Son Zamanların tartışma konusu :

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
TAM SAYILAR.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler (Bu maili İyi İnsanlara Gönderin. Kötüler Yeterince Uzun Yaşıyor Zaten..)
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri Prof. Dr. Hulusi Barlas.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Hazırlayan:Yunus Başaran
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Alıştırma Eğitim Dokümanları
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler (Bu maili İyi İnsanlara Gönderin. Kötüler Yeterince Uzun Yaşıyor Zaten..)
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Iyot yetersizliği hastalıkları.
MENOPOZ VE BESLENME.
SİBEL KURNAZ SERAP ARIMAN YAKUP ARSLAN
KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI
Beslenme ve Performansa Etkisi
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
TARTMA.
ARI ÜRÜNLERİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Yeterli ve Dengeli Beslenme
SAĞLIKLI BESLENME.
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
BÖLÜM 15 BESLENME. BÖLÜM 15 BESLENME Bebek ve çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesi ancak uygun bir beslenme ile sağlanabilmektedir.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Sağlıklı Beslenme.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
SPORCU BESLENMESİ.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Sigara sağlığa zararları
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

Son Zamanların tartışma konusu : Akrilamid Karbonhidratca zengin besinlerin kızartılması/kavrulması sırasında oluşuyor. Özellikle kızarmış patates, cips ve fazla kızartılmış keklerde yüksek oranda; ekmek ve kahvede düşük oranda Merkezi sinir sistemine zarar veriyor, hayvan testlerinde kanser yapabildiği ve kalıtımsal zararlara neden olabildiği belirlenmiş durumda.

Kişi başına günlük en fazla 60-100 mikrogram değeri aşılmamalı (henüz sınır değeri çalışmaları sona ermiş değil !) Önlem : Kızartma düşük sıcaklıklarda yapılmalı (patates 180-190 C, fritöz maks. 170 C), kıtır ve koyu renge kızartmadan kaçınılmalı.

Akrilamid... Nedir ? Akrilamid, plastik üretiminde kullanılan bir kimyasal maddedir. 50 yıldan beri Poliakrilamid üretiminde kullanılmaktadır.

Akrilamid... Nedir ? Akrilamid, ayrıca patates ve tahıllar gibi karbonhidrat açısından zengin besinlerin aşırı ısıtılmasıyla da meydana gelmektedir. Bu ürünlerin kızartılması ve kavrulması sırasında akrilamid oluşmaktadır.

Akrilamid’i Nasıl Alıyoruz ? Akrilamid; besinler, cilt ve solunum yoluyla vücuda alınmaktadır. Vücutta hızla dağılmakta ve metabolize olmaktadır. Hem akrilamid hem de metabolitleri plazentaya ve anne sütüne geçebilmektedirler !

Akrilamid Neden Sağlığa Zararlı ? Akrilamid gözleri ve cildi tahriş eder. Yüksek miktarları sinirlere zarar verir. Kalıtımsal zararlara neden olur. Kanser yapar. Henüz sınır değerleri oluşturulmuş değil. “Ne kadar fazla Akrilamid, o kadar zarar !”

Besinlerle Alınan Akrilamid Ne Düzeyde ? Beslenme alışkanlığına bağlı. Ortalama vatandaşın günde 0,5 mikrogram/kg vücut ağırlığı akrilamid aldığı tahmin ediliyor.

Günlük Toplam Alınan Akrilamid Düzeyi ? Yaklaşık 1 mikrogram/kg vücut ağırlığı olarak tahmin ediliyor . (Besinler, Sigara, Kozmetikler...)

Sigara ve Akrilamid Sigara içenler, günde sadece sigaradan 0,5 – 2 mikrogram Akrilamid/kg vücut ağırlığı alabiliyorlar.

Çocuklar ve Gençler için Tehlike Daha Büyük mü ? Çocukların günlük yediği/vücut ağırlığı, yetişkinlere göre çoktur. Bu nedenle çocuklar 2-3 misli daha fazla Akrilamid’e maruz kalıyorlar (Fakat bu tamamen beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı. Eğer yüksek miktarda Akrilamid içeren besinler fazla miktarda yenirse birkaç mikrogram/kg vücut ağırlığı Akrilamid alınma riski oluşur ).

Patates Kızartmasında Önlem ! Fritözde en fazla 175 ºc Fırın (Hava Çevrimli) en fazla 180-190ºc Fırın (Alt/Üst ısıtmalı) en fazla 200 ºc

“ Sakın KARARTMA, Sadece SARART !” Kek Yaparken ! Her türlü fırında en fazla 170 ºc... “ Sakın KARARTMA, Sadece SARART !”

hbarlas@istanbul.edu.tr 0532 3218235