GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
Advertisements

HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Portekiz.
Doğu Anadolu Bölgesi.
AFRİKA KITASI.
EKVATORAL İKLİM.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
KARADENİZ BÖLGESİ.
EGE BÖLGESİ.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
AVUSTRALYA.
Belçika.
IFGK308-ÇEVRE BİLİMİ 26 ŞUBAT 2015.
İngiltere.
Fransa.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Coğrafi Bölgeler.
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
ADIM ADIM TÜRKİYE.
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
İsveç.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
FAS.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
Norveç.
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
Hazırlayanlar:taha_süleyman Soyad :Bircan_Çetin No :525_527
Türkiye’nin coğrafi konumu
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
Macaristan.
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
Lüksemburg.
AFRİKA.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
Türkmenistanlılar.
MARMARA BÖLGESİ.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
Selin Çal 11/D 1545  Sanayisi gelişmiştir. Elektronik aletler, kimyasal madde, gemi yapımı, elmas işletmeciliği oldukça gelişmiştir. Enerji kaynağı.
OKYANUSYA KITASI.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Marmara Bölgesini Tanıyalım
Portekiz.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
Fransa Yüzölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Paris Önemli şehirleri :Marsilya, Lyon, Nantes Dili:Fransızca Dini:Hıristiyanlık.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sunum transkripti:

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ

BAŞLICA ÖZELLİKLERİ BAŞKENT YÜZÖLÇÜMÜ NÜFUSU RESMİ DİLİ PARA BİRİMİ Cape town Pretoria, Bloemfontein YÜZÖLÇÜMÜ 1.219.912 km2 NÜFUSU 49.052.489 RESMİ DİLİ 11 resmi dil PARA BİRİMİ Rand

DÜNYA ÜZERİNDEKİ KONUMU

Güney Afrika cumhuriyeti Afrika kıtasının en güney ucunda bulunan bir ülkedir.Güneybatısında Atlas okyanusu Güneydoğusunda Hint okyanusu vardır.Kuzeyde Namibia Botswana ve Zimbabwe, Kuzeybatısında Mozambik ve Swaziland bulunmaktadır.Doğusunda bulunan Lesotho ise tamamen ülke sınırları içinde kalmıştır.

FİZİKİ YAPI Fiziki yapı olarak Güney Afrika Cumhuriyeti, sade bir görünüşe sahiptir. Ortalama yüksekliği 1200 m’yi bulan geniş yayla, fiziki görünüşün ana hatlarını çizer. Ülkenin göze çarpan tek dağ silsilesi, güneyde Ümit Burnu bölgesinde yer almaktadır. Denizlerdeki kıyı şeridi oldukça dar bir yapıya sahiptir. Güneydeki Cape Town bölgesinin kuzeyindeki dağlar, kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Dağların en önemlileri Nuweveld Dağları, Sneeub Dağları ve Draken Dağlarıdır. Draken Dağları en fazla yüksekliğe sahip olan dağlar olup, en yüksek noktası Sources Dağıdır (3299 m). Kuzeybatıda Kalahari Çölünün güney ucu ile batı bölgelerinde Namib Çölünün bir kısmı yer alır. Akarsular bakımından oldukça zengindir. Orange Ülkedeki akarsuların en önemlisidir.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ tropik ve subtropik (ılıman) bir iklim ülkeye hakimdir. Afrika’nın diğer bölgelerine nazaran iklim daha yumuşaktır. Bu sebepten dolayı Avrupalılar buraya yerleşmişler ve bu bölgeye uzun zaman hakim olmuşlardır. Güney Afrika’da hiçbir yer denizden 800 km uzak değildir. Bu bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Kış mevsimi ancak 150 gün kadar sürer. Yaz mevsimi altı ay gibi uzun bir süre devam eder. Yağışlar genellikle yaz mevsiminde görülür. Güney Afrika’da bitki örtüsü; ormanlar, savanlar, otlaklar, yarıçöller, çöller ve makiler olmak üzere beş bölümde toplanır.

NÜFUS VE SOSYAL HAYAT Güney Afrika nüfusu bir çok etnik gruptan meydana gelmiştir. Siyahlar ve Bantular % 70 ile en kalabalık grubunu teşkil ederler. Beyazlar % 17, melezler % 10 ve Asyalılar ise % 3 ile nüfusun kalan bölümünü meydana getirirler .Irkçılık had safhadadır beyazların Avrupai bir hayat tarzına sahip olmalarına karşılık, diğer etnik gruplar sefil ve yoksul bir hayat sürmektedirler.

EKONOMİ Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomik olarak gelişmiş ülkeler arasındadır.Ülke topraklarının ancak % 10’u ziraate elverişlidir. Temel ziraat ürünlerini mısır, yerfıstığı, patates ve buğday teşkil eder. Ziraate elverişli toprakların hemen hemen tamamına yakın bir kısmı beyazların elindedir. Ekonomik gelişmenin sağladığı refah dağılımı etnik gruplara göre çok farklılık gösterir. Dünyada önceleri bir tarım ve hayvancılık ülkesi olarak tanınan Güney Afrika, 19. asrın sonlarında zengin maden yataklarının bulunmasıyla gelişmiş ülkeler arasında yer almaya başladı. Maden rezervlerinin zenginliği ekonominin çehresini değiştirmiştir. Dünya altın üretiminin % 70’ini, elmas üretimininin % 65’ini Güney Afrika yapmaktadır

HAZIRLAYAN ÖZGÜR KAYNAR 20120906050 KAYNAKÇA=http://www.cografya.gen.tr/siyasi/devletler/guney-afrika-cumhuriyeti.htm http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCney_Afrika_Cumhuriyeti