Merkez Bankasının Rolü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Advertisements

KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKASI
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Bankacılık sektörü 2012 İlk Yarıyıl Değerlendirmesi.
BÜTÇE AÇIKLARI.
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Bazı anahtar sorular Neden toplumun paraya ihtiyacı vardır?
Nakit Yönetimi Dairesi
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
IS-LM Para ve Maliye Politikaları
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
Bankacılığın Arka Planı
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
Çalışma Soruları.
1. 2  Kamu borç krizi ile mücadele ederken İspanya iki krizle birlikte mücadele ediyor. Bunlardan ilki kamu borç finansmanı diğeri ise emlak piyasasında.
IS-LM Para ve Maliye Politikaları
INTERNATIONAL MONETARY FUND- IMF (ULUSLARARASI PARA FONU)
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
BANKALAR Bankalar para ve kredi alanında önemli fonksiyonları olan mali kuruluşlardır.Bankaların işlevi kredi ticareti yapmaktır.
PARA POLİTİKASI.
Uluslararası faktör hareketleri
GÖZETİM DENETİM ve FİNANSAL SİSTEM
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
IMF Uluslararası Para Fonu ya da daha çok bilinen kısaltmasıyla IMF (International Monetary Fund)küresel finansal düzeni takip etmek borsa, döviz kurları,
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
1 5. Bölüm Kaydi Para Yaratılması ve Para Arzı Hazırlayan: Doç. Dr. Ahmet ÇALIŞKAN.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Finans Sistemine Genel Bakış
PARA VE BANKACILIK.
BANKA İŞLEMLERİ VE TEKNİKLERİ
DENETİM VE GÖZETİM
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
MAKRO İKTİSAT PARASAL SİSTEM
Büyüme ve finansal sektör 2017
Büyüme ve finansal sektör
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
ULUSLARARASI BANKACILIK
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
PARA VE BANKACILIK Parayı, mal veya hizmet karşılığında bir ödeme aracı olarak kullanılan bir nesne olarak tarif edebiliriz. Para; kağıt ve madeni para,
Faizlerin Belirlenmesi
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çalışma Soruları.
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

Merkez Bankasının Rolü Bölüm 3 Merkez Bankasının Rolü

Merkez Bankası Aktiviteleri Bankacılık sistemini denetlemek Hükümete para politikası ile ilgili danışmanlık yapmak Banknot ihracı Diğer bankalara banka gibi hizmet vermek Hükümete banka gibi hizmet vermek Hükümet için fon sağlamak Ülkenin para rezervlerini kontrol etmek ‘Son borç verme merci’ olmak Uluslararası kuruluşlar ile irtibat kurmak

Para Politikası Merkez bankası bağımsız değilse para politikası ile ilgili kararları hükümet verir, eğer bağımsız ise Merkez bankası kendisi verir. Ancak her şartta, Merkez bankası ile hükümet ekonomik politikalar üzerinde birlikte çalışırlar ve Merkez bankası istatistiksel veriler dahilinde, para politikası ve diğer ekonomik meseleler hakkında hükümete danışmanlık yapar. Merkez bankasının bağımsızlığı önemli bir konu haline gelmiştir(Hedef: istikrar mı büyüme mi?! FED için büyüme, ECB için istikrar daha önemli).

Banknotlar Banknotların ihraçları Merkez bankası kontrolünde yapılır. Madeni paraların ihraçları da zorunluluk olmamakla beraber büyük oranda Merkez bankası tarafından yapılır. Bunun yanında, nakit; bankaların nakit para tutmaları kredi yaratılmasının önünde duran bir engel olması sebebiyle önemlidir.

Bütün Bankaların Bankası Merkez bankası bütün bankaların bankası olarak görev yapar ve aynı zamanda Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kuruluşlarda hesaplar tutar. Bütün bankalar topladıkları mevduatların belirli bir oranını faizsiz veya düşük faizli olarak Merkez bankasında, rezerv olarak tutarlar. Bu rezervler, bankaların karlılığını arttırmanın dışında esas olarak para arzının kontrolü için hizmet eden enstrümanlardır.

Hükümete Bankacılık Merkez bankası normal olarak hükümetin bankası rolünü üstlenir. Vergi ve diğer gelirleri toplar ve hükümet adına ödemeler yapar. Genellikle hükümetlere direkt olarak fon sağlamaz ancak tahvil ve bono satarak hükumetin borçlanmasına yardımcı olur.

Hükümet için Fon Sağlama Hükümetle ilgili konularda Hazine veya Maliye Bakanlığı bazen sorumluluklar alırsa da, bu görevleri genelde Merkez bankasının yürütür. Diğer bankaların ve finansal kuruluşların Merkez bankasında bulundurduğu rezervler üzerinden ödeme ve kontroller yapılır. Zamanla, kamu borcu devamlı (devletin toplam borcu) artarsa veya gerçekte hiç ödenmezse bu önemli midir? Buradaki ilk nokta, bir borcun herhangi bir kimse için ne kadar problem yaratacağı o kimsenin gelirleriyle bağlantılıdır (borcun GSMH’ya oranı, AB ülkelerindeki oranı!!). Önemli faktörlerden biri de enflasyondur (borcu eritir). Ve son olarak, kime borçlanıldığıdır (yerliye mi yabancıya mı)?

Son Borç Alma Merci Görevi Son borç alma merci rolü, Merkez bankasının sadece problemli bankaları periodik olarak kurtarması değil, dönem dönem likidite problemi yaşayan bankalara da yardım etmesidir. 2008 yılında, ABD, İngiltere ve bütün Avrupa Merkez bankaları bankacılık sistemlerini desteklemek amacıyla yaygın bir likidite destek programı uygulamışlardır.

Uluslararası Kuruluşlarla İletişim Merkez Bankaları Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (WB) ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) gibi kuruluşlarla da iletişim sağlar. Merkez Bankası aynı zamanda Uluslararası Ödemeler Bankası (IBS) ile de iletişime geçer ve Basel’deki görüşmelerde yer alır. G7, G10 ve G20 ile yapılan genel toplantılara katılır.

Merkez Bankasının bugünkü durumu: Enflasyon, Merkez Bankaları için önemli hedef. Ya büyüme? Kaliteli büyüme: Finansal (sürdürülebilir) sosyal ve çevreci büyüme Sorular: 1. Enflasyonu nasıl ölçeriz? 2. Hesap verebilme, şefaflık ve öngörülebirlik güncel. 3. Merkez bankasına ihtiyaç var mıdır? Borçlanmada son merci, kurtarılacağını bilen banka daha az dikkatli olurmu? ‘Too big to fail’? Adam Smith taraftardı – İskoçya – altına dayalı istikraz? AB Mkz Bankası (ECB)?