Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 6 Ağustos 2013 Salı Uzm. Dr. Uğur Demirsoy

2 Çocuk Hematoloji Sunumu
Ağustos 2013

3

4

5

6 BİZDE VAR!!!!

7 Sezyum-137 Kobalt-60

8

9

10

11 Vaka 1- 16 yaşında, IgA eksikliği nedeniyle izlenen erkek hastaya eritrosit süspansiyonu verilmesi gerekiyor… Işın/filtre/yıkama?

12 Yıkama - Amaç: plazma proteinlerinin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.
Açık sistem ile hazırlanmışsa 4 st içinde kullanılmalıdır. Endikasyonları: Steroid ve antihistaminik uygulanmasına karşın ağır ve tekrarlayan allerjik reaksiyon IgA eksikliği olan kişilerde anafilaktik reaksiyonları önlemede

13 Vaka 2- 18 yaşında erkek hasta trafik kazası nedeniyle acil servise getirildi. Femur kırığı saptandı, Hb:5 g/dL, Kangrubu 0 Rh pozitif, acil ES verilmesi planlanıyor. Işın/filtre/yıkama?

14 Müdaheleye gerek yoktur.

15 Vaka 3- 18 yaşında, erkek lösemi hastası en son 22 gün önce kemoterapi aldı. Bir hafta önce febril nötropeni nedeniyle yatırıldı. Ancak halen çoklu antibiyotik kullanılmasına rağmen ateş devam ediyor, sistemik mantar infeksiyonu gelişti ve G-CSF kullanılmasına rağmen beyaz küre değerinde yükseliş yok. Hastaya granülosit süspansiyonu verilmesi planlandı. Işın/filtre/yıkama?

16 Işın Verilecek olan kan ürünü içerisindeki T lenfositlerin fonksiyonunu bozarak GVHH gelişimi riskini düşürür. Eritrosit, trombosit ve granülositlerin fonksiyonunu etkilemez. GVHH’yi önlemenin tek yolu kan ürününü ışınlamaktır. TDP, kriyopresipitat, plazma ürünleri IŞINLANMAZ… Donmamış taze plazma ışınlanabilir.

17 Işın 25-50 Gy ile ışınlama yapılır.
Işınlama sonrası ES’nin raf ömrü 28 gündür. Endikasyonları: Transfüzyonla ilişkili GvHH riski olan hastalara hücresel içeriği olan kan bileşeni verilecekse. Tam kan, Eritrosit süsp, Trombosit süsp, Granülosit süsp.

18 Kimler Işınlı ürün almalı?

19 Vaka 4- 2 yaşındaki kız hastaya Fallot tetralojisi için tam düzeltme ameliyatı yapıldı. Post op. Hb:6g/dL saptandı ve ES verilecektir. Işın/filtre/yıkama?

20 İşleme gerek yoktur..

21 Vaka 5- 7 yaşında, kız hasta herediter sferositoz nedeniyle takip ediliyor. 1 ay önce ES verildiğinde anafilaksi gelişti. Yeniden ES verilecek. Işın/filtre/yıkama?

22 Yıkama + Filtreleme Filtreleme: Verilen üründeki lökositlerin alıcıya geçmesini engeller. Kimlere? Birden fazla febril nonhemolitik transfuzyon reaksiyonu gelişmiş kişilere verilecek ürünler,(lökosit antijenlerine karşı alloimmünizasyon gelişmesini engellemek amacıyla) Trombosit transfüzyonu yapılması beklenen kişilere, CMV negatif kan ürünü kullanılması gerektiğinde, Sepsisi olan hastalar gibi ateş ortaya çıkarsa ayırıcı tanıda güçlük yaşanacak hastalar. Sürekli transfüzyon ihtiyacı olan hastalar (talasemi, vs) İmmunmodülasyonu önlemek için


"Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları