MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

KAZANIMLAR GRUP: MEDUSA Simay YILMAZ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI. a. Metal ve Ametaller. b
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
……………………………….. ALT BAŞLIKLAR: -Tanım ve Tarihi
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI ve PERİYODİK CETVEL
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
HANGİ MADDELER ELEKTRİK ENERJİSİNİ İLETİR.. KAZANIMLAR 1-Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit elektrik devresi.
PERİYODİK CETVEL.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
PERİYODİK CETVEL ERTUĞRUL ÇUKADAR.
ELEMENTLER.
MODERN PERİYODİK SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ
Maddenin yapısı ve özellikleri
Hazırlayan : Nigar BAYRAM
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
FEHMİ GÜR MÜDÜR YARDIMCISI (Öğrenci İşleri)
ATOM ve YAPISI.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
PERİYODİK TABLO TARİHÇESİ
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
ATOM VE PERİYODİK TABLO
PERİYODİK CETVEL.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
PERİYODİK CETVEL.
METAL VE AMETALLERİN ÖZELLİKLERİ
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
PER İ YOD İ K TABLO. PERİYODİK TABLO NEDİR Periyodik cetvel, elementleri gösteren ve özellikleriyle ilgili bilgi veren bir tablodur. Bu tabloda elementler.
Sunum transkripti:

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL) 8. SINIF MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL) BEKİR TALAY FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ

PERİYODİK CETVEL Özellikleri Periyot Grup Metal Yarı Metal Ametal Soygaz

PERİYODİK SİSTEM Elementlerin sembolleri ve özelliklerini veren cetvele periyodik cetvel denir.  Periyodik cetvel yatay ve düşey sıralardan oluşur. Periyodik cetvelin yatay sırasına periyot, düşey sırasına grup denir.

Periyodik Cetvel Periyot Grup

PERİYOT Periyodik cetveldeki yatay sıralardır. Elementler  atom numarası en küçükten en büyüğe  doğru ( soldan – sağa ) sıralanırlar. Periyot numarası yörünge sayısını gösterir. 7 periyot bulunur.

PERİYOTLARDAKİ ELEMENT SAYISI Lantanitler : A.N. 58 – 71 elementler  ( 6. periyotta ) Aktinitler : A.N. 89  - 103  elementler ( 7. periyotta ) 1. Periyot → 2 Element 2. Periyot → 8 Element 3. Periyot → 8 Element 4. Periyot → 18 Element 5. Periyot → 18 Element 6. Periyot → 32 Element 7. Periyot → 23 Element (tamamlanmamıştır.)

Periyodik Cetvelde Soldan Sağa Doğru Gidildikçe Atom numarası artar. Elektron verme özelliği azalır. Elektron alma özelliği artar. Kütle numarası artar. Metalik özellik azalır.   Ametallik özellik artar. Asitlik özelliği artar.

GRUP Periyodik cetvelin düşey sıralardır. Elementler gruplara ortak kimyasal özelliklerine göre sıralanmıştır. 18 tane grup vardır.                        8 tane A grubu   8 tane B grubu ( 8B grubu 3 tanedir.)

GRUP İSİMLERİ 1A   Grubu    →   Alkali Metaller 2A    Grubu    →    Toprak Alkali Metaller 3A    Grubu    →   Metaller 7A    Grubu    →   Halojenler 8A    Grubu    → Soygazlar 1A, 2A, 3A       grubunda → METALLER 4A, 5A, 6A, 7A    grubunda  →  AMETALLER           8A                   grubunda   → SOYGAZLAR

Periyodik Cetvelde Yukarıdan Aşağıya Doğru İnildikçe Atom numarası artar. Kütle numarası artar. Elektron verme isteği artar. Elektron alma isteği azalır. Ametallik özellik azalır. Metalik özellik artar. Atom çapı büyür.

METALLER Periyodik cetvelin solunda bulunurlar. Ağır, parlak  maddeler olarak tanımlanır. Isı ve elektriği iyi iletirler. Tel ve levha haline getirilebilirler. Metaller

Metallerin Özellikleri 1 Katıdırlar. ( Civa = Hg hariç ) Yüzeyleri parlaktır. Isı ve elektriği iyi iletirler. Tel ve levha haline gelebilirler. Tek atomludurlar. ( atomik yapılıdırlar ) Kendi aralarında bileşik yapmazlar.

