HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ
Advertisements

PARAGRAF VE PARAGRAF YORUMU TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
PARAGRAF.
=>PARAGRAFTA ANLAM<=
GELİŞTİRME TEKNİKLERİ
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
PARAGRAF ÇÖZME TAKTİKLERİ
PARÇADA ANLAM.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
PARAGRAFTA ANLAM.
Sıralı Resimlerle Türkçe Dersi
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
KONULAR ANLATIM BİÇİMLERİ İKİLEMELER.
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
ZEHRA ÇETİN
PARAGRAF.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
PARÇADA ANLAM Paragrafın Yapı Yönü
TÜRKÇE / Düşünceyi Geliştirme Yolları
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
Öz et.
SEVGİ BÖCÜKLERİ HEPİNİZE EYÜ DERSLER
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
MEDYADA FUTBOL YORUMCULUĞU
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
TEKNİK RAPOR YAZIMI Önemli Noktalar Kurtuluş Küllü
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
Nurdan KOZAN Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf
AYŞENUR BAŞTÜRK Türkçe Öğretmenliği
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri
PARAGRAFTA ANLAM.
TANIMLAMA AÇIKLAMA ÖRNEKLENDİRME KARŞILAŞTIRMA TANIK GÖSTERME BENZETME ÖYKÜLEME SAYISAL VERİLERDEN YARARLANMA TARTIŞMA BETİMLEME.
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
1 P A R Ç A D A A N L A M TÜRKÇE / Parçada Anlam Parçanın Konusu Parçanın Başlığı Anahtar Sözcükler.
HAZIRLAYAN: hüseyin çaglar Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
ANLATIMA HAZIRLIK.
DÜ Ş ÜNCEY İ GEL İŞ T İ RME YOLLARI. DÜ Ş ÜNCEY İ GEL İŞ T İ RME YOLLARI Açıklama, tartı ş ma, betimleme ve öyküleme anlatım biçimleri kullanılarak yapılan.
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
ÖĞRETİCİ YAZILAR 1-MAKALE 2-FIKRA 3-RÖPORTAJ 4-ELEŞTİRİ 5-GÜNLÜK
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ANLATIM YÖNTEMLERİ  1. ANLATIM BİÇİMLERİ (TEKNİKLERİ)  Bir yazının yazılış amacı o yazının anlatım.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI
ANLATIMA HAZIRLIK.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
Düşünceyi Geliştirme Yolları
YAZI TÜRLERİ.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
GEZİ YAZISI Bir yazarın, gezip gördüğü yerleri anlatan yazılarına gezi (yazısı) denir. Gezi.yazılarının bir adı da «Seyahatname» dir.
ANLATIM BİÇİMLERİ.
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
Makale ve Deneme Makale nedir? Deneme nedir? Makale ve deneme arasındaki farklar nelerdir?
Ad-Münevver Soy Ad-Topaloğlu No-3412 Sınıf-9/M Ders-Türk Dil Ve Edebiyatı Konu-Makale Öğretmen-Okşan Kaynak-İnternet.
HAZIRLAYAN BETÜLAY ÖZMEN BETÜLAY ÖZMEN 10/İ 10/İ ANLATIM TÜRLERİ ANLATIM TÜRLERİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ 1.
HAZIRLAYAN: Kübra ASLAN Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS VII
Sohbet (Söyleşi).
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255 PARAGRAF HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255

PARAGRAF Paragraf,nesir (düz yazı) tarzındaki ifadelerde; kendi içinde konu bütünlüğü gösteren, ele aldığı konuyu tam olarak veren anlatım birimleri, cümle gruplarıdır.

A. Paragrafta Konu Hakkında konuşulan, fikir yürütülen,eser oluşturulan düşünce, olay, duygu veya herhangi bir duruma konu denir.

B. Ana Düşünce Bir paragrafta üç yön bulunmaktadır. Bunlar: konunun maddesi, konunun görüş açısı, konunun türüdür.

1. Konunun Ana Maddesi: Konuyu oluşturan varlık,olay, düşünce ya da sorundur. 2.Konunun Görüş Açısı: Konunun ana maddesinin hangi yönden, hangi görüş açısından değerlendirileceği konunun görüş açısıdır. 3.Konunun Türü: Her yazının kendine özgü bir anlatım biçimi vardır. Bu biçime konunun türü denir.

C. Yardımcı Düşünce Yardımcı düşünceler; ana düşünceyi tamamlayan, destekleyip geliştiren olayların, düşünce ve duyguların tümüdür.

D. Paragrafın Başlığı Nasıl her varlığın bir adı varsa, her yazının da bir adı yani başlığı vardır. Başlıksız yazı olmaz. Başlık yazının konusuna uygun olmalı; istenen ana düşüncenin özünü yansıtabilmelidir.

E.Paragrafın Niteliğini Bulma Bu tür paragraflarda bir kişi, bir eseri anlatılmakta ve çeşitli yönleriyle tanıtılmaktadır

F.Paragrafta Yapı 1.Giriş Bölümü: Paragrafın ilk cümlesidir. Okuyucuya konuyu tanıtmak, ana konuyu yöneltmek amacını taşır. 2.Gelişme Bölümü: Gelişme bölümünde giriş cümlesinde verilen konunun açıklaması yapılır. Konu çeşitli yönleriyle okuyucuya tanıtılır. 3.Sonuç Bölümü: Giriş ve gelişme bölümünde verilen konu derli toplu birkaç cümle ile sonuç bölümünde özetlenir.

PARAGRAFTA ANLATIM BİÇİMLERİ 1.Betimleyici Anlatım: Bu tür anlatımda daha çok sıfatlardan yararlanılarak varlığın ayırt edici özellikleri anlatılır. 2.Açıklayıcı Anlatım: Herhangi bir konuda açıklama yapmak, doğrudan bilgi aktarmak için kullanılan anlatım biçimidir.

3.Öyküleyici Anlatım: Bu tür anlatım tekniğinde öğreticilik amacı güdülmez.Yazar,okuyucuya gördüklerini bir gerçeklik içinde anlatır. 4.Tartışmacı Anlatım: Okuyucudaki yerleşmiş düşünceleri değiştirmek; onları, alışılmışın dışında düşünmeye yönlendirmek amacıyla yazılan yazılarda kullanılan anlatım biçimidir

PARAGRAFTA DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI 1.Tanımlama: Bir kavramın temel niteliklerini belirtmektir ve ‘’.......nedir ?’’ sorusuna cevap verir 2.Örnekleme: Düşünceyi inandırıcı yapmak veya kanıtlamak amacıyla örneklerden yararlanmaktır.

3.Karşılaştırma: Duygu ve düşüncelerimizi açıklamak için varlık ya da kavramlar arasındaki benzeyen ve benzemeyen yönlerinin belirtilmesidir.

4.Benzetme : Aralarında benzerlik bulunan iki şeyden, zayıfın güçlüye benzetilmesidir 5.Kanıtlama- Tanık Gösterme: İleri sürülen düşünceyi desteklemek için ünlü yazar ve düşünürlerin sözlerinden yararlanılmasıdır.