© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 35 Avrupa’nın İktisadi Bütünleşmesi David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 20 Çıktı (Output) ve Toplam Talep (Aggregate demand)
Advertisements

Tam rekabet çok sayıda alıcı ve satıcı firmalar fiyatı veri alırlar
Bazı Kavramlar Piyasa, Pazar (Market) Talep (Demand) Arz (Supply)
Bölüm 3 Talep, Arz ve Piyasa
Kısa Vadede Toplam Çıktı
Bölüm 6 Arz kararları nasıl alınır?
Birkaç Anahtar Kavram Maliye Politikası
Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri
Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bölüm 23 Faiz Oranı ve Parasal Aktarım (Monetary Transmission)
Bölüm 8 Tam Rekabet ve Tekel (Monopol) Piyasaları
Bölüm 36 Gelişmekte Olan Ülkelerin Sorunları ve Türkiye
Esneklik Kavramı Bir önceki bölümde bir malın talep edilen miktarını belirleyen bir takım etkenler bulunduğunu belirtmiş, bu etkenlerdeki değişimlerin.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
VI. Ders notları: DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİNDE İSTİKRAR POLİTİKALARI
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bölüm 5 Tüketici Tercihi ve Talep
Bölüm 7 Maliyet ve Arz David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bölüm 28 Döviz Kurları ve Ödemeler Dengesi (Bilançosu)
Bir eksik rekabetçi firma;
Bölüm 34 Döviz Kuru Rejimleri
Bölüm 1 İktisat ve İktisat Bilimi
Bölüm 30 İktisadi Büyüme David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Makroiktisat... Bir bütün olarak ekonomiyle ilgilenir
Toplam Talep ve Toplam Arz.
Makroekonomi ... ekonominin bütünüyle ilgilenir
Bu bölümde Sabit kur rejiminde fiyat ve çıktının dengeye nasıl geldiğini, Sabit kur rejiminde para ve maliye politikalarının etkisini, Dalgalı döviz kurunun.
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BP EĞRİSİ.
Makroekonomik İstikrar ve Kur İkâmesi Zor Zamanlarda İktisat II H.Ü. İ.İ.B.F Mayıs 2011 Ankara.
Tam Rekabet Tam rekabet piyasasının dört özelliği:
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Tüketici tercihinde 4 ana unsur
Bazı anahtar sorular Neden toplumun paraya ihtiyacı vardır?
1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER. 2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri.
Üretim düzeyi nasıl seçilir?
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bölüm 27 İşsizlik David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie and.
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 6 Arz kararları nasıl alınır? David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
Toplam Talep ve Toplam Arz.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mikroekonomi vs. Makroekonomi
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Makro İktisat İktisadi Analiz
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 33 Uluslararası Ticaret David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
Bu bölümde Merkez Bankası (MB) para arzını nasıl değiştirir?
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bu bölümde İktisadi büyümenin anlamını,
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tüketici tercihinde etkili dört bileşen
Talebin fiyat esnekliği
Mal piyasalarında denge
Bu Bölümde Döviz kuru ve döviz piyasasını,
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
YAKIN DO Ğ U ÜN İ VERS İ TES İ İ KT İ SAD İ VE İ DAR İ B İ L İ MLER FAKÜLTES İ EKONOMI BÖLÜMÜ 2015/2016 GÜZ DÖNEMI.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
EURO Krizi (2008-….) 2000’li yıllar iki büyük başarıyla başladı; 1999 yılında 11 ülke Euro’ya geçti Ekonomik, siyasi ve sosyolojik bir anlam ifade ediyor.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Alternatif Makro Modeller: Klasik İktisat
Esnek Döviz Kuru Sisteminde Para Politikası
Sunum transkripti:

© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 35 Avrupa’nın İktisadi Bütünleşmesi David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie and Damian Ward

© The McGraw-Hill Companies, Bazı Önemli Noktalar Tek Avrupa Piyasası Ekonomik ve Parasal Birlik –Neden ve ne gibi değişiklikler yarattı? Doğu Avrupa Reformu –Merkezi planlamadan piyasa ekonomisine geçmekte bu ülkeler ne kadar başarılı oldular?

© The McGraw-Hill Companies, Tek Piyasanın Büyüklüğü Avrupa Tek Piyasa’sı 1987 yılında kurulmuştur. 1992’de tamamlanması kararlaştırılmış ve başarılmıştır.

© The McGraw-Hill Companies, Source:

© The McGraw-Hill Companies, Tek Piyasanın Amaçları Sermaye akımları önündeki kalan engelleri ortadan kaldırmak AB içinde tarife-dışı engelleri ortadan kaldırmak Kamu sektörü ihalelerindeki yerli kayırmacılığını sonlandırmak Sınır kontrollerini belirli sınırlar içinde kaldırmak Vergi oranlarını uyumlaştırmak

© The McGraw-Hill Companies, Tek Piyasanın Faydaları Kaynak dağılımının etkinleşmesi –Tarife-dışı engellerin ortadan kalkmasıyla göreli üstünlüklerden daha etkin bir şekilde yararlanmak mümkün olmuştur. Ölçek Ekonomileri –Daha büyük piyasa için üretim yapmak herzaman daha karlıdır. Artan Rekabet –Maliyetleri daha da aşağı çeker. Faktör Dolaşımı –Emek ve sermayenin serbestçe dolaşması etkinliği arttırır.

