Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAMLAMALAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAMLAMALAR."— Sunum transkripti:

1 TAMLAMALAR

2 Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğine uymayan bir kullanım vardır? A)Çam fidanları dikmişler yolun kenarına. B) Yüksek duvarın dibinde bir çocuk oynuyor. C) Evin geniş balkonları vardı. D) Benim babam kimya yüksek mühendisidir.

3 YANIT= (B) ÇÖZÜM= Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Uyulması gereken kural buydu. Ve şıklara bakıldığında ise B seçeneği hariç bütün şıklar buna uymuştur ancak B seçeneği uymamıştır.

4 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sıfat yoktur?
A)Gelişigüzel söylenmiş sözler, insanı amacına ulaştırmaz. B)İki asırlık bina, bakımsızlıktan yıkılıverdi. C)Bizi birkaç saat sonra arayacaklarını söylediler. D)Bu dönem hiçbir dersten düşük not almamış.

5 YANIT= (A) ÇÖZÜM= B de gelişigüzel,C de birkaç,D de hiçbir sıfatları birleşiktir ancak A seçeneğinde birleşim sıfat yoktur.

6 3. Belgisiz önadlar, bir şeyi tam değil de aşağı yukarı belirtir
3. Belgisiz önadlar, bir şeyi tam değil de aşağı yukarı belirtir. Aşağıda verilenlerden hangisinde belgisiz önad yoktur? A)Tüm dünya bu sorunun yanıtını arıyor. B)Bütün insanlık bize saygı duyuyor. C)Falan kişi neden olayı açıklamıyor. D)Birkaçı da bize gelse ne olurdu?

7 YANIT= (D) ÇÖZÜM= Belgisiz önadlar, bir şeyi tam değil de aşağı yukarı belirtir. Ve bu kurala uymayan tek şık D şıkkıdır.

8 A)İyileri yeniden yeniden denediler.
4. Aşağıda verilen cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi, türce farklı bir görevdedir? A)İyileri yeniden yeniden denediler. B)Onlar da büyükleri pek dinlemiyorlar. C)Acıklı durumları pek değerlendirirler. D)Güzeli yeniden göreve çağırdılar.

9 YANIT= (C) ÇÖZÜM= Türce farklı olan sadece C seçeneği vardır öbürleri aynıdır.

10 A)İyinin gözü hep aşağıdadır. B)Güzelin sırrı henüz çözülmedi.
5. Aşağıda verilen isim tamlamalarından hangisinde tamlayan isimleşmiş bir sıfat değildir? A)İyinin gözü hep aşağıdadır. B)Güzelin sırrı henüz çözülmedi. C)Büyüğün parası bitti, herhalde. D)Düşüncenin özü insana yarayan yönüdür.

11 YANIT= (D) ÇÖZÜM= İsimleşmiş sıfat olan şıklar A,B,C seçenekleridir. Ancak bize olmayanı sormuş. Sıfat olmayan şık D seçeneğidir bu yüzden yanıt D seçeneğidir.

12 A)Beyaz yüzü birden kızardı.
6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer alan sıfatlardan hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır? A)Beyaz yüzü birden kızardı. B)Geçen akşam yine burada oturmuştuk. C)Sararmış yapraklar dökülmeye başladı. D)Yanık çörekleri torbaya doldurdu.

13 YANIT= (B) ÇÖZÜM= A,C,D seçenekleri hep olaylar gerçekleştikten sonra söylenmiştir ancak B seçeneğinde şimdiki zamanı belirtmektedir.

14 7. Aşağıda verilen ad tamlamalarından hangisi sıfat almıştır?
A)Uzak köyü ziyarete gitmediler. B)İşin gidişini güzel bulmamıştı. C)Onun güzel sözlerine kulak asmadılar. D) Siyah kadın giysileri moda oldu.

15 YANIT= (D) ÇÖZÜM= B,C ve A seçenekleri sıfat almışlardır D seçeneği ise her hangi bir sıfat almamıştır. Bunun için yanıt D şıkkıdır.

16 8. Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması görülmez?
A)Bakır kaplarda yemekler yedik. B)Suyun önüne bir bent yaptılar. C)Rengin tonunu tam tutturamadılar. D) İyi adamlar da bizi seçtiler.

