KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2013. HAYATIMIZ VE TUZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

VELİLERE YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Faiz Problemleri.
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
Liv Hospital-İSTANBUL
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI. BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında.
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
MÜSABAKA ÖNCESİ,SIRASI ve SONRASI DÖNEMDE BESLENME
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Oyun ve Okul Çocuğu Beslenmesi
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Tuzun Azaltılması Programı
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü
BESLENME REHBERİ 2.
BESLENME REHBERİ 1.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Hazırlayan: Begüm TOPRAK Psikolojik Danışman
Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.
Sağlıklı Beslenme.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
Krep, Krem Peynir, Reçel, Yeşil-siyah Zeytin,Salatalık-Domates , Süt
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
Menü Planlama.
I. BİREYSEL BESİN TÜKETİMİ (3 Günlük)
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
,Siyah Yeşil Zeytin, Çikolatalı Fındık Ezmesi, Havuç Dilimi, Süt
02/10/2017 S-Mini Sandviç,Beyaz Peyniri Siyah Zeytin, Salatalık,Süt
31/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz Peyniri Siyah Zeytin, Salatalık,Süt
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
TÜRK BEŞLERİ.
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Sunum transkripti:

KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2013

HAYATIMIZ VE TUZ

KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Dünyada kan basıncının yükselmesinin başında TUZ gelmektedir. Sağlıklı bir tüketim için WHO (Dünya Sağlık Örgütünün) önerdiği tuz alım miktarı günlük 6 gr (1 tatlı Kaşığı) kadardır. İşlenmiş ve hazır besinlerden (hazır yemek, fast-food, restaurantlar, kantinler vb.) alınan tuz günlük almamız gereken tuzun %80’ini karşılar. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Buda tuzun yumuşakça ölüme neden olması demektir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Kahvaltı Tabağınızda Neler Var? 1 dilim peynir 2 dilim ekmek 10 zeytin 2 dilim salam-jambon 1 yumurta Domates Salatalık KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Sofra tuzunun formülü Sodyum Klorürdür. Tuz; %40 Sodyum, %60 klor içerir. Besinlerin etiketinde yazan sodyum miktarını 2,5 ile çarpmak besinin içeriğindeki tuz miktarını hesaplamanın pratik bir yoludur.

Buna istinaden kahvaltı tabağınızla aldığınız tuz miktarını hesaplarsak: 1 dilim peynir = 340 mg sodyum = 600 mg tuz 2 dilim ekmek = 300 mg sodyum = 750 mg tuz 10 zeytin = 1148 mg sodyum = 2870 mg tuz 2 dilim salam-jambon= 263 mg sodyum = 658 mg tuz 1 yumurta = 60 mg sodyum = 150 mg tuz TOPLAM= 2011 mg sodyum = 5028 mg tuz = 5 gr tuz KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Günlük almamız gereken tuzun neredeyse tamamını karşılamış durumdayız yılında yapılan bir araştırmaya göre Türk Halkı günlük ortalama 18 gr tuz tüketmektedir. Eğer 5 zeytin eksik, 2 dilim salam-jambon eksik tüketim yapsaydık ve peyniri tuzsuz tercih etseydik toplam 2335 mg tuz = 2.3 gr tuz tüketmiş olacaktık. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Güvenli tuz alım miktarı 4-6 gr dır. Günlük tuz tüketimi 6 gr ile sınırlandırılırsa felçten ölüm riski % 24, kalp hastalıklarından ölüm riski %18 azaltılabilir. Böylece Dünyada her yıl inme (felç) ve kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleşen yaklaşık 2.6 milyon ölüm önlenebilir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Kaşarlı tost ( 2 dilim ekmek, 2 dilim kaşar) 2 dilim ekmek 300 mg sodyum= 750 mg tuz 2 dilim kaşar 426 mg sodyum= 1065 mg tuz TOPLAM = 1.8 GR TUZ Kaşarlı tost; ( 2 dilim ekmek, tuzsuz peynir) 2 dilim ekmek 300 mg sodyum= 750 mg tuz 2 dilim tuzsuz peynir 7.8 mg sodyum = 0.02 gr tuz TOPLAM = 0.7 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Gözleme (1 tam yufka, 2 dilim peynir) 1 tam yufka 1000 mg sodyum= 2.5 GR TUZ 60 gram peynir 480 mg sodyum=1.2 GR TUZ TOPLAM= 3.7 GR TUZ Gözleme; (1 tam yufka, 60 gr yağsız tuzsuz lorpeyniri) 1 tam yufka 1000 mg sodyum= 2.5 GR TUZ 60 gr lor peyniri 7.8 mg sodyum= 0.02 GR TUZ (sodyumsuz gibi düşünebilir) TOPLAM 2.5 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Görüldüğü gibi basit bir çözümle; tuzsuz besinler tercih edilirse (tuzsuz peynir gibi) günlük alınan tuz miktarında belirgin bir azalma görülmektedir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

100 gr da; Tuzlu çubuk kraker 1394 mg sodyum = 3.4 GR TUZ Diyet çubuk kraker 112 mg sodyum= 0.2 GR TUZ Beyaz peynir 1400 mg sodyum= 3.5 GR TUZ Krem peynir sade 296 mg sodyum= 0.7 GR TUZ Lightbeyaz peynir 600 mg sodyum =1.5 GR TUZ Hazır çorba mg sodyum= GR TUZ Maden suyu (1 lt) 770,4 mg sodyum=1.9 GR TUZ BigMac 840 mg sodyum= 2.1 GR TUZ TavukluBurger740 mg sodyum= 1.8 GR TUZ Patates kızartması(küçük) 380 mg sodyum = 0.9 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Pratik güvenli tuz alımı için :  EKMEK TUZSUZ ise yemekler az tuzlu önerilebilir  Ekmek normal İSE YEMEKLER TUZSUZ önerisi en kolay öneridir  Ekmek ve yemek her ikisi tuzsuz günlük 1 çay kaşığı tuz ilavesi önerilebilir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