© The McGraw-Hill Companies, Tek Piyasa’nın Tüketim Artışı cinsinden Kazançları (Düşük ve Yüksek Tahminler) Source: Allen, Gasiorek and Smith (1998)

© The McGraw-Hill Companies, Avrupa Para Sistemi’nden (EMS) Avrupa Para Birliği’ne (EMU) Avrupa Para Birliği –Birlik içinde paraların değeri biribirine karşı sabittir. –Finansal piyasalar birleşmiştir. –Tek bir merkez bankası birlik ülkeleri adına tek bir faiz oranı belirler. Maastricht Anlaşması EMU’ye üyeliğin koşullarını belirlemiştir. Tek para bölgesi 1999 Ocak’ında 11 üye ile hayata geçmiştir.

© The McGraw-Hill Companies, Maastricht Kriterleri Enflasyon Oranı –EMS içindeki en düşük enflasyona sahip 3 ülkenin ortalamasının %1.5 fazlasını geçemez. Uzun vadeli faiz oranı –En düşük 3 ülkenin ortalamasının en fazla 2 puan üstü olabilir. Döviz Kuru –ERM’nin belirlediği dar bant içinde en az 2 yıl kalması gerekir. Bütçe Açığı –GSMH’nın %3’ünü geçemez. Ulusal Borç –GSMH’nın %60‘ını geçemez.

© The McGraw-Hill Companies, Sterlin ve Avrupa ERM/EMU’ya İngiltere’nin üyeliği? Kuzey Denizi petrolü İngiltere’yi diğerlerinden farklı kılmaktadır. İngiltere’nin Avrupa’nın geri kalanıyla entegrasyonu düşüktür. Ancak bu değişmektedir. İngiltere makroekonomik bağımsızlık kültürü en gelişmiş ülkelerden biridir. Kara Çarşamba ve ERM krizi İngiltere ekonomisinin iniş-çıkış zamanları Avrupa’dakinden farklıdır.

© The McGraw-Hill Companies, EMU’nun Temelleri Optimal Para Bölgesi –Birtakım şartlar altında ülkeler tek tek para sahibi olmaktansa tek para kullanarak daha karlı çıkarlar. Mundell’a göre 3 şart –Ülkelerin birbirleriyle ticari bağlantılarının güçlü olması –İktisadi ve sınai yapılarının benzer olması –Emek piyasalarının esnek olması

© The McGraw-Hill Companies, Avrupa gerçekten bir optimal para bölgesi mi? Avrupa birhayli entegredir ama bu entegrasyon düzeyine çok sıkı denemez Bazı ülkeler diğerlerine göre daha sıkı bir bütünleşme içindedir. Ancak katılım süreci bütünleşmeyi arttıracaktır.

© The McGraw-Hill Companies, EuroBölgesindeki küçük ülkenin makroiktisat politikası IS 0 LM r0r0 Y0Y0 Küçük ülke AMB tek bir faiz oranı belirlediğinden yatay LM eğrisini kabul eder. Eğer ülke AMB’nın faizini değiştirmesini sağlayamayacak kadar küçükse, ülke resesyona girer. Bu durumda, ülke fiyat ve ücretlerin düşmesi sonucu rekabetinin artmasıyla IS in eski konuma gelmesini beklemek zorundadır Y1Y1 IS 1 Dışsal bir şokun IS 0 i IS 1 ’ e kaydırdığını varsayalım Ya da daha hızlı dengeye gelmek için mali politika uygulaması gerekir.

© The McGraw-Hill Companies, Merkez ve Doğu Avrupa Kişi başına düşen GSMH 1988/89

© The McGraw-Hill Companies, Doğu Avrupa: Bazı Önemli Noktalar Geçiş dönemi arefesinde –Düşük kişi başına düşen gelir –Yüksek dış borç Arz-Yanlı reformlar –Fiyatların gerçek kıtlığı yansıtması için önemli Ticaret ve Dış Yatırım –Ürünler için piyasaların olması gerekir –Ve fiziksel sermaye ve yönetim becerisi Makroiktisadi şartlar –Sıkı ve güvenilir makro politikalar gerekir –Özellikle yüksek enflasyonu önlemek için

© The McGraw-Hill Companies, Geçiş Dönemi ülkeleri için İlerleme Raporu (seçili ülkeler) Enflasyon Reel GSMH Büyümesi

© The McGraw-Hill Companies, enflasyonReel gdp büyüme oranı Enflasyon & GSMH Büyümesi Türkiye Source: Central Bank of the Republic of Turkey. Source: SPO