KARIŞIMLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bileşikler ve Formülleri
Advertisements

KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
6.KarIŞImlar Günlük hayatta da yiyecek ve içeceklerimizin ço¤unu, elementleri veya bileşikleri birbirine karıştırarak elde ederiz. Do¤adaki maddelerin.
Madde Ve Enerji.
KARIŞIMLAR.
Bileşikler Ve Formülleri
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
Karışım ve özelikler.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması
KARIŞIMLAR.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR
Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre iki çeşittir:
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
KARIŞIMLAR.
Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım.
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
2.ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. * Cisimden cisme elektrik yüklerini taşıyan negatif yüklü elektron,
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Karışımlar.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR)
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLaR.
KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre.
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
Madde Ve Enerji
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
KARIŞIMLAR.
Sunum transkripti:

KARIŞIMLAR

Karışım nedir? İki ve ya da daha fazla maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla karışımlar oluşur. Karışımlar yeni ve saf madde değildir. Bu nedenle karışımların belirli bir kimyasal formülü yoktur.

Karışımlar Heterojen karışım Homojen karışım HETEROJEN KARIŞIM: Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her tarafına eşit olarak dağılmamıştır. HOMOJEN KARIŞIM: Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her tarafına eşit olarak dağılmasıyla oluşan karışımdır.

Örneğin; çay içine şeker attığımızda, şeker çay içinde çözünür Örneğin; çay içine şeker attığımızda, şeker çay içinde çözünür. Şeker karışımın her tarafında eşit oranda bulunduğundan bu karışım homojen karışımdır. Örneğin; toprak heterojen bir karışımdır. Toprağı oluşturan maddeler, toprağın her katmanında aynı oranda olmadığından dolayı bu karışım heterojendir.

Kum+su Tebeşir tozu+ su Zeytinyağı + su Toprak Ayran Süt KARIŞIMLAR HETEROJEN KARIŞIM Kum+su Tebeşir tozu+ su Zeytinyağı + su Toprak Ayran Süt HOMOJEN KARIŞIM ÇÖZELTİ Tuz+ su Şeker+su Hava Kolonya Gazoz Soda

Bileşikler ve Karışımların Farkları Nelerdir?

ÇÖZELTİLER Bir maddenin başka bir madde içerisinde gözle görülemeyecek şekilde dağılmasıyla oluşan homojen karışımlara çözeltiler denir. Katı, sıvı ve gaz halindeki maddeler bir araya gelerek çözeltileri oluştururlar. Çözeltiler çözücü ve çözünen maddelerden oluşurlar. Çözeltilerde miktarı fazla olan madde yani karışımın halini belirleyen madde çözücü, miktarı az olan madde çözünen maddedir.

Çözeltiler fiziksel hallerine bağlı olarak katı,sıvı,gaz halde bulunur. SIVI ÇÖZELTİLER SIVI _KATI SIVI_SIVI SIVI_GAZ Burun damlası (saf su+ tuz) Kolonya (su + alkol) Gazoz (su+karbondioksit) Şerbet (su + şeker) Sirke (su +asetik asit) Deniz suyu (su+ oksijen)

Çözünme Nedir? Çözücü ve çözünen maddelerin birbiri içerisinde iyonlarına veya moleküllerine kadar ayrılmasına çözünme denir.

Çözünme Nasıl Gerçekleşir? • Çözücü maddelerin tanecikleri ile çözünen maddelerin tanecikleri yani molekülleri veya iyonları etkileşir. • Çözünme sonrasında, çözücü ve çözünen tanecikleri birbirlerinin etrafını sardığı için çözücü ve çözünen tanecikleri çözeltinin her tarafında eşit miktarda bulunur.

Çözünme Nasıl Gerçekleşir? • Çözünen madde moleküler yapılı ise, çözücü maddenin molekülleri, çözünen maddenin moleküllerinin arasına girerek çözünen maddenin moleküllerinin etrafını sarar • Çözünen madde iyonik yapılı ise, çözücü maddenin molekülleri, çözünen maddenin (+) ve (–) iyonlarının arasındaki iyonik bağı zayıflatır ve (+) ve (–) iyonlar birbirinden ayrılır. Çözücü maddenin molekülleri, ayrılan (+) ve (–) iyonların arasına girerek bu iyonların etrafını sarar ve çözünen maddenin iyonlarına kadar ayrılmasını sağlar.

Su – sirke çözeltisinde, çözünen olan sirke, moleküler yapılı maddedir Su – sirke çözeltisinde, çözünen olan sirke, moleküler yapılı maddedir. Çözücü olan su molekülleri, çözünen olan sirke moleküllerinin etrafını sararak sirke moleküllerinin birbirinden uzaklaşmasını yani çözünmesini sağlar. ÖRNEKLER Su – sirke çözeltisinde, çözünen olan sirke, moleküler yapılı maddedir. Çözücü olan su molekülleri, çözünen olan sirke moleküllerinin etrafını sararak sirke moleküllerinin birbirinden uzaklaşmasını yani çözünmesini sağlar.

Su – şeker çözeltisinde, çözünen olan şeker, moleküler yapılı maddedir Su – şeker çözeltisinde, çözünen olan şeker, moleküler yapılı maddedir. Çözücü olan su molekülleri, çözünen olan şeker moleküllerinin etrafını sararak şeker moleküllerinin birbirinden uzaklaşmasını yani çözünmesini sağlar. Su – şeker çözeltisinde, çözünen olan şeker, moleküler yapılı maddedir. Çözücü olan su molekülleri, çözünen olan şeker moleküllerinin etrafını sararak şeker moleküllerinin birbirinden uzaklaşmasını yani çözünmesini sağlar.

Su – tuz çözeltisinde, çözünen olan tuz iyonik yapılı maddedir Su – tuz çözeltisinde, çözünen olan tuz iyonik yapılı maddedir. Çözücü olan su molekülleri, çözünen olan tuz bileşiğindeki (+) ve (–) iyonlar arasındaki iyonik bağı zayıflatır ve (+) yüklü Na iyonu ile (–) yüklü Cl iyonlarının arasına girerek bu iyonların birbirinden ayrılmasını yani çözünmesini sağlar. Su – tuz çözeltisinde, çözünen olan tuz iyonik yapılı maddedir. Çözücü olan su molekülleri, çözünen olan tuz bileşiğindeki (+) ve (–) iyonlar arasındaki iyonik bağı zayıflatır ve (+) yüklü Na iyonu ile (–) yüklü Cl iyonlarının arasına girerek bu iyonların birbirinden ayrılmasını yani çözünmesini sağlar.

ÇÖZÜNME HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER 1. SICAKLIK 2. TANE BOYUTU 3. KARIŞTIRMA

Sıcaklık Arttırılır Çözünme Hızı Nasıl Artırılır? Çözelti Karıştırılır Tane Boyutu Küçültülür Çözelti Karıştırılır

ÇAYINIZI KAÇ ŞEKERLİ ALIRSINIZ? Çözeltiler, çözünen maddenin azlığına veya çokluğuna göre derişik ve seyreltik çözeltiler olarak iki grupta incelenir. 1- Derişik Çözelti : Çözücüsü az, çözünen fazla olan çözeltilerdir. 2- Seyreltik Çözelti : Çözücüsü fazla, çözüneni az olan çözeltilerdir.