Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Özcan SULU Rehber ve Psikolojık Danışman

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Özcan SULU Rehber ve Psikolojık Danışman"— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Özcan SULU Rehber ve Psikolojık Danışman
İnsanı ,insan eder gayret ile çalışmak, Fakat işin zor yanı çalışmaya alışmak

2 SINAVLARDAN ÖNCE; Sınava elinizden geldiğince hazırlanmış olma duygusu, kendinizi rahat hissetmenize ve kaygınızı azaltmanıza yardımcı olur. Sınavlardaki tutumunuz ve kendinize ilişkin olumlu bir düşünce yapısı geliştirmeye çalışın.

3 SINAVLARDAN ÖNCE; Mükemmeliyetçi olmayın.
Beklentilerinizin gerçekçi ve hedeflerinizin ulaşılabilir olmasına dikkat edin.

4 Genel Bilgiler YGS’ye az kaldı Bu sınav elbette çok önemli
Ama sizden daha önemli değil Geçmiş olumsuzlukları bir kenara bırakın Sadece kendinizi sınava verin ÖSS’ye az kaldı. Bu sınav elbette çok önemli. Ama sizden daha önemli değil. Geçmişin olumsuzluklarını bir tarafa bırakın. Kendinizi sınava verin. Siz daha avantajlısınız; Çünkü;Başkalarına göre daha iyi hazırlandınız. Hangi dersten kaç soru gelir biliyorsunuz. Soruların karakterini, zorluk derecesini kestirebiliyorsunuz. Hem bilgi birikiminiz iyi hem de bol test çözdünüz. Öyleyse sınavdan siz korkmayın başkaları korksun

5 Siz daha avantajlısınız..
Başkalarına göre daha iyi hazırlandınız. Hangi dersten kaç soru gelir, biliyorsunuz. Soruların karakterini, zorluk derecesini kestirebiliyorsunuz. Hem bilgi birikiminiz iyi hem de bol test çözdünüz. Öyleyse sınavdan siz korkmayın başkaları korksun.

6 SINAV ANI

7 “Ben yapmam gereken hazırlığı yaptım.”
Sınav başlamadan Sınavda kendinize, “Ben yapmam gereken hazırlığı yaptım.” Deyin.

8 Sınav başlamadan Hissettiğiniz heyecanın doğal olduğunu ve sınava giren herkesin bunu yaşadığını unutmayın. Her şeyden önce sakin ve soğukkanlı olunuz. Telaşlanmanıza gerek yok, unutmayın; siz bu sınava çok iyi hazırlandınız, rahat olunuz. Oturduğunuz sıraya alışmaya çalışınız. Sınavda gerekli olan eşyalarınızı sıranızın üzerine yerleştiriniz. Lavaboya mutlaka gidiniz. Sınav salonunda ve çevresinde, sınava gelirken yolda karşılaştığınız olumsuzlukları bir kenara bırakınız. Her şeyden önce sakin ve soğukkanlı olunuz. Orta seviyede bir heyecanın zararı yoktur. Aksine faydalı bile olabilir. Moral unsurunu lehinizde kılınız. Telaşlanmanıza gerek yok, unutmayın; siz bu sınava çok iyi hazırlandınız onun için rahat olunuz. Oturduğunuz sıraya alışmaya çalışınız Sınavda gerekli olan eşyalarınızı sıranızın üzerine yerleştiriniz Kalem, kalemtıraş ve silginiz kaliteli olmalıdır. Kaleminiz kolay yazabilen ve kolay silinebilen nitelikte olmalıdır. Yazısı koyu ve yumuşak kalemler daha çok tavsiye edilir. Yedek kalem ve silgi edinmeyi unutmayınız.

9 Sınav kitapçıkları dağıtıldı
Kitapçığınızın sayfa kontrolünü yapınız. Kitapçık türünü ilgili bölüme kodlayınız. Soru kitapçığınızın ilgili bölümüne size ait kişisel bilgilerinizi yazmayı unutmayınız Motivasyon süresi: ilk dakikadır. Bu süreyi en az kayıpla atlatmanın çaresi: size basit gelen ve size fazla puan kazandıran derslerden başlamak Kitapçıkta eksik veya boş sayfa olup olmadığına hızlıca bakınız. Kitapçık türünü cevap kağıdındaki ilgili bölüme kodlayınız. Soru kitapçığınızın ilgili bölümüne size ait kişisel bilgilerinizi yazmayı unutmayınız. Motivasyon süresi sınavın ilk dakikasıdır. Bu sürede zihin yeterince verimli çalışmaz. Motivasyon süresini en az kayıpla atlatmanın çaresi: çabuk adapte olduğunuz, size basit gelen derslerden başlamaktır.

10 Test çözmede üç unsur önemlidir.
Bilgi: Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. Yorum: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

11 Hız: Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder.

12  Bilgi- Yorum - Hız Bilgi; derste dersi iyi dinleyerek ve ders çalışılarak elde edilebilir.  Yorum; ders dışında yalnız başınıza paragraf sorularını çözerek ve bol kitap okuyarak elde edilebilir.  Hız ise ancak ve ancak çok miktarda soru çözülerek elde edilir.

