Algoritma & Programlama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Soru1 : Bir borcun faizi, basit olarak aşağıdaki formülle hesaplanır:
Advertisements

Dizi Kullanan Örnekler
STRİNG FONKSİYONLARI.
Soru1: 1’den 4’e kadar olan tamsayıları ekrana tek satırda görülecek şekilde yazdıran bir programı aşağıdaki metotları kullanarak yazınız. Bir printf ifadesi.
Nöbetçi Kontrollü Döngü
void medyan(int cevap[]) { int j; siralama(cevap);
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
DÖNGÜ “Şart sağlandığı sürece” içerisindeki komut satırlarını, artış değeri adedince tekrarlayan kodlardır.
switch - case Yapısı Döngü Yapıları
String Diziler(Katarlar)
C Programlama Diline Giriş
Bölüm 2: Program Denetimi
OOP UYGULAMA 5.
Selçuk Üniversitesi’nin Bilişime Gönül Veren Gençleri
Soru1: kuvvet(taban,us) Şeklinde bir yinelenen fonksiyon yazın
KLAVYE EĞİTİMİ.
DÖNGÜ İFADELERİ.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
Soru1: Dışardan "%s" format belirteci kullanılarak girilecek 20 elemanlı bir dizinin elemanlarının kaç tanesinin rakam, kaç tanesinin harf ve kaç tanesinin.
DOSYA İŞLEMLERİ.
Soru1: Kullanıcıdan iki tam sayı girmesini isteyen ve daha sonra büyük olan sayı ile beraber ‘en büyüktür’ ifadesi yazan, ancak sayılar birbirine eşitse.
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
C ile Programlamaya Giriş
FONKSİYONLAR.
DOSYA İŞLEMLERİ.
DÖNGÜLER.
Dizi Elemanlarının Sıralanması
Fscanf fonksiyonu fscanf () : Dosyadan bilgiyi okumak ve değişkenlere aktarmak için kullanılır. int fscanf(FILE *dosya, char* format, değişken adres listesi);
Algoritma & Programlama
Diziler (Arrays).
Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları
C Programlama Diline Giriş
KLAVYE : ( Keyboard ) Bilgisayarın bilgi girişinde kullanılan ve daktiloya benzeyen parçası. Klavyeler harflerin dizilişine göre farklı tiplerde olabilirler.
PROGRAM DENETİM DEYİMLERİ
C++ Ders Notları 4.Ders (Kontrol ve Döngüler)
Ders 2- Veri türleri, Karar ve Döngü Yapıları, Görsel Kontröller
The if statement. if Şartlı kontrol Koşul değimi doğru (1) yada yanlış (0) değeri üretir. Şartın doğru olması durumunda if satırından sonraki değimler.
Örnek Adam asmaca oyununun programının yazılması.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
KLAVYE TUŞLARI BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ.
VERİ YAPILARI İşaretçi Nedir? Nesne Tabanlı Programlama.
Bugünkü konular Programlama dilleri ve Syntax Generic C Program yapısı
FARE VE KLAVYE ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
BİLGİSAYAR programlama II
BİLGİSAYAR programlama II
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
1 7. HAFTA. 2 Referanslar  Referanslar adres temsilcisidir  İşaretçilerin görevlerini kısmi olarak yapabilirler  Değişken değildirler.  Bellekte yer.
Döngü Komutları. for deyimi bir alt limitten, bir üst limite kadar programın belirli bir parçasını tekrar eder. for deyiminde sayaç artış oranı da verilmelidir.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Dosyalar. Örnek: stok.dat isimli bir dosyaya beyaz eşyanın ismini ve stoktaki miktarlarını kaydeden, dosyadaki bilgilerde düzeltme yapan, dosyadan bilgi.
BİLGİSAYAR programlama II
BİLGİSAYAR programlama II
Sıralama. Sıralama, bir dizideki sayısal elemanların küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe, sayısal olmayan bir dizideki elemanların ise A’ dan Z’ ye.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.
Örnek Sorular Bilgisayar Programlama BIL 107. Soru 1: Ekran çıktısında 66 yazması için boşlukları doldurunuz ______ i = 'A'; printf(____, i__); CEVAP:
BÖLÜM 5 AKIŞ DİYAGRAMLARINDAN PROGRAM KODLAMAYA GEÇİŞ
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
1 Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Alıştırmalar Bu bölümdeki problemler “C Dersi Çözümlü Problem Kitabı”, N. E. Ça ğ ıltay, C. E. Selbes, G. Tokdemir, ve Ç.
BÖLÜM 5 POINTER’LER (İŞARETÇİLER)
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
tanımları yapabilmeniz gerekmektedir .
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Aritmetik Operatörler
GRAFİK Basit grafik işlemlerinin gerçekleştirilmesi
C ile Programlamaya Giriş
Sunum transkripti:

Algoritma & Programlama Ekran Fonksiyonları

Ekran Fonksiyonları clrscr(): Ekran temizlemek için kullanılır. gotoxy: Pencerede imleci ekranın istenilen noktasına taşır. getch(): Klavyeden basılan bir tuşu okumak için kullanılır. insline: İmlecin üzerinde bulunduğu satırdan itibaren alt satırları aşağıya doğru kaydırarak yeni bir satır ekler. delline: İmlecin üzerinde bulunduğu satırı siler, alt satırları yukarıya çeker. kbhit: Herhangi bir tuşa basılıp basılmadığını kontrol eder.