17 YANIT= (D) ÇÖZÜM= İsim tamlaması:iki ismin bir araya gelmesiyle oluşan söz öbekleridir. Bu kurala uymayan bir tane şık vardır buda D şıkkıdır.

18 A)Bir yer bulup oturduk, onunla. B)Ona bir gün ver, bu işi bitirsin.
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir” sözcüğü sayı sıfatı görevinde değildir? A)Bir yer bulup oturduk, onunla. B)Ona bir gün ver, bu işi bitirsin. C)Borcunu ödemek için bir gün daha istedi. D)Bir gün kaldık, ama çok eğelendik.

19 YANIT= (A) ÇÖZÜM= B,C,D, seçeneklerinde “bir” sayı yerine kullanılmıştır ancak A seçeneğinde rakan olarak kullanılmamıştır.

20 10. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı görülmez?
A)Çok olay gördük, biz bu yaşta. B)Onun güzel düşünceleri bizi uyardı. C)Yeşil yapraklar tek tek döküldü. D)Ellerimiz soğuk havada çok üşüdü.

21 YANIT= (A) ÇÖZÜM= Niteleme sıfatı:varlıkların durumlarını,biçimlerini renklerini bildiren isme sorulan nasıl? Sorusuna cevap veren sıfatlardır. Buna uymayan tek bir şık vardır oda A seçeneğidir.

22 A)Okul takımı, maçı iyi kazandı. B)Ağaçlarda kırlangıç kuşları vardı.
11. Aşağıdaki cümlelerde yer alan tamlamalardan hangisi diğerlerinden farklıdır? A)Okul takımı, maçı iyi kazandı. B)Ağaçlarda kırlangıç kuşları vardı. C)Sanat dünyası başarınızı konuşuyor. D)Akıllı insanları ben de severim.

23 YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B,C seçeneklerinde aynı kullanılmış ancak aralarındaki farklı olan şık D şıkkıdır.

24 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlamanın çeşidi diğerlerinden farklıdır?
A)Eski konak kısa sürede restore edildi. B)Tarihi evleri restore etmeye başlamışlar. C)Kurumuş çiçeklerden bir resim yapmıştı. D)Sanat ürünleri er geç kendini gösterir.

25 YANIT= (D) ÇÖZÜM= D şıkkı isim tamlaması almıştır. Öbür şıklar ise ön ad almışlardır.

26 13. “Bir” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde asıl sayı sıfatıdır?
A)Bir gün, savaşlar bitecek dünyada. B)Bir bahar sabahı dünyaya gelmişim. C)Bir zamanlar bu bölge ormanlıktı. D)Bir saat sonra seninle buluşalım.

27 YANIT=(D) ÇÖZÜM= A,B,C seçeneklerinde zaman olarak kullanılmıştır ancak D seçeneğinde sayı olarak kullanılmıştır.

28 A)Ağır giden, dağlar aşar. B)Acıyı tatmayan tatlıyı anlayamaz.
14. Bazı sıfat tamlamalarında tamlanan düşerek onun anlam ve görevini tamlayan üstlenir. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek verilmemiştir? A)Ağır giden, dağlar aşar. B)Acıyı tatmayan tatlıyı anlayamaz. C)Dert çekene göredir. D)İşleyen demir pas tutmaz.

29 YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B,C seçeneklerinde açıklamaya örnek verilmiştir ancak D seçeneği örnek vermemiştir.

30 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat kullanılmamıştır?
A)Hastayı rahatsız etmemek için odasına girmedik. B)Bu sınıfın en çalışkanını tanımak isterdim. C)Askerler bahçede spor yapıyor. D)Gençler bir ülkenin geleceğidir.

31 YANIT= (C) ÇÖZÜM= A,B,D seçeneklerinde adlaşmış sıfat kullanılmıştır ancak C seçeneklerinde kullanılmamıştır.

32 C)Bayramda borç ödeyene ramazan kısa gelir.
8. Bazı sıfat tamlamalarında tamlanan düşerek onun anlam ve görevini tamlayan üstlenir. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek verilmemiştir? A)Deliye taş atma, başına taş yağdırır. B)Denize düşen, yılana sarılır. C)Bayramda borç ödeyene ramazan kısa gelir. D)Dibi görünmeyen sudan geçme.

33 YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B,C seçeneklerinde örnek verilmiştir ancak D seçeneğinde verilmemiştir.


"TAMLAMALAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları