HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Derin Ven Trombozu Tedavisinde EKOS Deneyimlerimiz
Advertisements

KAN GRUPLARI Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
TALASEMİ “akdeniz anemisi”
PRİMER BİLİER SİROZ DR ERİM GÜLCAN.
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
ÇOCUKTA HİPERTANSİYON
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
TND SÜREKLİ EĞİTİM TOPLANTILARI 10 Mart 2007, Antalya
Uzm. Dr. Serhat HÜSEYİN Arş. Gör. Dr. M. Murat CANTÜRK.
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
Yoğun Bakımda Sıvı, Elektrolit, Asit-Baz
Eritropoetine Yanıtta Demir Sağaltımının Değerlendirilmesi
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi
EGZERSİZ VE KAN.
VİTAMİN B12 ve FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ
1 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İç Hastalıkları ABD. Genel Dahiliye
HİPERPOTASEMİ’YE YAKLAŞIM
Cerrahide yandaş hastalıklar
Multipl Myelom.
Trombotİk Trombosİtopenİk Purpura(TTP) VE HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM(HÜS) İnt.Dr.Serhat ÖZGÜN.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
EDİNSEL KOAGÜLASYON BOZUKLUKLARI
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Parsiyel Splenik Embolizasyon
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kötü Ovaryan Yanıtlı Olgularda DHEA Yeri ve Kullanımı
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
kan transfüzyonunun Yan etkileri
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER
Pıhtılaşma faktörleri, kanın pıhtılaşması ve fibrinoliz
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
HEMOSTAZ NEDİR? -Kanamanın Durması -Patolojik Hemostaz : Tromboz
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
Kompleman Male, Immunology, 2006 Zipfel, Nature, 2009 Mobeen Syed
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
1.Ulusal Çocuk Acil ve Ambulatuar Pediatri Kongresi 2010-Kuşadası Çocuklarda Nörolojik Belirtilerden Tanıya Gidiş KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ Prof.Dr.Burak Tatlı İ.
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Sağlık Slaytları İndir
HASTANE ENFEKSİYONLARI
WARFAİNE BAĞLI KANAMA Doç. Dr. Siret Ratip Hematoloji Departmanı, Acıbadem Hastanesi.
Acilde sıvı tedavisi ve kan transfüzyonu
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
Tek-gen Hastalıkları.
Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR
Çocuk Hastalarda Kan Transfüzyonu
Böbrek hastalıkları ve gebelik
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
DOKSAN YAŞINDA BİR BAYAN HASTADA YENİ TANI VON WİLLEBRAND TİP 2B Mehmet Rami Helvacı*, Çiğdem Asena Doğramacı**, İlkay Duman*, Vedia Gül Değirmenci*, Kemal.
İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Acil Aferez Uygulamaları
Trombotik Mikroanjiyopati Sendromları
Sunum transkripti:

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ

VTEC ile OLUŞAN HUS TDP infüzyonu: etkisiz (Rizzoni 1988,Loirat 1988) PEX/TDP: birçok ağır tabloda, etkin olduğu ispatlanmamasına karşılık önerilmiş Japonya Sakai PEX % 20 Kanada National Registry TDP %31,PEX %4 Alman/Avusturya grubu PEX % 14 Fransız grubu PEX % 4

Yaşlılarda HUS’da PEX 1996’da İskoç salgınında hastaların ortalama yaşı 71 Mortalite PEX (-) olanlarda 5/6 (%83) PEX yapılanlarda 5/16 ölüm (% 31) Kontrol Kanada bakım evinde hasta ortalama yaşı 83 Mortalite 11/12 (%92). Bu gurupta hiçbir hasta PEX ile tedavi edilmemiş.