Örnekler 1- ESC tuşuna basılana kadar klavyede basılan tuşun ASCII kodunu ekrana yazan program (ESC’nin ASCII kodu 27). #include <stdio.h> #include <conio.h> main(){ clrscr(); char a; do{ printf(“Bir harf girin:\n”); a=getche(); printf(“%c harfinin ASCII kodu %d\n”,a,a); }while(a!=27); getch(); }

Örnekler 2- Herhangi bir tuşa basılana kadar ekrana sürekli “Dokuz Eylül Üniversitesi” yazan program. #include <stdio.h> #include <conio.h> main(){ clrscr(); char a; do{ printf(“DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ\n”); }while(!kbhit()); getch(); }

Örnekler 3- Ekranın ortasına “Dokuz Eylül Üniversitesi” yazan, sonra satırları silerek yazıyı yukarı kaydıran program. #include <stdio.h> #include <conio.h> #include <dos.h> main(){ clrscr(); gotoxy(35, 40); printf(“DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ”); gotoxy(1,1); for(int i=1;i<40;i++) { delline(); delay(100); }

Algoritma & Programlama Grafik Fonksiyonları

Grafik Fonksiyonları #include <graphics.h> Grafik Kartının Desteklenmesi ve Kontrolü: detectgraph(int *graphdriver, int *graphmode ) : Bilgisayardaki grafik sürücüsü ve modunu belirler. initgraph( int graphdriver, int *graphmode, char *path): Grafik ortama geçmek için kullanılır. closegraph(): Grafik ortamdan çıkmak ve ekranın text monitör özelliğini aktif hale getirmek için kullanılır. int getmaxx() / getmaxy() : Grafik ekranının kullanılabilir en büyük x ve y değerlerini verir. cleardevice(): Ekranın tamamını siler ve imleci ekranın başlangıç değerine konumlandırır.

Grafik Fonksiyonları Renk Kontrolü: Çizim Komutları: int getmaxcolor() : Aktif olan grafik kartı için kullanılabilecek renk sayısını verir. setcolor (int color) : Yazı ve çizgi renklerinin ayarlanmasını sağlar. setbkcolor(int color) : Arka plan(zemin) renklerinin ayarlanmasını sağlar. Çizim Komutları: lineto(int x, int y) : İmlecin olduğu noktadan, verilen x,y noktasına bir çizgi çizilmesini sağlar. line(int x1, int y1, int x2, int y2): x1,y1 noktasından x2,y2 noktasına çizgi çizmeyi sağlar. rectangle (int left, int top, int right, int bottom) : Verilen noktalar arasına dikdörtgen çizer. bar(int x1, int y1, int x2, int y2) : Verilen noktalar arasına bar (kutu) çizer. circle(int x, int y, int radius) : Merkezi (x,y) noktası olan radius yarıçaplı çember çizer.

Grafik Fonksiyonları Tarama Komutları: arc(int x, int y, int angle1, int angle2, int radius) : Merkezi (x,y) noktası olan radius yarıçaplı çember yayını angle1 ile angle2 arasında kalan kısmını çizer. pieslice(int x, int y, int angle1, int angle2, int radius) : Çember yayını çizer ve merkeze birleştirir. Tarama Komutları: setfillstyle(int pattern, int color) pattern (tarama stili): 12 adet stil vardır. EMPTY_FILL SOLID_FILL LINE_FILL SLASH_FILL BKSLASH_FILL HATCH_FILL ...

Örnekler 1- Ekrana çizgi çizen program. #include <stdio.h> #include <conio.h> #include <graphics.h> main(){ int gdriver=DETECT, gmode; initgraph(&gdriver, &gmode, “C:\\BORLANDC\\BGI”); line(0,0,600,400); getch(); closegraph(); } 2- Ekrana dikdörtgen çizen program. rectangle(0,0,300,300);

Örnekler 3- Ekrana pasta grafik çizen program. #include <stdio.h> #include <conio.h> #include <graphics.h> main(){ int gdriver=DETECT, gmode; initgraph(&gdriver, &gmode, “C:\\BORLANDC\\BGI”); randomize(); setfillstyle(random(12), random(getmaxcolor()) ); pieslice(100,100,0,50,120); getch(); closegraph(); }