Kütüphaneciliğin Destanı 21-24 Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu
Advertisements

Teknik Metin Yazarlığı ve Çeviri
Enformasyon Teknolojileri Birimi 2014 Projeleri
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/
Kalite İlkelerinin Geliştirilmesi ve Uygulanmasında ve Uygulamaların Niteliğinin Garanti Edilmesinde «Adım Adım Derneği’nin» (ISSA) Deneyimi Mihaela Ionescu,
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Bir İş Planı Yazmanın Ne, Neden
Bilgi Ekolojisi ve Internet
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
Nisan 2012, Bilkent Ünivesitesi Kütüphanesi Umut Al Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması.
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
T H O M S O N S C I E N T I F I C CAB ABSTRACTS ™ Comprehensive Agriculture & Applied Life Science Research.
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Slide 1 Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, 4 Aralık 2009, Ankara Web 2.0, Semantik Web ve Kütüphanelerin Geleceği Yaşar Tonta ve Umut Al.
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
Hoşgeldiniz ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kütüphanesi.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
İş Dünyasında Yeni Yaklaşımlar Copyright S.K.Mirze1.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
EĞİTİM OYUNLARI TASARLAMA
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
“INET-TR ’2000: Türkiye’de Internet Konferansı” 9-11 Kasım 2000, İstanbul Y.T. Elektronik Bilgi Hizmetleri ve Erişim Yönetimi Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 Betimleme Yöntemi Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
“Bilgi Ekonomisi Konferansı” 16 Ocak 2001, Ankara Y.T. Bilgi Ekonomisi ve Bilgi Hizmetlerinin Kişiselleştirilmesi Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü.
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
BBY 207: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri I Y.T. SPSS Ödevi Çözümü Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge YönetimiBölümü
“Türkiye’de Kütüphanecilik Eğitiminin Yeniden Yapılanması” Mayıs 2000, İstanbul Y.T. Türkiye’de Kütüphanecilik Eğitiminin Yeniden Yapılanması Yaşar.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
SLAYT 1 DOK 322 – Bahar 2006 DOK 422: Bilgi Ağları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
SLIDE 1BBY208 İçerik Analizi / Karşılaştırmalı Yöntem Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2009/bby208/
Veri Tabanı Tasarım Süreci
BBY208 / KÜT242 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
Bilgi Erişim: Temel Kavramlar
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 KÜT242 / BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
FRBR – FRAD - BIBFRAME.
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 1 BİLİŞİMLE İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR VE İŞ DÜNYASINDA BİLİŞİMİN ÖNEMİ.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
Ekonomi Bölümü Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi. Behiye Çavuşoğlu Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi.
Fikri Haklar: – Zeka ürünlerini devlet otoritesiyle korumayı hedefleyen haklar – Yenilikte bulunanları korumak/ödüllendirmek – Katılımı teşvik etmek.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
BİLGİ: ÜRETİMİ, YÖNETİMİ VE PAZARLANMASI
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL
BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
Sunum transkripti:

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Plan  Bilgi  Belge  Bilgi Yönetimi (Information Management)  Bilgi Yönetimi (Knowledge Management)  Türkiye’de Bilgi Yönetimi (Information Management)  Sonuç

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Felsefede Bilgi (Knowledge)  Bilgi –Bilme etkinliği –Bu etkinlik sonucu elde edilen çıktı  Bilgi etkinlikleri –algılama –anlama –düşünme –muhakeme etme –yorumlama –açıklama –doğrulama –değerlendirme Kaynak: Kuçuradi, 1995, s. 97

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Araştırmalarında Bilgi (Information)  Süreç olarak bilgi (information-as- process)  Bilgi olarak bilgi (information-as- knowledge)  Nesne olarak bilgi (information-as- object)

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgiye Farklı Bakış Açıları Kaynak: Buckland, 1991, s. 6

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Belge  docere: öğretmek, bilgilendirmek  –ment: araçlar  “bir fiziksel ya da entellektüel olguyu temsil etmek, yeniden yaratmak ya da ispatlamak için korunan ya da kaydedilen tüm somut ve sembolik dizinsel işaretler” (Suzanne Briet)  Belge örnekleri: kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma, kitap, dergi, resim, film, kaset, CD-ROM, DVD, Web sayfası, dijital belgeler, vs.