Streptococcus pneumoniae bağlı HUS Mekanizma S.pneumoniae tarafında nörominidaz yapımı Nörominidaz eritrosit, trombosit ve endotel hücrelerinden n-asetil nörominik asit parçalanmasına yol açar. T-cript antijen ortaya çıkar Serumdaki anti T-IgM bağlanır Hemoliz ve endotel hücre hasarı olur. Hastaların eritrositleri ABO uygun serumda aglütine olurlar. Öneriler Transfüzyon gerekirse yıkanmış eritrosit ve trombosit verilmeli. PEX gerekirse, albumin kullanılması

Genetik HUS HUS kompleman/faktör H eksikliğı ile birlikte Sporadik ya da ailevi Neonatal dönemde, erken çocuklukta, erişkin dönemde ortaya çıkabilir Relaps özelliği var Ciddi hipertansiyon sıktır. KBY gelişir Transplantasyon sonrası graft kaybı riski yüksektir.

Kompleman/faktör H eksikliği ile HUS 36 hasta D- HUS 16 hastada (% 44) kompleman sisteminde anomali 9 hastada faktör H eksikliği (2 homozigot, 7 heterozigot) ve faktör H gen mutasyonu 2 normal faktör H düzeyi, fakat faktör H gen mutasyonu 5 hastada düşük C3 ve alternatif yol aktivasyonu (faktör H eksikliği ve mutasyon olmadan)

Faktör H eksikliği ile HUS TDP infüzyon yetersizliği Akraba 10 hasta Çok erken ortaya çıkış (ortalama 2 hafta 1-20 hafta) Relaps özelliği TDP (10 ml/kg/gün) Böbrek fonksiyonlarında bozulma, ciddi hipertansiyon, 8 hastada ölüm (3 haftadan 10 aylığa kadar sürede)

Herediter VWF cp eksikliği Konjenital tip D-HUS Konjenital TTP Ortaya çıkış neonatal dönemde Ağır hemolitik anemi ve trombositopeni Krizler 3 haftadan, yıllara değişen sıklıkta olabilir. 1. yaştan itibaren progressif organ tutulumu olabilir. Proteinüri, hipertansiyon, KBY, SSS, retinal, miyokardial iskemik tutulum olabilir. Resessif geçişlidir.

Herediter VWF cp eksikliğinde Plazma tedavisi TDP ve PEX ile VWF cp aktive edilebilir. 10 ml/kg TDP 2-4 haftada uygulanır. VWF cp 2-3 gün yarılanma ömrü vardır ve düşük konsantrasyonlarda etkilidir. 4 haftayı aşan dönemler relaps riskini artırır. Plazma tedavisi uygulanan hastalarda 10-20 yıldır etkinlik gösterilmiştir. Gelecekte rekombinan ADAMTS 13 uygulanacaktır.

Edinsel TTP 1977’de TDP infüzyonunun TTP’de etkili olduğu gösterildi. 1991’de TDP etkisinin volüme bağlı olduğu ve TDP/PEX ile büyük miktarların verilmesinin sağlandığı bildirildi. Yeni görüş VWF cp karşı inhibitörlerin uzaklaştırılması ve inhibe olmuş VWF cp yerine aktif VWF cp eklenmesi TDP/PEX ile kolaylaşır.

Edinsel TTP/HUS İlaçlar: Ticlopidine, clopidrogel Antifosfolipid sendrom SLE

VWF cp inhibitör düzeyi Az ise TDP TDP/PEX Çok ise TDP/PEX ek olarak Vincristine Splenektomi İmmünoadsorpsiyon Yüksek doz immünoglobülin Rituximab

Nedeni belirsiz D-HUS TDP ve TDP/PEX protokol TDP 10 ml/kg/gün 5-7 gün TDP/PEX çocuk oligürik ya da anürik ise Değişim volüm 1-2 plazma volümü (40-80 ml/kg)/gün Süre 1 hafta ya da trombosit 150.000/µl üzerine çıkma Daha sonra 2-3 kez/hafta Etkinlik için hemolizin durması, LDH ve haptoglobin normale gelmesi, nörolojik düzelme Böbrek fonksiyonu iyileşinceye kadar haftalar sürebilir.

Öneriler TDP konjenital VWF cp eksikliğinde TDP/PEX edinsel VWF cp eksikliğinde etkindir. TDP ya da TDP/PEX kompleman/faktör H ekskliği ya da nedeni belirlenemiyon durumlarda etkinliği olgu sunularına dayanmaktadır. Bazı vakalar yanıtlı olduğu için bu uygulama haklı olabilir.