİZ GEREKECEĞİNE KARAR VERİN.

TEST SINAVLARI (Yeniden) BİR SORUNUN SADECE BİR TEK CEVABI VARDIR, SİZE DOĞRU GİBİ GÖRÜNEN DİĞER SEÇENEKLER SADECE ÇELDİRİCİDİR. AYNI SORUYA VERİLEN BİRDEN FAZLA CEVAP (VERDİĞİNİZ CEVABIN BİRİSİ DOĞRU OLSA BİLE) YANLIŞ KABUL EDİLİR. SORULARI TEK TEK DEĞERLENDİRİN. ÖRNEĞİN 12. SORUYU ÇÖZERKEN NEDEN 7. SORUYU ÇÖZEMEDİĞİNİZİN YA DA GERİ KALAN SORULARIN NASIL OLDUĞUNA KAFA YORMAYIN. DIŞ UYARANLARA ( FISILTI, ÖKSÜRÜK, SOKAKTAN GELEN GÜRÜLTÜ) TEPKİ VERMEYİN.

BİTİRİRKEN... TÜM CEVAPLARINIZI OPTİK FORMA İŞARETLEDİĞİNİZDEN EMİN OLUN. CEVAPLAMA İÇİN AYRICA BİR SÜRE VERİLMEZ. SINAV SÜRESİNİ KULLANIRKEN CEVAPLAMA İÇİN GEREKEN ZAMANI DA AYIRIN. OPTİK FORMUNUZU SON KEZ KONTROL EDİN. SINAVLA İLGİLİ BÜTÜN EVRAKLARI EKSİKSİZ OLARAK TESLİM EDİN.

Kim iyi yaşamış, bol bol gülmüş ve çok sevmişse, başarıyı yakalamış demektir. Bessie Anderson Stanley BAŞARI VE MUTLULUK SİZİNLE OLSUN! TEŞEKKÜRLER...