HAZIRLAYAN : DİLEK MENKÜÇ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Advertisements

Gidene kal demeyeceksin. .. Gidene kal demek zavallılara,
Nilüfer Değerler Eğitimi Projesi (Nildep)
Nilüfer Değerler Eğitimi Projesi (Nildep)
SELİM İLERİ.
Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım
DEĞERLERİMİZİ YAŞATIYORUZ, DEĞERLERİMİZİ YEŞERTİYORUZ!
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
HOŞGÖRÜ.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu
PEYAMİ SAFA.
İBN-İ SİNA İbn-i Sina ’nın Hayatı.
DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ MAYIS-HAZİRAN VEFA VE SADAKAT
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
YILLAR SONRA ÖĞRENDİM Kİ
Hoşgörü, her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumudur. Hoşgörülü olabilmek için insanın öncelikle karşısındakini anlaması, ona.
AHMET ERDEM ANADOLU LİSESİ NİLÜFER /BURSA B. Ayça Turan 11-E -250
ANADOLU BİLGELERİNİN AHLAK ANLAYIŞI
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
ÇOCUK, YAŞAM VE ÖĞRETMEN
hazırlayan:okan yılmaz
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Türklerin Bilime Katkıları
GÜNGÖREN ANADOLU LİSESİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMI
BUGÜNKÜ TÜRKÇE ADLARIYLA ESERLERİ
SEVGİ -SAYGI.
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
DEĞERLERİMİZ İYİLİK VE HOŞGÖRÜ
Anne Aslan ve Yavruları
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
MEVLÂNÂ CElÂLEDDÎN-İ RÛMÎ
Hazırlayan: Mustafa KUMCU Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Öğretmeni
NAMIK KEMAL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI Sunu Bakanlığımızca yapılan fotoğraf yarışmasında derece giren 50 tane resimden oluşmaktadır. Resim üzerindeki yazılar.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Müzik Nedir?.
MEVLANA.
HAZIRLAYAN: CANAN MAÇAN BALİBEY İLKÖĞRETİM OKULU
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
Türklerin Bilime Katkıları
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
MEVLANA.
MEVLANA.
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN : DİLEK MENKÜÇ KİM BU ? HAZIRLAYAN : DİLEK MENKÜÇ

KİM BU

Bir bahçeye giremezsen, durup seyran eyleme. Bir gönül yapamazsan, yıkıp viran eyleme

Sevgi ile nefret arasında çok ince bir çizgi vardır Sevgi ile nefret arasında çok ince bir çizgi vardır. Birisinden nefret ediyorsanız ve bir gün onu yenemeyeceğinizi anladığınız zaman onu sevmeye başlarsınız. Ve yine birisini seviyorsanız ve bir gün onu yenebileceğinizi düşündüğünüz zaman ondan nefret etmeye başlarsınız.

Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi  ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Yanında olduğum zaman değerimi bilmezsen, değerimi bildiğin gün beni yanında bulamazsın!  

Biyolojik savaşlarda ölmez bir çocuk, asıl sevgisiz kalınca ölür Biyolojik savaşlarda ölmez bir çocuk, asıl sevgisiz kalınca ölür. Ve “git başımdan çocuk!”tan sonra binip giderler uçan halılarına çocuklar.

Keşke şöyle yapsaydım belki severdi deme Keşke şöyle yapsaydım belki severdi deme. O senin için ne yaptı da sevdin sanki? Akıl işi değil, gönül sevdi mi gerisi bahane.

Sevgi, kalplerin birbirine yakınlaşması ve ruhların ünsiyetidir.

En sahici dostluklar ortak varlıklar üzerine değil, ortak yoksunluklar üzerine kurulanlardır.

Kendinin ne olduğunu bilen insan, bazı kendini bilmezlerin, onun hakkında söylediklerinden etkilenmez.

Önyargıları yok etmek, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.

Sevilenin kusurlarını hoş görmeyen sevmiyor demektir.

Bir insanı doyurmak istiyorsanız, ona balık verin; aç kalmamasını istiyorsanız ona balık tutmayı öğretin.

Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Sevmeye layık olmayanı hatırlayarak değerli etme Sevmeye layık olmayanı hatırlayarak değerli etme! Dönmek mi istiyor, bir şans daha verme. Unutma; sevgi yürekli olana yakışır.

Kalbinizin sevmediği kimselerden sakınınız.

Sevginin kurduğu devleti adalet devam ettirir.  

Son…

Sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. “gönül kırmamak” konusuna ayrı bir önem verir. İnsan sevgisini ilahi sevgi ile nasıl bağdaştırdığını gösteren en çarpıcı mısralarından birisi “Yaradılanı hoş gör / Yaradan’dan ötürü” dür. Şiilerinde en çok işlediği temalar; Din, İlahi aşk, Ahlak, hikmet, ölüm ve faniliktir.

