KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2013
HAYATIMIZ VE TUZ
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Dünyada kan basıncının yükselmesinin başında TUZ gelmektedir. Sağlıklı bir tüketim için WHO (Dünya Sağlık Örgütünün) önerdiği tuz alım miktarı günlük 6 gr (1 tatlı Kaşığı) kadardır. İşlenmiş ve hazır besinlerden (hazır yemek, fast-food, restaurantlar, kantinler vb.) alınan tuz günlük almamız gereken tuzun %80’ini karşılar. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Buda tuzun yumuşakça ölüme neden olması demektir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kahvaltı Tabağınızda Neler Var? 1 dilim peynir 2 dilim ekmek 10 zeytin 2 dilim salam-jambon 1 yumurta Domates Salatalık KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Sofra tuzunun formülü Sodyum Klorürdür. Tuz; %40 Sodyum, %60 klor içerir. Besinlerin etiketinde yazan sodyum miktarını 2,5 ile çarpmak besinin içeriğindeki tuz miktarını hesaplamanın pratik bir yoludur.
Buna istinaden kahvaltı tabağınızla aldığınız tuz miktarını hesaplarsak: 1 dilim peynir = 340 mg sodyum = 600 mg tuz 2 dilim ekmek = 300 mg sodyum = 750 mg tuz 10 zeytin = 1148 mg sodyum = 2870 mg tuz 2 dilim salam-jambon= 263 mg sodyum = 658 mg tuz 1 yumurta = 60 mg sodyum = 150 mg tuz TOPLAM= 2011 mg sodyum = 5028 mg tuz = 5 gr tuz KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Günlük almamız gereken tuzun neredeyse tamamını karşılamış durumdayız yılında yapılan bir araştırmaya göre Türk Halkı günlük ortalama 18 gr tuz tüketmektedir. Eğer 5 zeytin eksik, 2 dilim salam-jambon eksik tüketim yapsaydık ve peyniri tuzsuz tercih etseydik toplam 2335 mg tuz = 2.3 gr tuz tüketmiş olacaktık. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Güvenli tuz alım miktarı 4-6 gr dır. Günlük tuz tüketimi 6 gr ile sınırlandırılırsa felçten ölüm riski % 24, kalp hastalıklarından ölüm riski %18 azaltılabilir. Böylece Dünyada her yıl inme (felç) ve kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleşen yaklaşık 2.6 milyon ölüm önlenebilir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kaşarlı tost ( 2 dilim ekmek, 2 dilim kaşar) 2 dilim ekmek 300 mg sodyum= 750 mg tuz 2 dilim kaşar 426 mg sodyum= 1065 mg tuz TOPLAM = 1.8 GR TUZ Kaşarlı tost; ( 2 dilim ekmek, tuzsuz peynir) 2 dilim ekmek 300 mg sodyum= 750 mg tuz 2 dilim tuzsuz peynir 7.8 mg sodyum = 0.02 gr tuz TOPLAM = 0.7 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Gözleme (1 tam yufka, 2 dilim peynir) 1 tam yufka 1000 mg sodyum= 2.5 GR TUZ 60 gram peynir 480 mg sodyum=1.2 GR TUZ TOPLAM= 3.7 GR TUZ Gözleme; (1 tam yufka, 60 gr yağsız tuzsuz lorpeyniri) 1 tam yufka 1000 mg sodyum= 2.5 GR TUZ 60 gr lor peyniri 7.8 mg sodyum= 0.02 GR TUZ (sodyumsuz gibi düşünebilir) TOPLAM 2.5 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Görüldüğü gibi basit bir çözümle; tuzsuz besinler tercih edilirse (tuzsuz peynir gibi) günlük alınan tuz miktarında belirgin bir azalma görülmektedir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
100 gr da; Tuzlu çubuk kraker 1394 mg sodyum = 3.4 GR TUZ Diyet çubuk kraker 112 mg sodyum= 0.2 GR TUZ Beyaz peynir 1400 mg sodyum= 3.5 GR TUZ Krem peynir sade 296 mg sodyum= 0.7 GR TUZ Lightbeyaz peynir 600 mg sodyum =1.5 GR TUZ Hazır çorba mg sodyum= GR TUZ Maden suyu (1 lt) 770,4 mg sodyum=1.9 GR TUZ BigMac 840 mg sodyum= 2.1 GR TUZ TavukluBurger740 mg sodyum= 1.8 GR TUZ Patates kızartması(küçük) 380 mg sodyum = 0.9 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Pratik güvenli tuz alımı için : EKMEK TUZSUZ ise yemekler az tuzlu önerilebilir Ekmek normal İSE YEMEKLER TUZSUZ önerisi en kolay öneridir Ekmek ve yemek her ikisi tuzsuz günlük 1 çay kaşığı tuz ilavesi önerilebilir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