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Farklı Disiplinlerde Belge  Belge: biçim + işaret + ortam  Biçim: –Hattatlar, müzik ve sinema yapımcıları, örüntü tanıma uzmanları, kütüphaneciler, arşivciler, müzeciler  İşaret: –Dilbilimciler, bilgisayarcılar, yapay zeka uzmanları  Ortam: –Arşivciler, tarihçiler, hukukçular, diplomatik bilimciler, yayıncılar, kütüphaneciler, vd.

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetimi (Information Management)  her türlü örgütün etkin olarak işletilmesiyle ilgili bilginin sağlanması, düzenlenmesi, denetimi, yayımı ve kullanımına yönetim ilkelerinin uygulanması  “doğru karar vermek için doğru formda, doğru kişiye, doğru maliyetle, doğru zamanda, doğru yerde, doğru bilgiyi sağlamak”

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetimi (Knowledge Management)  bir örgütün misyonunu gerçekleştirmesi için örgütün entellektüel sermayesinin kullanımına dayanan bir yönetim uygulaması  Entellektüel sermaye: örgüt çalışanlarının geliştirdiği ya da biriktirdiği deneyim, hizmet ve ürünlerden sağlanan bilgi (knowledge).  Bilgi (knowledge): –Belirtik (nesne olarak bilgi) –Örtük (bilgi olarak bilgi)

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yöneticisi Neyi Yönetir?  İnsan beyninde saklı örtük bilgileri mi?  Üzerinde bilgi taşıdığı varsayılan nesneleri (belgeleri) mi?  Yoksa her ikisini de mi? –Kütüphanecilik –Arşivcilik –Dokümantasyon - Belge yönetimi – Kayıt yönetimi - İdari dokümantasyon (records management, document management) –Veri yönetimi, Bilgi kaynakları yönetimi, Bilgi teknolojisi yönetimi –Bilgibilim, bilgi araştırmaları –Bilgi yönetimi (üzerinde bilgi taşıyan belgelerin yönetimi)

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetimi (Information Management)  Belgelerin sağlanması, düzenlenmesi, yaşatılması, kullanımı, korunması, arşivlenmesi  Kullanıcıların bilgi gereksinimlerinin saptanması ve karşılanması  Bilgi sistemlerinin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi  Bilgi teknolojisi yönetimi

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Türkiye’de Bilgi Yönetimi (Information Management)  Bölüm adlarındaki değişiklikler –Kütüphanecilik (Kütüphanecilik ve Enformasyon) –Kütüphanecilik (Kütüphanecilik, Arşivcilik ve Dokümantasyon-Enformasyon ABD) –Bilgi ve Belge Yönetimi  Bilgi Yönetiminin kavramsal tanımına farklı yaklaşımlar –Bilgi Yönetimi (Knowledge Management)- “Enformasyon” Yönetimi –Bilgibilim (Information Science) – Bilgi Yönetimi (Knowledge Management) –Bölümlerin İngilizce adları:  Information Management, Information and Records Management

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Sonuç  Bilgi sorunlarını çözmek için uğraşan farklı disiplinlere mensup birçok “paydaş” var (hesaplama, işletme yönetimi, teknoloji yönetimi vd.)  Daha çok kodlanmış ve belgeler üzerine aktarılmış bilgi üzerinde odaklanıyorlar  BBY Bölümlerinin ortak özelliği “nesne olarak bilgi” yönetimine ağırlık vermeleri  “Kozmetik” değişikliklere odaklanmak yerine bilgi yönetimi kavramının hakkını veren eğitim programları geliştirilmeli

Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü