CÜMLEDE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
HABER KİPLERİ.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
OKUL ÖNCESİNDE SAĞLIKLI SAĞLIKSIZ çıkış KAVRAMININ ÖĞRETİMİ.
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLE TÜRLERİ.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
Kırlangıcın biri, bir adama aşık olmuş
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Bir zamanlar bir ağaç varmış
Gaye bir köyde yaşardı. Onun keçileri vardı. Keçilerini çok severdi
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
CÜMLEDE ANLAM.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
TAMLAMALAR.
Bir dilim pasta ya ne dersiniz?
KONU CÜMLEDE ANLAM.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
türkçe performans ödevi
Ömer Hayyam rubailer Ömer Hayyam
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
YEŞİM ÇAKIR 8/A 535.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
Yağmurun bir gün dinmeyeceğinden, hiç bitmez görünen hayat ırmağının bir gün kurumayacağından, seni alıp diyardan diyara gezdiren rüzgârın bir gün duruvermeyeceğinden.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
SORULAR.
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
Hazırlayan: Serkan Aslan
Bir zamanlar Dünyaya gelmeye hazırlanan bir çocuk varmış
Hayatta,birşeyin eksikliğini hissettiğimiz
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM.
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
23 Nisan Çocuk Bayramı Kutlu Olsun 
FİİLLER.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
Hazırlayan;Asli PelinGEZER
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
4.SINAV BAŞARILAR Başarı, kazanacağım diyebilenlerindir.
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
DEĞERLERİMİZ İYİLİK VE HOŞGÖRÜ
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
Bir zamanlar dünyaya gelmeye hazırlanan bir çocuk varmış.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
DUYGULARIMI KONTROL EDİYORUM
DOĞADA NELER OLUYOR Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa ki baksak çevremizdeki yeşillikleri nasıl pisletiyoruz. Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa.
Keloğlan ve Kuyu Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir Keloğlan’la ninesi varmış. Bunlar çok yoksul insanlarmış. Keloğlan’ın.
Atasözlerİ.
Sunum transkripti:

CÜMLEDE ANLAM

SORU 1-aşağıdaki cümlelerin hangisinde “önyargı” söz konusudur? A-)haberim var, bu gelişmelerden, inanın buna. B-)biliyorum, hoşlanmayacaksın bu söyleyeceklerimden. C-)az önce çıktı; gözlerini silerek ve içini çekerek. D-)yer yerinden oynadı, ünlü sanatçı sahneye çıkınca

YANIT= ( B ) AÇIKLAMA=karşısındaki insanın düşünmesini öğrenmeden “biliyorum” demek bir önyargıdır

SORU 2-Aşağıdakilerden hangisinde yargı bir koşula bağlanmıştır? A-)Seninle yeniden görüşmek beni mutlu etti. B-)Kendilerine saygı duyan insanların pek azı gerçekten saygıya değerdir. C-)Güçlü;bağışladığı, başardığı anda güçlüdür . D-)Aralıksız on saat çalışınca yorgun düştü.

YANIT= (C) AÇILAMA= Güçlü olmanın koşulu “bağışlamak” ve “başarmak” biçiminde verilmiştir.

A-)bu konuyu bir daha tartışmayalım. SORU 3-Aşağıdakilerden hangisinde “bir eylemin en az 2 kez yapıldığı” kesindir? A-)bu konuyu bir daha tartışmayalım. B-)Maçın yorumunu birde senden dinleyelim. C-)Konuşma süresi arttıkça uyuklayanlarında süresi arttı. D-)Yine sözünde durmadı sevgili arkadaşımız Erol.

YANIT = ( D ) AÇIKLAMA=maçın yorumunu bir de senden dinleyelim. “de” bağlacı eylemin iki kez yapıldığını kanıtlamaz. Maç yorumu yapması istenen kişi hiç konuşmamış olabilir, B seçeneği çeldiricidir.”yine sözünde durmadı” cümlesinde bir eylemin en az iki kez yapıldığı bellidir.

SORU 4-Aşağıdakilerden hangisinde yargı, gözlemle verilmiştir? A-)Yol kenarına dizilen ırgatların yüzünden öfke okunuyordu. B-)Sakin ve huzurlu bir kasabada yaşamayı isterdim. C-)Çocuğa sevgi ve hoş görüyle yaklaşmak gerek. D-)Yüreğimi kaplayan bu kuşkudan bir kurtulabilsem…

YANIT = (A) AÇIKLAMA= B,C,D seçeneklerinde gözlem söz konusu değildir “A” seçeneğinde gözlem ve yargı birlikte verilmiştir.

SORU 5-Aşağıdaki cümlelerin hangisi yargı bir koşula bağlanmıştır? A-)Seni gördükçe hep eski günleri hatırlar. B-)Gelecek şeylere dikkat ediniz. C-)Gelen çocuğu görmediğimi söyledim D-)Her yemekten sonra kahve içer.

YANIT = (A) AÇIKLAMA=seni gördükçe eski günleri hatırlar hep. (Eski günlerini hatırlaması birini görmesi bir koşula bağlanmıştır.)

SORU 6- aşağıdakilerin hangisinde gerçeklenmemiş bir beklenti söz konusudur? A-)Yarın arkadaşlarım beni ziyarete gelecekmiş. B-)Seninde diğer arkadaşlarım gibi geleceğini sanıyorum. C-)Senin gelmeni herkesten çok ben isterim. D-)Bu işten bir sonuç çıkmaz.

YANIT = (B) AÇIKLAMA= A,C seçeneklerinde sadece bir beklenti var. D seçeneğinde bir beklenti söz konusu değil.B seçeneğinde beklenti gelmesi ancak ancak bunun gerçekleşmediğini görüyoruz.

SORU 7-aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır? A-)Sirkesini,sarımsağını sayan paça içemez. B-)Mum dibine ışık vermez. C-)Damlaya damlaya göl olur. D-)Bugünün işini yarına bırakma.

YANIT = (D) AÇIKLAMA= A, B, C şıkları mecaz D şıkkı gerçek anlamlıdır.

A-)Yalnız taş, duvar olmaz. B-)Yalnız olanı kurt yer. SORU 8-aşağıdaki atasözlerinden hangisi diğerlerinden anlamca farklıdır? A-)Yalnız taş, duvar olmaz. B-)Yalnız olanı kurt yer. C-)Her koyun kendi bağından asılır. D-)Ağaç yapraklarıyla gürler.

YANIT= (C) AÇIKLAMA= A,B,D seçeneklerinde birlik beraberlik anlatılırken C seçeneğinde bireysellik anlatılır.

SORU 9- aşağıdaki atasözlerinde hangisinde mecaz bir anlatım yoktur? A-)Balık baştan kokar. B-)Can boğazdan gelir. C-)Gönül kimi severse güzel olur. D-)Damlaya damlaya göl olur.

YANIT= (C) AÇIKLAMA= A,B ve D seçeneklerinde mecaz anlatım vardır. Ama C seçeneğinde yoktur.

SORU 10-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “önyargı” vardır? A-)Bu konuda bana yardım edeceğinizi sanıyorum. B-)Bazı öğrenciler, deneme sınavına girememiş. C-)Bu okulda iyi bir fakülte kazanacak öğrenci yoktur. D-)Yağmur yağınca bu köyün yollarını hep çamur kaplar.

YANIT= (C) “bu okulda iyi bir fakülte kazanacak öğrenci yoktur” cümlesi bir ön yargı cümlesidir