Metallerin Özellikleri 2 Kendi aralarında alaşım yaparlar. Elektron verme özelliğindedirler. ( katyon = +) Ametallerle iyonik bileşik yaparlar. Canlıların yapısında çok az bulunur. Erime - Kaynama noktaları yüksektir. 1A, 2A, 3A grubunda bulunurlar. Sulu çözeltileri BAZ özelliği taşır.

YARI METALLER Metal ve ametal özelliklerini taşıyan elementlerdir. Yarı metaller fiziksel özellikleri ve görünüşleri metallere, kimyasal özellikleri ametallere benzerler. Yarı Metaller

Yarı Metallerin Özellikleri Parlak veya mat olabilirler. Elektrik ve ısıyı ametallerden daha iyi metallerden daha az iletirler. Tel ve levha haline getirilebilirler. Kırılgan değildirler. 8 element bulunur. Bor = B Silisyum = Si Germanyum= Ge Tellür = Te Antimon = Sb  Polanyum= Po   Arsenik = As       Astanit = At

AMETALLER Periyodik tablonun sağ tarafında bulunurlar. Parlak olmayan maddeler olarak tanımlanır. Isı ve elektriği iyi iletmez. Tel ve levha haline getirilemezler kırılgan yapıdadırlar. Ametaller

Ametallerin Özellikleri 1 Katı, sıvı, gaz halindedirler.       (İyot= I   Karbon= C  Fosfor = P   Kükürt = S    → katı )       ( Brom= Br      →   sıvı )       ( Azot= N Oksijen= O  Hidrojen= H   Klor= Cl   →  gaz) Yüzeyleri mattır Isı ve elektriği iyi iletmezler. Tel ve levha haline gelemezler. İki ve daha fazla atomludurlar. (molekül yapılı) Kendi aralarında bileşik yaparlar.

Ametallerin Özellikleri 2 Kendi aralarında alaşım yapmazlar. Elektron alma özelliğindedirler. (Anyon= - ) Kendi aralarında Kovalent  bileşik yaparlar. Canlıların yapısında bolca bulunurlar Erime-kaynama noktaları düşüktür. 4A, 5A, 6A, 7A grubunda bulunurlar. Sulu çözeltileri ASİT özelliği taşır.

SOYGAZLAR Doğada gaz halindedirler. Kararlı yapıdadırlar. Bileşik oluşturmazlar. Tek atomludurlar. E.N. ve K.N. düşüktür. Periyodik cetvelde  8A grubunda yer alırlar. Soygazlar

SOYGAZLAR Toplam 6 soygaz bulunur. Helyum = He Neon = Ne Argon = Ar Kripton =  Kr Ksenon =  Xe Radon =  Rn

ÇALIŞMA SORULARI “Periyodik Tabloda aynı periyotta soldan sağa gidildikçe ............ artar.”  Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri getirilebilir? I. Atom Numarası II. Grup Numarası III. Elektron verme isteği  A) Yalnız I  B) Yalnız II  C) I - II  D) I - II - III Cevabı görmek için devam ediniz. Doğru cevap “A”

ÇALIŞMA SORULARI Periyodik cetvelde sağ tarafta yer alan, elektriği ve ısıyı iyi iletmeyen, mat görünümlü olan elementlere verilen isim nedir?  A) Alkali metal  B) Ametal  C) Metal  D) Soygaz Cevabı görmek için devam ediniz. Doğru cevap “ B ”

ÇALIŞMA SORULARI D Y Doğru/Yanlış Modern Periyodik Cetvel atom numaraları kullanılarak dizayn edilmiştir. ( ) Bütün ametaller oda koşullarında gaz hâlinde bulunurlar. ( ) Boşluk Doldurma Periyodik tablodaki düşey sütunlara  .…..….. denir. Periyodik tablodaki yatay satırlara ……...….  denir. D Y Grup Periyot

KAYNAKÇA http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategoril eri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=176&KonuID=1091 http://www.fenodevi.com/8sinif-fen-konulari/620-elementler- ve-siniflandirilmasi http://www.muhteva.com/resimler/2013resimler/Periyodik- cizelge-ve-ozellikleri-87-0.png http://www.sanalokulumuz.com/maddenin-yapisi-ve-ozellikleri- 8sinif-test-coz/148 http://www.sanalokulumuz.com/maddenin-yapisi-ve-ozellikleri- 8sinif-bosluk-doldurma/146 http://www.sanalokulumuz.com/maddenin-yapisi-ve-ozellikleri- 8sinif-dogru-yanlis-sorulari/147