Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAM SAYILAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAM SAYILAR."— Sunum transkripti:

1 TAM SAYILAR

2 + 130 cm DENİZ SEVİYESİ - 72 cm

3 Günlük yaşantımızda karşılaştığımız olayları ifade etmek İçin doğal sayılar yetersiz kalır.
Örneğin; bir satıcının bir malın satışından ettiği zarar, sıfırın altındaki hava sıcaklığı, bir ailenin giderleri, deniz seviyesinin altı... gibi Termometrenin gösterdiği sıcaklık sıfırın üstünde 2 °C (veya +2°C), Termometrenin gösterdiği sıcaklık sıfırın altında 5 °C (veya -5 °C) dir. Termometre örneğinde de görüldüğü gibi bazı kavramları ifade edebilmek için sıfırdan küçük sayılara ihtiyaç vardır.

4 Bu çerçevede belli bir seviyenin altındaki miktarlar – ile , seviyenin üstündeki miktarlar + ile işaretlenmiş ve böylece, tam sayılar kümesi oluşmuştur.

5 Örnek 12 YTL alacak: YTL 30 YTL borç : YTL İleriye doğru gidilen 200 metre yol : m Geriye doğru gidilen 180 metre yol : m Deniz seviyesinin 50 metre altı : m Deniz seviyesinin 50 metre üstü : m Bir satıştan elde edilen 20 YTL kâr: YTL Bir satıştan elde edilen 30 YTL zarar: -30 YTL Tam sayılar kümesi Z (ZahlSayı) ile isimlendirilir.

6 + işaretli tam sayılar pozitif , - işaretli tam sayılar negatif tam sayılar olarak isimlendirilir.
Pozitif tam sayılar önlerine + işareti konmadan da yazılabilir. Yani, +7=7, +5=5 v.b.

7 0, alınan seviyeyi belirler
0, alınan seviyeyi belirler. Dolayısıyla seviyenin ne altında ne de üstünde değildir. Bu durumda 0 ne pozitif, ne de negatif bir sayı değildir.

8 -6 -5 -4 -3 -2 -1 +1 +2 +3 +4 +5 +6 F’ E’ D’ C’ B’ A’ O A B C D E F Yukarıda görüldüğü gibi, her tam sayıya sayı doğrusu üzerinde bîr nokta karşılık gelmektedir.Bu noktaya o tam sayının görüntüsü denir. Sayı doğrusu üzerinde sıfır sayısının görüntüsü O noktasıdır. Bu noktaya, sayı doğrusunun Başlangıç Noktası denir. NOT: Sayı doğrusu üzerinde tam sayılar; sağa doğru gidildikçe büyürler, sola doğru gidildikçe küçülürler.

9

10 Bunları cevaplayabilirmiyiz?
En küçük pozitif tam sayı dir. En büyük negatif tam sayı dir. İki basamaklı en küçük tam sayı dur. İki basamaklı en büyük tam sayı dur. İki basamaklı en küçük pozitif tam sayı dur.


"TAM SAYILAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları