SÖZCÜĞÜN YAPISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
EKLER.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
TAMLAMALAR.
Ekler.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
SÖZCÜK YAPISI HAZIRLAYAN; ONUR BUĞTEKİN 5/A 232.
ZAMİRLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
Sözcüğün Yapısı.
TÜRKÇE SÖZCÜK.
Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
SÖZCÜKTE YAPI.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
TAMLAMALAR.
Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? Sivrisinek Ayakkabı Karagöz Uludağ.
SÖZCÜKTE YAPI HATİCE NUR YENİLMEZ 7/A 637.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
ek kök ekler Yapım ekleri Çekim ekleri Yapılarına göre sözcükler
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
SÖZCÜK YAPISI ...
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
YAPI BİLGİSİ.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
ZARF (BELİRTEÇ).
1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
SES BİLGİSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
TAMLAMALAR.
yapIlarIna göre fİİller
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
Ekler sorular.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Varlıkları tanıtan sozcuklere adlar yada isimler denir.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
DİLBİLGİSİ.
SÖZCÜK YAPISI.
SÖZCÜKTE YAPI.
A-Basit sözcük B-Türemiş sözcük C-Bileşik sözcük
SÖZCÜĞÜN YAPISI Sözcüğün yapısını üç grupta inceleyebiliriz: Basit sözcük, türemiş sözcük, bileşik sözcük. Şimdi bunları ayrıntılarıyla görelim.
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
YAPISINA GÖRE KELİMELER Basit Kelimeler Türemiş Kelimeler
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Ergun DÖNMEZ İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU. BASİT SÖZCÜKLERTÜREMİŞ SÖZCÜKLERBİRLEŞİK SÖZCÜKLER İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU.
ADLAR (İSİMLER).
ADLAR (İSİMLER).
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
SÖZCÜKTE YAPI Kök: Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı en küçük parçasıdır. Ek: Sözcüklerin yapılarını ve biçimlerini değiştiren ses ya da seslerdir.
TÜRKÇE Doğacan Özdemir.
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Zarflar (belirteçler)
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

SÖZCÜĞÜN YAPISI

Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gövde” durumunda bir sözcük vardır? A)Üzümünü ye, bağını sorma. B)Yaramın üstüne tuz biber ektin. C)Tüm parasını bankada kullandı. D)Yarın ben de size geleceğim.

CEVAP:B Açıklama A,C ve D seçeneklerinde yapım eki alan herhangi bir sözcük kullanılmamıştır. B seçeneğinde ise “yara( mın)” sözcüğü yapım eki aldığı için gövde durumundadır.

Soru 2 “Bu saatte çocuklara kitap okutulacak.” cümlesinde kaç tane basit sözcük kullanılmıştır? A)1 B)2 C)3 D)4

CEVAP:D Açıklama Yukarıdaki cümlede yer alan “bu, saatte, çocuklara, kitap” sözcükleri yapım eki almadıkları için basittir.

Soru 3 Aşağıdakilerden hangisi yapı bakımından farklıdır? A) çocuklar B) yolculuk C) sulu D) dalgıç

CEVAP:A Açıklama “yolculuk, sulu ve dalgıç” sözcükleri yapım eki alarak türemiştir. “Çocuklar” sözcüğü ise yapım eki almamış, bu nedenle basit yapılı sözcüktür.

Soru 4 Aşağıdaki sözcüklerden hangisi, iki sözcüğün de anlamını yitirmesiyle oluşmuştur? A)uçaksavar B)çekyat C)tutkal D)aslanağzı

CEVAP:D Açıklama A,B ve C seçeneklerindeki birleşik sözcüklerin hepsi tir kayması yoluyla D’deki ise anlam kayması yoluyla oluşmuştur.

Soru 5 Aşağıdaki altı çizili birleşik sözcüklerden hangisi sıfat tamlaması oluşturmaz? A)Ağırbaşlı davranışlarıyla sevilmiştir. B)Sen niye boşboğazlık yaptın değil mi? C)Hanımeli çok güzel bir çiçektir. D)Açıkgöz bir çocuğa benziyor.

CEVAP:C Açıklama Bu sözcük “hanım+el(i) şeklinde belirtisiz isim tamlaması biçimde oluşan birleşik sözcüktür.

Soru 6 “Yapı bilgisini derste öğrenemedim.” Yukarıda cümlede geçen altı çizili sözcüklerin yapısı hangi seçenekte sırasıyla doğru verilmiş? A)Basit – türemiş – birleşik B)Basit – basit – birleşik C)Birleşik – basit – türemiş D)Türemiş – basit – birleşik

CEVAP:D Açıklama “yapı” sözcüğü “-ı” yapım eki alarak türemiştir. “Ders” sözcüğü “-te” çekim eki almıştır;bu yüzden basittir. “Öğrenemedim” sözcüğünü olumlu düşünürsek “öğrenebildim” şeklinde iki sözcükten oluştuğunu görürüz. Bu nedenle birleşik yapılı sözcüktür.

Soru 7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcük yoktur? A)Cumartesi sinemaya gidilecek. B)Bu atasözünü ben bilmiyorum. C)Koşarak yanımızdan geçti. D)Yeni bir çekyat aldık.

CEVAP:C Açıklama Birden fazla sözcüğün birleşmesiyle oluşan sözcüklere birleşik sözcük denir.buna göre; A’da Cuma+ertesi birleşik B’de ata+söz(ü) birleşik D’de çek+yat birleşik C’de ise yoktur.

Soru 8 “Pazartesi gitmek için hazırlık yapıyor” cümlesinde yer alan sözcüklerin yapısı ile ilgili aşağıda verilenlerde hangisi doğrudur? A)Basit – basit – birleşik – türemiş – basit B)Birleşik – basit – basit – birleşik – türemiş C)Türemiş – türemiş – basit – türemiş – basit D)Birleşik – türemiş- basit – türemiş – basit

CEVAP:D Pazar+ tesi = birleşik Git+ mek = türemiş İçin = basit Hazır+ lık = türemiş Yap+ı+yor = basit olduğu için doğru cevap D seçeneğidir.

Soru 8 Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü çeşidi bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Koşucu B) İncelemek C) Yazıcı D) Yapıt

CEVAP:B Açıklama A,C ve D seçeneklerindeki sözcüklerin kökleri fiil soyludur. Oysa B seçeneğindeki “incelemek” sözcüğünün kökü isim soyludur.

Soru 10 Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin yapısı yapılış yönünden diğerlerinden farklıdır? A)Karadeniz B)Çukurova C)Kervansaray D)Kızılırmak

CEVAP:C Açıklama A,B ve D seçeneklerindeki birleşik sözcükler, bir sıfat ile bir ismin birleşmesiyle oluşmuş sözcüklerdir. C seçeneğindeki “kervansaray” sözcüğü iki yalın ismin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.