13 “Bana bir problem ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım.” Einstein

14 TEST ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenin. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi hem kontrol edin, hem de tekrar edin. sınavlarda çıkmış soruları en az birkaç kere çözerek o sınavın mantığına uygun soruları çözmeye alışın…! Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin.

15 Soruyu daha kolay çözmenizi sağlayacak önemli kelimelerin altını çizin
Soruyu daha kolay çözmenizi sağlayacak önemli kelimelerin altını çizin. Sorudaki her şeyin altını çizmeyin. Sorulardaki altı çizili ve olumsuz ifadelere dikkat edin ve onları yuvarlak içine alın.

16 Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk işaretlediğiniz cevabınızı değiştirmeyin.
Bütün şıkları mutlaka okuyun. Şıkların hepsini okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin.

17 Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip asla karamsarlığa düşmeyin.
Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.

18 Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Unutmayın uzun paragraf türündeki sorular daha kolay sorulardır. Ve genelde cevaplar paragrafın içinde gizlidir.

19 Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın
Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın. Hafızanızdan işlem yapmak hem sizi hataya sürükleyecek, hem de size daha fazla zaman kaybı sağlayacaktır.

20 Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin.

21 Soru sizden ne istiyorsa sadece onu düşünün
Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. *** Soru sizden ne istiyorsa sadece onu düşünün

22 Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmayın *** Soruyu okumadan
cevap şıklarıyla ilgilenmeyin...

23 Tüm seçenekleri mutlaka okuyun!
Çeldirici

24 " Cevap böyle kolay bir şık olamaz "
"Bu soru çok zor yapamam, " Bu soru çok kolay “ " Cevap böyle kolay bir şık olamaz " diye düşünebilirsiniz ! PEŞİN HÜKÜM VERMEYİN...

25 altı çizili veya KALIN yazı
karakterli ifadeleri daha dikkatli okuyun

26 Uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olabilir

27 Soru hakkında hiçbir fikriniz yoksa cevaplandırmayın.
(4 yanlış bir 1 doğruyu götürür) *** Tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmayın...

28 Bazı sorularda, şıklardan çözüme gitmek mümkün olabilir.
*** % 100 emin olamadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz

29 *** Cevap şıklarını eleyip iki şıkka indirebilirseniz
birisini seçmenizde sakınca yoktur. *** Ancak şıklarınız ikiden fazla ise tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır. Cevap olamayacak şıkları tespit edebilirseniz çözüm alternatiflerini netleştirir ve hızınızı artırabilirsiniz

30 Olumsuz bir ifadeyi olumlu
olarak okumak hatalı düşünmenize sebebiyet verebilir ….malı …mamalı …dir …değildir

31 Turlu Soru Çözme

32 Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir sembolle simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar. ?

33 + ile.....Kesin olarak yapılan sorular
-ile:....Kesin olarak yapılamayan sorular ? ile:...Emin olamadığımız sorular, simgeleyerek 2. tura kolaylık sağlayabiliriz

34 İkinci turda Önce ? Koyduğumuz sorulara Sonra – koyduğumuz sorulara
Bakın.

35 SINAV ESNASINDA…

36 Testleri çözmeye en iyi olduğunuz dersten başlamak avantaj olabilir
*** Kitapçık türünü kodlamayı unutmayın Çözdüğünüz sorunun cevap şıkkını cevap kağıdına kodlamayı unutmayın Dikkat edin; kaydırma olmasın.

37 Aynı soru üzerinde çok fazla zaman harcamayın !

38 Soru ile inatlaşma... Çünkü zor soruyu yapan değil, çok soruyu yapan sınavı kazanır.

39 Soruyu okurken kılavuz olarak kurşunkalem kullanın
ve ipuçlarının altını çizin.

40 *** Dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun; gözle okumaya gayret edin
Her kelimenin altını çizzzmeyin!

41 Paragraf sorularında... Genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci defa okunması mecburiyetini önler

42 Önce, soru cümlesini okuyun
Uzun paragraf sorularında; Önce, soru cümlesini okuyun Sonra, paragraftan bir cümle okuyarak şıkları elemeye çalışın (paragraf bitinceye kadar)

43 (Mümkünse bölümler arasında )
Yorulduğunuz hissettiğiniz anlarda saniyelik küçük molalar verebilirsiniz. (Mümkünse bölümler arasında )

44 UNUTMAYIN!

45 1-NET Sizi, en az 20 000 kişinin Üstüne de çıkarabilir...
Altına da düşürebilir...

46 Geçmiş yılların YGS sorularını en az 2 kere çözün ***
Hiççç fikriniz olmayan soruları boş bırakın

47 4 yanlış 1 doğruyu götürür

48 Konu anlatımlı kaynaklardan eksik olduğunuz konuları çalışın,
anlamadığınız yerleri bilenlere sorun *** Deneme çözün (zaman tutarak)


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Özcan SULU Rehber ve Psikolojık Danışman" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları