SOLUNUM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Advertisements

HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ.
Oksijenli Solunum Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni twitter/zaferzengin70
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Metabolizma Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
Hazırlayan GURUP SAYISAL
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
Hücresel Solunum.
HÜCRESEL SOLUNUM Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2009 / BURSA
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
KARBONHİDRATLAR.
MADDE DÖNGÜLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
SOLUNUM.
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
KONU: CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
HÜCRE.
SOLUK ALIP VERME.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
Fen Bilgisi, Biyoloji Öğretmeni Volkan KAYA
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
SOLUNUM NEDİR.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
Laktik Asit Tayini.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
SOLUNUM.
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
Sunum transkripti:

SOLUNUM

SOLUNUM İki çeşit solunum vardır HÜCRE DIŞI SOLUNUM: Canlıların dış ortamdan O2 alıp, dış ortama CO2 vermeleridir. Yani canlı bünyesinde meydana gelen bir gaz alışverişidir (Geçmiş derslerde anlatılmıştır). HÜCRE İÇİ SOLUNUM: Canlıların hücrelerinde meydana gelen ve organik besin maddelerinin O2 ile yakılarak enerji elde edilmesiyle sonuçlanan bir reaksiyondur.

HÜCRE İÇİ SOLUNUM Hücre içi solunum 2 şekilde gerçekleşir. Oksijenli (Aerob) Solunum Organik bileşiklerdeki kimyasal bağların oksijenli ortamda yıkılarak enerji elde edilmesidir. Son ürünler CO2 ve H2O’dur. Oksijensiz (Anaerob) Solunum Glikozun oksijensiz ortamda etil alkol ve laktik asite kadar yıkılarak enerji elde edilmesidir. Fermantasyon da denir.

Oksijensiz (Anaerob) Solunum Havanın serbest oksijenini kullanmadan yapılan solunuma oksijensiz (anaerob) solunum adı verilir. Oksijensiz solunumun diğer bir ismi fermantasyon (mayalanma)’dur. Yeşil bitkiler genelde oksijenli solunum yaparlar. Fakat zaruret halinde kısa süre için oksijensiz solunum da yapabilirler. Halbuki bazı bakteri ve mantarlarda oksijensiz solunum normal olarak devam eder.

Oksijensiz solunum tıpkı oksijenli solunumda olduğu gibi glikoliz olayı ile başlar.

Piruvatların oluşumundan sonra gerçekleşen olaylara göre etil alkol fermantasyonu veya laktik asit fermantasyonu adını alır.

. Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan başlayarak laktik asit oluşumuna kadar geçen olaylar zinciridir. Laktik Asit ferman-tasyonunda tıpkı oksijenli solunumda olduğu gibi glikoliz görülür. Glikoliz sonunda oluşan Piruvatlar NADH2’lerin H2 lerini bağlayarak laktik asite dönüşürler. .

Laktik asit fermantasyonu sonucunda bir tane glikozdan 2 tane laktik asit ortaya çıkar ve 4ATP enerji elde edilir. Glikolizin başlangıcındaki 2ATP çıkarıldığı zaman net kazanç 2ATP olur. Omurgalıların çizgili kaslarında ve yoğurt bakterilerinde laktik asit fermantasyonu görülebilir. Az miktarda oluşan laktik asit kasların daha iyi çalışmasını sağladığı halde (sporcuların ısınma hareketleri) fazlası kana karışır ve yorgunluk hissi verir.

Proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin anaerobik bazı bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu kötü kokular açığa çıkar. Bu olaya kokuşma (putrifikasyon) adı verilir. Yemeklerin bozulmasıyla çeşitli kokuların oluşması, kokuşma olayının bir sonucudur.

. Etil Alkol Fermantasyonu Glikozdan başlayarak etil alkol oluşumu-na kadar geçen olaylar zinciridir. Etil alkol fermantasyonunda oksijenli solunumda olduğu gibi glikoliz görülür. Glikoliz sonunda oluşan piruvatlar önce bir tane CO2 vererek asit aldehit’e dönüşürler. Asit aldehit’ler NADH2’lerin H2’lerini bağlayarak etil alkol’e dönüşürler .

Etil Alkol Fermantasyonu Etil alkol fermantasyonu sonucunda bir tane glikozdan 2 tane etil alkol ortaya çıkar ve 4ATP enerji elde edilir. Glikolizin başlangıcındaki 2ATP çıkarıldığı zaman net kazanç 2ATP olur. Bira mayası başta olmak üzere maya mantarları ve şarap bakterilerinde görülür. Bu canlılarda fermantasyon ürünleri üremeyi durdurucu etki yapar. Örneğin bira mayasında alkol oranı %18’i geçerse üreme durur.