UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
Advertisements

ANA BABA VE ERGENLİK.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Ø Eğitim süreci içersinde öğretim ve yönetim etkinliklerine paralel olarak, öğrencinin eğitimöğretim etkinliklerinden üst düzeyde yararlanmasını sağlamak.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
Öğretim İlkeleri.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
SINIF YÖNETİMİ ÇOCUK EĞİTİMİ “ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİ”
1-)ÇOCUGUN FİZİKSEL VE MOTOR GELİŞİMİNDE ETKİNLİK SAĞLAMAK A-)Fiziksel İhtiyaçların Karşılanması ve Sağlığın korunması B-)Fiziksel Yapının Tanınması.
ANNE BABA TUTUMLARI.
REHBERLİK DERSİ III.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Sevgili Öğrencilerimiz ;
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKELERİ
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
ANNE-BABA TUTUMLARI İLKNUR NURKAN
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR
ZORBALIK.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME EĞİTİM SEMİNERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
ERGENLİK ve ERGENLİKTE İLETİŞİM
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Okul Psikolojik Danışmanı Gökan ARSLAN.
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
Mentör Öğretmenlik.
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
ZAMANIN ETKİLİ KULLANIMI
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Hizmetinin Özellikleri
DİĞER TUTUMLAR.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
 AYLIK DÖNEMDE ÇOCUKLARIMIZIN;  ÖZBAKIM BECERİLERİ  KÜÇÜK VE BÜYÜK KAS GELİŞİMİ  İFADE EDİCİ DİL BECERİLERİ  SOSYAL VE PSİKOLOJİK GELİŞİMİ.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
TANILAMA.
Uyum güçlüğü gösteren çocuklar
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
AİLE, ÇOCUK, ÖĞRETMEN İLETİŞİMİNİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
ANA BABA VE ERGENLİK.
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
Sağlık Bilimleri Fakültesi
YAŞ ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
Bireyi tanıma ve teknikleri
REHBERLİK DERSİ III.
GRUP REHBERLİĞİ HİZMETLERİ
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Sunum transkripti:

UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ Hazırlayan: Ayşegül TAN

UYUMUN VE UYUMSUZLUĞUN TANIMI VE NİTELİĞİ Uyum çevreye, çevredeki değişikliklere uygun davranış şekilleri bulma ve uydurma sürecidir. Bireyin sahip olduğu özelliklerin kendi benliği ve içinde bulunduğu çevre arasında dengeli bir ilişki kurabilme ve sürdürebilme durumudur.

UYUMSUZ ÇOCUKLAR Kendi benliğiyle ve çevresiyle dengeli ilişki kurma ve geliştirme sürdürmede güçlük çeken, uygun olmayan davranış farklarına sahip olan çocuklardır.

UYUMSUZ ÇOCUKLARDA SIK SIK GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR 1- Sinirlilik gösterirler. 2- Huzursuz ve rahatsızdırlar. 3- Okula sık sık devam etmezler. 4- Akademik çalışmalarda belirgin şekilde başarısızlık gösterirler. 5- Kıskançlıkları çok belirgindir.

UYUMSUZ ÇOCUKLARDA SIK SIK GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR 6- Belirgin şekilde dikkatsizdirler. 7- Başkalarını aldatırlar. 8- Tırnaklarını yerler. 9- Sık sık titremeler görülür. 10- Sık sık kavga ederler.

UYUMSUZLUĞUN NEDENLERİ 1- Kalıtım 2- Bedensel Nedenler: Beden özürleri, hastalıklar, iç salgı bezlerindeki bozukluklar, çocukların sinirli ve huysuz olmasında etkilidir.

UYUMSUZLUĞUN NEDENLERİ 3- Temel İhtiyaçların Doyurulmaması: A) Biyolojik Temel İhtiyaçlar (Beslenme, barınma, giyinme, nefes alma, cinsellik, dinlenme ihtiyacı vb.) B) Psikolojik Temel İhtiyaçlar (Doyurulması sağlıklı ruhsal gelişime yardım eder. Fakat kısıtlanması bireyin birçok uyum bozuklukları göstermesine etkide bulunur. Sevmek ve

UYUMSUZLUĞUN NEDENLERİ Sevilmek ihtiyacı, kabul edilmek ihtiyacı, öğrenme ihtiyacı, kendine haysiyetine saygı duyulması ihtiyacı vb.) C) Sosyal Temel İhtiyaçlar ( Arkadaşlık kurma ihtiyacı, bir gruba ait olma ihtiyacı, bir statü ve prestij sahibi olma ihtiyacı, sosyal güvenlik ihtiyacı, bağımsızlık ihtiyacı vb.)

UYUMSUZLUĞUN NEDENLERİ 4- Çevre – Sosyo Ekonomik Nedenler: Anne babanın hem birbirlerine, hem de çocuğa karşı tutumları, kalabalık ailelerde çocuğun ihmal edilmesi.

UYUMSUZ DAVRANIŞTA BULUNAN BİR ÖĞRENCİYE NE GİBİ TEKNİKLER UYGULANIR * Sistemli gözlemler yapmak. * Anekdot kayıtları tutmak. * Davranış kontrol ve derecelendirme ölçekleri geliştirmek. * Sınıf resimleriyle görüş saptamak. * Serbest oyunlar oynatmak. * Anne baba ile görüşmek. * Çocuklarla görüşmek.

UYUMSUZ DAVRANIŞTA BULUNAN BİR ÖĞRENCİYE NE GİBİ TEKNİKLER UYGULANIR * Çocuklarla önceden meşgul olan diğer öğretmen, bakıcı ve yakınları ile görüşmek. * Projektif teknikler özellikle resim yorumlama ve C.A.T. Testi, büyük çocuklar için T.A.T. uygulamak. Bu iş özel uzmanlık işidir. * Psikolojik testlerin verileri

UYUMSUZ DAVRANIŞTA BULUNAN BİR ÖĞRENCİYE NE GİBİ TEKNİKLER UYGULANIR * Eğitim testlerinin verileri * Akranlardan toplanan veriler (sosyometri gibi) * Kişilik envanterleri ve testleri ile toplanan veriler (cümle tamamlama testi gibi) Çocukların yaşına göre bu teknikler tercih edilmelidir.

EĞİTİMDE ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ Uyumsuz çocukların eğitim programından anlatmak istediğimiz şey, uyumsuz çocukların teşhisi, eğitimde varılmak istenilen amaçları, bu amaçlara ulaşmak için amaçların dile getirdiği davranışları kazandırmaya aracılık eden etkinlikleri, etkinliklerin muhtevasını, uygulamanın yapılacağı fiziki şartları, uygulamada gerekli araç ve gereçleri, kullanılacak teknik ve yöntemleri veya yaklaşımları uygulamayı yapacak personeli ve değerlendirmeyi kapsayan bir tanımdır.

EĞİTİMDE ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ Bizim eğitim programlarında hareket noktamız birey olmalıdır. Onun için önce öğrencinin yeteneklerini, fiziki, zihni, sosyal, duygusal olgunluk seviyesini, kişilik özelliklerini, amaçlarını, ilgilerini ve ihtiyaçlarını ayrıntılı ve objektif olarak saptamalıyız.

EĞİTİMDE ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ Uyumsuz çocukların eğitim programları; 1- Ders ve diğer etkinlikler her çocuğun gelişim seviyesine uygun olmalıdır. 2- Çocuğa yetenek sınırları içinde problemlerle savaşacak ve yenecek durumlar yaratılmalı. 3- Çocuğa uygun akademik etkinlikler sağlanmalı.

EĞİTİMDE ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ 4- Ailede, okulda, toplumda milli seviyede ve dünya seviyesinde toplum mutluluğunu sağlayacak, ona hizmet eden problemlere karşı duyarlı olmasına yardım edecek şekilde düzenlenmeli ve çeşitli etkinlikler sunmalıdır. 5- Karşılaştığı problemlerin çözümünde başkaları ile birlikte işbirliği içinde çalışacağı imkanlar sağlanmalıdır. 6- Öğrencinin sosyal, zihinsel, bedensel, duygusal gelişimine etkide bulunacak çeşitli yaşantılar sağlanmalıdır.

Dinlediğiniz için Teşekkürler……