Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
KOÜ HUKUK FAKÜLTESİ «Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.»
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
Kocaeli Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi (DEKART)
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Kilis 7 Aralık Üniversitesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
TÜRKİYE’de BESLENME SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
DİYETETİK ANABİLİM DALI
BESLENMENİN ÖNEMİ
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Stratejik Plan Taslağı.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Avrupa Konseyi Destekli Hibe Projesi KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜN GÜÇLENDİRİLMESİ.
1.2. Eğitim Öğretim Programı Yüksek Lisans programımız alandaki yenilikler ve öğretim üyesi kadromuzun gelişmesi unsurları da dikkate alınarak yeniden.
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
T.C Hacettepe Üniversitesi DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
“BESLENME DOSTU OKUL” PROJESİ
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
Dünya Çocuk Bilim Derneği
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
KUŞ GRİBİ VE İNSANA TESİR EDEN SALGINA HAZIRLIK VE MÜCADELE PROJESİ Hayvan Sağlığı Bileşeni İnsan Sağlığı Bileşeni Kamuoyu Bilinçlendirme ve Koordinasyon.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
DİYETİSYENLERİN MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİ
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
BESİN-BESLENME PLAN VE POLİTİKALARI (Türkiye’de Beslenme Sorunlarının Nedenleri Çözüme Yönelik Programlar)
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Stratejik Planlama

İçindekiler Toplum Beslenmesi ABD Amacı İlgi alanları Toplum Sağlığı Diyetisyeni Toplum Beslenmesi Anabilim Dalının görevleri Öğretim elemanı sayısı Mezuniyet sonrası eğitimi Misyon Vizyon Stratejik amaçlar ve hedefler

TOPLUM BESLENMESİ Bireyin ve toplumun; Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı gibi sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsetilmesi ile Sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini Yaşam kalitesinin arttırılmasını ve Toplumda beslenmeye bağlı hastalıkların önlenmesini amaçlar.

Toplum Beslenmesi Anabilim Dalının Amacı diğer bir deyişle; Beslenme ve sağlık iyilik hali en üst düzeyde, açlık ve beslenme sorunları olmayan, sağlıklı beslenme eğitimi almış, bilinç düzeyi yüksek, mutlu ve sağlıklı bir toplum yaratmaktır.

İlgi Alanları-1 Sağlıklı beslenme ile toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi Sağlıklı yaşam biçimi Toplumun beslenme alışkanlıkları ve besin seçimi Beslenme durumunun saptanması Besin tüketim araştırmaları Beslenme antropometrisi Beslenme eğitimi Beslenme antropolojisi Beslenme ekolojisi Fiziksel aktivite ve sağlık Enerji ve besin ögeleri gereksinmesi (RDA, DRI vd.) Besin güvencesi Besin güvenliği

İlgi Alanları-2 Özel durumlarda beslenme Anne- çocuk beslenmesi Okul çağı çocuk ve adolesanlarda beslenme Gebe ve emziklilerde beslenme Yaşlılarda beslenme Menopoz döneminde beslenme İşçilerde beslenme Sporcularda beslenme vd)

İlgi Alanları-3 Beslenme sorunları, epidemiyolojisi ve çözüm yolları Protein enerji malnütrisyonu Şişmanlık ve zayıflık İyot yetersizliği hastalıkları Demir yetersizliği anemisi Folat yetersizliği Raşitizm, osteomalasi, osteoporoz Ağız ve diş sağlığı Diğer vitamin ve mineral yetersizlikleri Diyete bağlı kronik hastalıklar Kalp damar hastalıkları Kanserler Diabetes mellitus vd. Ulusal Besin ve Beslenme Plan ve Politikaları

İlgi Alanları-4 Emzirmenin korunması ve desteklenmesi Tamamlayıcı besinler Geleneksel besinler Büyümenin izlenmesi Besin zenginleştirme Besin desteği (suplemantasyon) Besine dayalı beslenme rehberleri Ülkelerin beslenme durumları ve politikaları Afet durumlarında beslenme Beslenme ekonomisi Besin ögesi risk yönetimi Müdahale programları

Toplum Sağlığı Diyetisyeni Görevleri-1 Araştırma Bireylerin ve toplumun beslenme durumunu saptamak, sorunları belirlemek ve değerlendirmek, öncelikleri saptamak ve çözüm yolları bulmak, Toplumda beslenme sorunlarının saptanmasında kullanılan yöntemleri (antropometrik ölçümler, klinik belirtiler, biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, besin tüketim araştırmaları) en iyi şekilde kullanmak, Besin, beslenme ve sağlık etkileşimi alanında araştırmalar planlamak ve katılmak,

Toplum Sağlığı Diyetisyeni Görevleri-2 Eğitim Bireyi ve toplumu beslenme konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve eğitmek, Çeşitli meslek gruplarına, kurum ve kuruluşlara ve topluma beslenme eğitimi vermek, Değişik yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumdaki bireyler için eğitim materyalleri (modüller, rehber, kitap, broşür, görsel eğitim araçları) hazırlamak yayın yapmak,

Toplum Sağlığı Diyetisyeni Görevleri-3 Politika/Çözüm Üretmek Besin ve beslenme plan ile politikalarının oluşturulması ve güncelleştirilmesi çalışmalarında (yerel,bölgesel, ulusal) görev almak, Sağlık ve beslenmeye dayalı eylem planlarının planlanmasında,yürütülmesinde, yönlendirilmesinde, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde, görev almak, liderlik yapmak,

Toplum Sağlığı Diyetisyeni Görevleri-4 Danışmanlık Kamu ve özel kurum ve kuruluşlara danışmanlık yapmak, Ülkelerin deneyimlerini ülkemize uyarlamak,

Toplum Sağlığı Diyetisyeni Görevleri-5 Kendi bilgi ve becerisini geliştirmek, Toplumda beslenmeye dayalı çalışmaları başlatmak, Afet durumlarında beslenme hizmetlerinin yönetilmesinde görev almak

Toplum Beslenmesi Anabilim Dalının Görevleri-1 Varolan ve yaşam kalitesini bozan beslenme sorunlarının (protein-enerji yetersizliği, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, raşitizm, diş çürükleri, şişmanlık vb.) en aza indirilmesine/yok edilmesi, Beslenmeye bağlı kronik hastalıkların (koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri, diabet, osteoporoz vb.) önlenmesi,

Toplum Beslenmesi Anabilim Dalının Görevleri-2 Yaşam boyu tüm bireylerin ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam (beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı) biçimlerinin benimsetilmesi amacıyla, Eğitim ve öğretim yapmak, araştırma projeleri geliştirmek, yayın ve danışmanlık yapmak, bireyi ve toplumu sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmek ve eğitmektir.

Öğretim Elemanı Sayısı Unvan Sayı Profesör 3 Doçent 1 Yardımcı Doçent - Öğretim Görevlisi Araştırma Görevlisi 3 (1 kişi 35. madde) TOPLAM 8

Mezuniyet Sonrası Eğitimi Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı’nın Yüksek Lisans Programı bulunmamaktadır. Eğitim Beslenme Bilimleri Yüksek Lisans Programı kapsamında sürdürmektedir.

Yürütülen ve Tamamlanan Projeler (Son 2 yıl) Uluslararası Pekcan G,Köksal E, Küçükerdönmez Ö, Özel H. Household Food Wastage in Turkey. FAO. Statistics Division Working Paper Series. No: ESS/ESSA/006e. Feb. 2006. http://www.fao.org/faostat/foodsecurity/Papers_en.htm

VİZYON Türk toplumunun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığının benimsetilmesinde lider bir birim olmak, sürekli gelişmek

MİSYON Toplumun sağlığını ve yaşam kalitesini arttırmak ve geliştirmek üzere Toplum Sağlığı Diyetisyenleri yetiştirmek için uluslar arası standartlarda eğitim ve öğretim yapmak, araştırma olanakları yaratmak, ve bu olanakları ulusal beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına, uygulanmasına ve güncellenmesine sunmak ve sürekli gelişmek

STRATEJİK AMAÇ-1 Toplum Beslenmesi alanında yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerini geliştirmek ve uluslararası standartlarda uygulamak HEDEFLER 2007 öğretim yılı sonuna kadar Toplum Beslenmesi mezuniyet sonrası eğitim programının açılmasını sağlamak 2007 yılına kadar derslerin internet ortamında öğrenciye sunulmasını sağlamak

STRATEJİK AMAÇ-1 HEDEFLER İki yılda bir Toplum Beslenmesi alanına özgü (Sporcu Beslenmesi, Beslenme Antropometrisi, vb.) kurslar düzenlemek 2007 yılına kadar Besin Tüketim Araştırmalarında ve halkın sağlıklı beslenme eğitiminde kullanmak üzere besin fotografları katalogunu hazırlamak

STRATEJİK AMAÇ-2 Araştırma ortamını güçlendirmek HEDEFLER İki yıl içerisinde Ulusal Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın yapılabilmesine destek vermek ve sonuçlarına ulaşmak Beş yılda bir uluslar arası projelere katılmak Yılda 2 adet uluslar arası yayın yapmak Bir yıl içerisinde Beslenme Antropometrisi araştırma laboratuvarını kurmak Değişik yaş ve cinsiyet gruplarında enerji harcamasının saptanması (yılda bir değişik yaş ve cinsiyet grubu)

STRATEJİK AMAÇ-3 Ulusal ve uluslar arası yayın yaparak Toplum Beslenmesine alanında eğitim ve öğretim ile gelişmeye destek sağlamak HEDEFLER 2007 yılına kadar en az iki adet Halkın Beslenmede Bilinçlendirilmesi ve Eğitimi amacıyla eksik beslenme rehberlerini hazırlamak 2008 yılına kadar “Beslenme Sorunları, Nedenleri ve Çözüm Yolları” konulu ders kitabının yazılması

STRATEJİK AMAÇ-3 HEDEFLER 2008 yılına kadar “Beslenme Durumunun Saptanması ve Beslenme Antropometrisi” konulu ders kitabının yazılması

STRATEJİK AMAÇ-4 Kamu ve özel kurum ve kuruluşlara toplumun beslenme durumunun iyileştirilmesi çabalarında destek vermek ve danışmanlık yapmak Eylem planlarının oluşturulmasına destek vermek Her yıl beslenme sorunlarının önlenmesine ilişkin çabalarda kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti vermek Sivil toplum örgütleri ve gıda sanayinin çalışmalarına Ulusal Besin ve Beslenme Eylem Planı içeriğinde destek vermek ve danışmalık yapmak

STRATEJİK AMAÇ-5 Uluslararası İlişkilerin Güçlendirilmesi 2010 yılına kadar WHO Beslenmede Eşgüdüm Ağına katılabilmek İki yılda bir uluslar arası toplum beslenmesine yönelik sempozyum ve çalıştaylara katılmak ve ülkemizde yapılmasını sağlamak ve gelişmek Öncede bir kez yapılan uluslar arası toplum beslenmesi eğitimlerinin iki yılda bir ülkemizde yapılabilmesini sağlamak