HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

FIRÇALAR ÇANTADA DİŞLER YOLUNDA PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ağlama Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
Kadir Azay Ali Cem Başlı
” “ Her yaş grubunun %15-20 sinde 3 kat daha fazla çürük bulunur ” Hasta broşürü.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI HAYATIN TEMELİ
GEBELİĞİN OLUŞUMU VE GEBELİKTE OLUŞAN SORUNLAR
Geri ileri.
ADIM ADIM TEMİZLİK EL YIKAMA AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ VÜCUT TEMİZLİĞİ.
MİGREN.
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Hayat Bilgisi 2 Dengeli Beslen !.
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
Ağız ve Diş Sağlığımız Dt. Zeynep CANVERDİ.
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
Türkiye’de bilimsel diş hekimliği 22 Kasım 1908’de Halit SANİ Bey’in öncülüğünde İstanbul Tıp Fakültesine bağlı olarak kurulan dişçi mektebinin.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
AĞIZ HİJYENİ Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK
Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şubesi Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
EVDE HASTA BAKIMI.
Tavşanlar ülkesinde o gün okullar açılıyormuş
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
İlk dişlerimiz 6-8 aylıkken çıkmaya başlar
DİŞ ETİ HASTALIKLARI Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK
BESLENME REHBERİ 1.
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar.  
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Hamilelerde, Bebeklerde ve Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
TEMEL KAVRAMLAR Prof.Dr.Serap ÇETİNER.
BÖLÜM 15 BESLENME. BÖLÜM 15 BESLENME Bebek ve çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesi ancak uygun bir beslenme ile sağlanabilmektedir.
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.
Mutlu gülüşler İçİn sağlIklI dİşler
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
GEBELİK VE LOHUSALIK.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
20 Yaş Dişleri.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
OKUL ÖNCESİNDE DİŞ SAĞLIĞI
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
 Premenstrüel sendrom nedir? Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde yaşanan sinirlilik, gerilim, gerginlik, duygusal labilite, depresyon,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
YÜKSEK RİSK TAŞIYANLARDA
Sunum transkripti:

HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER

HAMİLELİKTE AĞIZ ve DİŞ BAKIMI   Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım gereklidir. Ancak kadınlarda ağız diş bakımı ,, hamilelik, dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir.  

HAMİLELİK DÖNEMİ Bu dönemde diş çekimi yapılabilir mi? -Hamilelik düşünen her kadın hamilelikten önce mutlaka bir diş hekiminin kontrolünden geçmelidir. -Hamilelik düşünen her kadın ağız sağlığı için neler yapması veya yapmaması gerektiğini öğrenmeli ve gereken tüm tedavilerini hamilelik öncesi tamamlamalıdır. Bu hem kendisi hem bebeği için çok önemlidir.

HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYLIK DÖNEMİ Bu dönemde bebek çok hassas olabileceği için gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir; fakat annenin diş kaynaklı çekeceği ağrılar daha fazla olup bebeğe zarar verebilecekse bu durumlarda hekime müracaat edilerek hamileliğin ayı hekime hatırlatılarak bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviler sağlanabilir.

HAMİLELİĞİN İKİNCİ ÜÇ AYLIK DÖNEMİ -Hamileliğin sonuna kadar ertelenemeyecek olan diş dolgusu, diş çekimi gerekli ise röntgen(kurşun önlük giydirilerek) müdahalelerin yapılabileceği en uygun dönemdir.

HAMİLELİĞİN SON 3 AYLIK DÖNEMİ Bebek anne karnında oldukça büyümüş ve doğum yaklaşmıştır. Aynen ilk 3 aylık dönemdeki gibi acil müdahale edilmesi gereken zorunlu durumlar; haricinde müdahale yapılmamalıdır.

HER HAMİLELİK SONRASI BİR DİŞ KAYBEDİLİRMİ Her hamilelik sonrası bir diş kaybı düşüncesi kesinlikle doğru değildir. Anne adayının hamilelik döneminde süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeleri bol miktarda tüketerek kendisinin ve bebeğinin ihtiyacı olan kalsiyumu almış olacaktır. Anne adayı eğer kendisinin ve bebeğinin ihtiyacı olan yeterli kalsiyumu gıdalarla sağlayamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Eğer iyi beslenme ve yeterli ağız diş bakımı yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz

HAMİLELİK SIRASINDA EKSTRA BİR AĞIZ VE DİŞ BAKIMI GEREKLİMİDİR? Normal zamanlarda yapılan ağız ve Diş bakımı kesintiye uğratılmamalı; Hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçerek ağız hijyenine kavuşmalı; Hamileliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusmalar olabileceği için anne adayı ağız ve diş sağlığına çok fazla önem veremeyebilir. Anne adayı aş erme esnasında tatlı ve abur-cubura aşırı istek duyabilir bu durumlarda bu gibi gıdalar tüketildikten sonra mutlaka dişlerini fırçalamalıdır. Hamilelik esnasındaki hormonal değişikliklere bağlı olarak dişlerin üzerinde birikecek olan plaklar diş eti hastalıklarına sebep olabileceği için günlük düzenli fırçalama çok önemlidir. Fırçalamalara rağmen hassasiyetler varsa ağız gargaraları kullanılmalıdır. Hamilelik esnasında diş etlerinde şişkinlik kızarıklık görüldüğünde hekimlerine danışmaları gereklidir.

HAMİLELİK DÖNEMİMDE İÇİLMESİ VE YENMESİ SAKINCALI YİYECEK VE İÇEÇEKLER Anne adayının hamilelik süresince bilinçsiz ilaç kullanımından sakınması gerekir. Anne adayının hamilelik süresince sigara kullanmaması gerekir. Anne adayının hamilelik süresince alkolden uzak durması gerekir. Anne adayının hamilelik süresince gazlı içeceklerden uzak durması gerekir.

Mutlu ve Sağlıklı bir hamilelik Mutlu Ve sağlıklı bir bebektir. Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK Sorumlu Hemşire:Seher AKDENİZLİ