Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞEKİLDEKİ AĞACIN SİZE ÇAĞRIŞTIRDIĞI ŞEY NEDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞEKİLDEKİ AĞACIN SİZE ÇAĞRIŞTIRDIĞI ŞEY NEDİR?"— Sunum transkripti:

1

2

3 ŞEKİLDEKİ AĞACIN SİZE ÇAĞRIŞTIRDIĞI ŞEY NEDİR?

4 Bolu merkezden 44 km. uzaklıkta saklı bir cennet bahçesinin içinde duran, geçen yıllarla beraber heybetine güzellik katan pisagor ağacı, kesinlikle ölmeden önce görülmesi gereken şeylerden birisi. Yedigöller’in, son yıllarda en çok turist çeken popüler yerlerden biri haline gelmiş olması, ziyaretçilerin pisagor ağacıyla tanışmasını da mümkün kılmıştır. Pisagor, sayıların babası olarak bilinen, hayatta her şeyin sayılar ile açıklanabileceğini, her şeyin tek ve mutlak anlamının matematik olduğunu ileri süren ünlü matematikçi ve gök bilimcidir.

5 Matematiği kuran adam olarak kabul edilen Pisagor, herkesin bildiği ve matematiğin temelini oluşturan Pisagor teoreminin mucididir. Ağaçlar, insanların yaşam kaynağı olan oksijeni üreten canlılardır. Pisagor ise matematiğe yön veren, sayıların babasıdır. Bu bağlamda incelendiğinde bir ağaca Pisagor’un adının verilmesi son derece mantıklıdır. Elbette bu ismin verilmesinde ağacın şeklinin pisagor teoremindeki dik üçgenle benzerliği en önemli durumdur.

6 Pisagor ağacının matematiksel olarak da bir karşılığı bulunmaktadır. Bu matematiksel açıklamaya göre pisagor ağacı; birbiri ardına eklenen kareler aracılığı ile oluşan ağaç şeklindeki bir geometrik çizimdir. Bu çizim doğruların birbirinden ayrılmasından ibarettir, bu nedenle şekil olarak bir ağacın dallanmasına benzer. Pisagor ağacı sonsuza dek gidebileceği için, pisagor teoremindeki sonsuzluk kavramını yansıttığı düşünülmektedir.

7 PEKİ PİSAGOR AĞACININ FAYDALARI NELERDİR ?

8 Pisagor ağacının oluşturduğu fraktal gölgesi de bu teoremi kanıtlamak amacıyla kullanılmaktadır. Bir diğer faydası da her zaman bilim dalı olarak görülen ve belki de sanata çok uzak farz edilen matematiğin sanatsal yanını ortaya koymasıdır. Çoğu sanatçının sürrealist ve devamlı büyüyen bir ağaç tablosuna benzettiği pisagor ağacı, matematik ve sanat arasında köprü kurmaktadır.

9 Yedigöller yöresinde bulunan pisagor ağacı, dallarının uzanış şekli nedeniyle, ardışık olarak ölçüsü azalan bir dizi karenin birleşimi ile oluşmuş gibi gözükür. Bu nedenle pisagor ağacının matematikten sıyrılıp somutlaşmış hali olarak görülür. Her yıl pek çok öğrenci ve bilim insanı bu benzerliği görmek için kilometrelerce yol gitmektedir. Yedigöller ve çevresinin yeşilin her tonunu barındıran doğal güzelliği ve şelaleleri bu bilimsel merakı mükemmel bir tatile dönüştürmektedir.


"ŞEKİLDEKİ AĞACIN SİZE ÇAĞRIŞTIRDIĞI ŞEY NEDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları