HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel Bilkent Lisesi Matematik Zümresi 2. Genç Matematikçiler Günü
Advertisements

Matematik Günleri.
Bilim Adamı Albert Einstein.
? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, … ? ? ?.
ÖNERMELER KÜMELER Matematik Programınd​a 9. sınıftaki değişiklik​ler
Paralarımız Sultan UÇAN.
ÜÇGENLERİN TARİHÇESİ.
*Cumhuriyet Gazetesi yazarı İlhan Selçuk’un yazısından derlenmiştir.
PARALARIMIZ.
Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
KONU::::::TARİH ŞERİDİ
Eukleides Dışı Geometriler
Önce Merhabalar, Şu anda görmekte olduğunuz slaytta yer alan güzel sözler, internetde yayınlanan ünlü düşünürlerin sözlerinden alınıp buraya koyulmuştur.
CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI
BANU MUSA (Musa’nın Oğulları) ( )
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
Matematik Cahit arf.
George Friedrich Bernhard Riemann (1826–1866)
Bir Fransız matematikçisi olan Henri Leon Lebesque, Fransa'da Beauvais kentinde 28 Haziran 1875 günü doğdu. Çok iyi bir öğrenim gördü ve 1897 yılında Paris.
Srinivasa RAMANUJAN DERLEYEN : Ali Taner DAĞ MATEMATİK
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
BOLZANO, Bernhard ( ).
EULER ( ).
Joseph Louis Lagrange ( ):
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
Prof Dr Orhan ESEN
Cahit Arf.
MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ
ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
KİŞİSEL ÇABA- BAŞARILI İŞ YAŞAMI
NUSAYBİN EMİRE GÖZÜ ANADOLU LİSESİ HAZIRLAYAN: KOORDİNATÖR REHBER ÖĞRETMEN MEHMET AYDOĞAN.
Maaş Teoremi.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
ÖKLİD MÖ 330- 275 ÖKLİD’İN HAYATI ÖKLİD AKSİYOMLARI ÖKLİD POSTÜLALARI
TBF Genel Matematik I DERS – 12: Belirli İntegral
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
Bibliyografya.
ÖKLİD’İN ELEMANLAR İSİMLİ
Araştırma Yöntemleri-12 Mevcut Verilere Dayalı Araştırmalar - II Mevcut istatistiklerin incelenmesi.
MATEMATİK MÜFREDATI EKLENEN-ÇIKARTILAN KONULAR
Mehpare Bilhan ODTÜ Matematik Bölümü
Adını Matematiğe Vermiş Bir Bilimcimiz:
DOĞAL SAYILARLA PROBLEM ÇÖZME
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
YİRMİNCİ YÜZYILDA MATEMATİĞİ SARSAN TEMEL DÜŞÜNCELER – KAOS KURAMI.
PARALARIMIZ.
3 BOYUTLU PARADOKS RESİMLERİ
DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİ
ATATÜRK MATEMATİK KİTABI GEOMETRİ KİTAP İNCELEMESİ.
PLC’NİN ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI KAYDIR-DÖNDÜR İŞLEMLERİ
İNTEGRAL KAVRAM HARİTASI
Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)
ŞEKİLDEKİ AĞACIN SİZE ÇAĞRIŞTIRDIĞI ŞEY NEDİR?
TAM SAYILAR.
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
Cahit Arf Hamza Solak yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Cahit Arf Kerem AKSOY 1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray.
HAYATIMIZ MATEMATİK. Matematik...ilk duyulduğunda çoğu insanın korktuğu aslında mantık ve zekanın ortak hareket ettiği bir bilimdir.olmazsa olmazdır hayatımızda.
PROF.DR.MEHMET ÖZ doğdu. Harvard Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Kliniksel uzmanlık alanları minimal invasif kalp cerrahisi, kalp cerrahisi, kalp kapakçığı.
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Cahit Arf Hamza Solak.
1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği.
Arf, İnönü Armağanı'nı (1948) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı (1974). Cebir ve Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum 1990'da 3 ve 7 Eylül.
ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER HAZIRLAYAN:EFE ERKESKİN SINIF:6/A.
(Düzlem) Geometriye giriş:
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN CAHİT ARF HAZIRLAYAN:AYÇA AŞKIN

CAHİT ARF’IN HAYATI Cahit ARF 11 Ekim 1910 yılında Selanik'de doğmuş ve 26 Aralık 1997'de İstanbul'da ölmüştür. Arf yüksek öğrenimini Paris Ecole Normale Superieure Üniversitesinde yapmıştır. 1938-1939 yıllarında Almanya'nın Götingen Üniversitesinde ünlü matematikçi Hasse'nin doktora öğrencisi oldu. Cahit Arf'ın Göttingen Üniversitesi'ndeki doktora tezi Almanya'da ünlü bir matematik dergisi olan Crelle Journal'da 1939 yılında yayımlanmış ve son derece yankı uyandırmıştır. Başarılı çalışmaları devam eden Cahit ARF 1945'de Arf kapanışı ve Arf halkaları kuramlarını bulmuştur. 1955 yılında Almanya'da yayımlanan bir çalışması lokal cisimlerle ilgili çok önemli bir inşa problemidir. Şunu belirtmek gerekir ki bu çalışması onun hedeflediği ve tutku haline getirdiği birkaç problemden birisi olan "abelyen olmayan sınıf cisimleri teorisi" için bir çıkış noktası olmuş ve bu problem hala açıktır. 1957 yılında yine Almanya'da "Riemann-Roch Teoremi" adlı çalışması yayımlanmıştır. Riemann'ın doktora tezinden çıkan bu teorem Ôkompleks Analizin' temel teoremlerinden biridir. 1938 yılında Weil bu teoremi fonksiyon cisimleri yönünden, 1957 yılında Cahit Arf sayı cisimleri yönünden inşa etmiştir.

CAHİT ARF’IN MATEMATİĞE KAZANDIRDIKLARI Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin "Arf değişmezi" ve "Arf halkaları" gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını sağladı. Matematik literatürüne "Arf Halkaları, Arf Değişmezleri, Arf Kapanışı" gibi kavramların yanısıra "Hasse-Arf Teoremi" ile anılan teoremler kazandırmıştır. Matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine her zaman "Matematiği ezberlemeyin kendiniz yapın ve anlayın" demiştir. Hakkından yazılmış bir yazıda şöyle denmiştir: "...Bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. Cahit Arf, Türkiye'de matematiğin o günlerden bu günlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır."

CAHİT ARF’IN SÖZLERİ İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar. Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin. Sonsuzluk her şeyin cevabıdır. sayı sonsuzdur. İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır. Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir. Osmanlı Devleti fazla büyüktü ve gerideydi, Türkiye daha küçük ve ileride olacak. Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi. Matematik zaten her zaman vardı. İnsanoğlu onu buldu. İki kere iki nasıl dörtse, bende o kadar akılcıyımdır. Çocukluğumda benim için üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika. Ama matematik zaten hepsini anlatan şeydi

CAHİT ARF’IN 10 TL ÜZERİNDEKİ RESMİ

CAHİT ARF’IN ESKİ PARA ÜZERİNDEKİ RESMİ

TEŞEKKÜRLER…