Yazarımız , psikolojik romanlarıyla tanınır. Server Bedii takma adında gazetelerde yazmıştır.   Başlıca eserleri; Dokuzuncu hariciye koğuşu, Fatih-Harbiye, Sözde kızlar…

İslam ve tasavvuf dünyasında bir şair ve düşünce adamıdır. Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleriyle özetlemiştir. Mesnevileri ile meşhurdur. Türbesi Konya’dadır.

Üstad unvanı ile bilinen bir şairimizdir. Şairliğe ilk adımını on yedi yaşında iken, annesinin arzusuyla başladı ve ilk şiirleri Yeni Mecmua'da yayımlamıştır. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendinden söz ettirdikten sonra, yayımladığı Örümcek Ağı ve Kaldırımlar adlı şiir kitapları ile kısa sürede edebiyat dünyasında kendisinden söz ettirmiştir. Üstad unvanı ile bilinen bir şairimizdir.

“Divan Şiirini Sevdiren Adam” olarak da tanınan günümüz yazarlarındandır. Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk, Katre-i Matem ve Şah&Sultan adlı romanlarının baskıları yüz binlere ulaştı, pek çok ödül almıştır.

Asıl adı Cemalettin Seber'dir. Soyadındaki y'lerden birisini, bir arkadaşıyla girdiği iddiada kaybetmiştir. Şiirlerindeki şekil, muhteva ve anlatım özellikleri ile İkinci Yeni şiirine katıldı. İlk şiiri "Şarkısı-Beyaz" Ocak 1953’te Mülkiye dergisinde yayınlandı.

Hz. Muhammed (s.a.v)’in amcasının oğlu ve damadıdır. Dört büyük halifeden en sonuncusudur.

Günümüzün yazarlarındandır. İlk romanı Pinhan´la 1998 Mevlana Büyük Ödülü´nü aldı. 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip olmuştur

İslam düşünce tarihinin en büyük isimlerindendir. Felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin çeşitli alanlarında, matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları; astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ilgilenmiştir. Tıpla ilgili birçok eser kaleme almıştır; bunlar arasında özellikle kalp-damar sistemi ile ilgili olanlar dikkat çekmektedir. "el-Kânûn fî't-Tıb" (Tıp Kanunu) adlı eseri önemlidir. İlahiyattan ahlak ve siyasete kadar felsefenin o dönemdeki bütün disiplinlerini ele almış; ayrıca başta tıp olmak üzere, pozitif bilimlerde de söz sahibi olmuştur.

Tüm zamanların en büyük fizikçilerinden biridir. Bir delikanlı olarak pek az zeka umudu verdi ve bir öğretmenin " sen asla bir şey olamayacaksın !” sözleri üzerine katı bir disiplin uygulayan Alman okul sistemini terk etti. 26 yaşında, fizikte devrim meydana getiren dört bilimsel makale yayınladı.

Frankfurt’ta doğmuştur Frankfurt’ta doğmuştur. Varlıklı bir ailenin çocuğu olduğundan iyi bir öğrenim görmüştür. Onun eğitiminde anne ve babasının çok fazla etkisi vardır. Akılcılık yönünü babasından, duygusallık yönünü annesinden almıştır. Bugüne kadar, en önemli Alman edebiyatçı olarak kabul edilmiş, eserleri ise dünya edebiyatı zirvesinde yerini almıştır. .

Büyük Çin bilgesi, filozof, siyasal yönetici ve Çin tarihinde resmi din olarak kabul edilen öğretilerin kuramcısıdır. İyi insanlar yetiştirmeyi amaçlayan bir küçük okulun kurucusu ve felsefe öğreticisidir.

Şairin en büyük eseri “Safahat” yedi kitabından oluşmuştur. İstiklal marşının yazarıdır.

Kılık kıyafete önem vermeyen bir bilgedir. Mevlana’nın hocasıdır. Hz. Muhammed (s.a.v.)'in ahlâkını örnek almış ,devamlı bir arayış içerisinde olmuş, manevi bir işaret üzerine de Hz. Mevlana’yı arayıp bulmuştur. Kılık kıyafete önem vermeyen bir bilgedir. Mevlana’nın hocasıdır.

Hz. Muhammed’in yakın arkadaşlarındandır. Adaletli olmasıyla meşhurdur. İkinci halifedir.

Erdemli Şehir (Ara Ehli’l-Medineti’l-Fazıla) kitabı meşhurdur. İslam felsefecisidir. Asıl adı Ebu Nasr Muhammed bin Muhammed bin Turhan bin Uzlug'dır. Batı kaynaklarında adı ''Alpharbius ya da Alphartabi'' olarak geçer . Erdemli Şehir (Ara Ehli’l-Medineti’l-Fazıla) kitabı meşhurdur.

Yunus Emre

PEYAMİ SAFA

Mevlana

Necip fazıl Kısakürek

İskender pala

Cemal Süreya

Hz. Alİ

Elif Şafak

İbn Sİna

ALBERT EİNSTEİN

GOETHE

KONFÜÇYÜS

Mehmet Akif Ersoy

ŞEMS TERBİZ

Hz. Ömer

Farabİ