ÖZEL AMAÇLI YAPILAN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Düzenlemesi Çalışmalarında Yaşanan Güçlükler(Öncesinde ve Sonrasında) Ödev NO:11 DERS SORUMLUSU :Doç.Dr.
Advertisements

İZİN İRTİFAK İŞLERİ SIKÇA SORULAN SORULAR
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTUNUN İNCELENMESİ
Köy altı yerleşmeleri.
Arazi Düzenleme Amaçlı Bilgi Altyapısı Nasıl Olmalıdır?
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA MESLEK GRUPLARI
ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASINI GEREKLİ KILAN NEDENLER VE ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASININ ARAŞTIRILMASI. RAMAZAN GÜNGÖR
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ
TOPRAK KORUMA, ARAZİ KULLANIMI VE TOPLULAŞTIRMA
AVRUPA DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI VE TÜRKİYE İLE OLAN UYGULAMA FARKLILIKLARI Hazırlayan Buğra İlhan Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Tayfun Çay.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
TOPRAK KORUMA KONUNU YÖNETMELİĞİ VE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTU Hazırlayan:Şahin ATAGÜN
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Avrupadaki Arazi Toplulaştırma Çalışmaları ve Türkiye ile Olan Uygulama Farklılıkları DERS SORUMLUSU : ALİ ERDİ.
Mahir GÜRDAL Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü
Kırsal Yerleşme Planlaması Yar. Doç. Dr. H. Eylem POLAT
GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE'DE YAPILAN ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
Avrupa Ülkelerinde Arazi Toplulaştırılması ve Sağladığı Faydaları
Hazırlayan HASAN HÜSEYİN KILIÇ
TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIM KANUNU’NUN ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Hazırlayan: Serkan KİREZLİ.
GÜNÜMÜZDE İDEAL BİR ARAZİ DÜZENLEME NASIL OLMALIDIR?
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Günümüzde İdeal bİr Arazİ Düzenleme nasIl olmalIdIr
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİ
Arazi Toplulaştırması; tarımsal üretimin arttırılması amacıyla, küçük parseller halinde birden fazla parçaya bölünmüş, değişik yerlere dağılmış veya elverişsiz.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTU
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ
ARAZİ TOPLULASTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİN
KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ ÖN ETÜT RAPORLARININ HAZIRLANMASI VE ÖNEMİ YUSUF VAY
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
BATILI ÜLKELERDE ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARININ TARİHÇESİ
KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ MEHMET ÇAKMAK
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ
Arazi nedİr ? Arazi; yeryüzünde yaşayan tüm canlılar için vazgeçilmez en değerli kaynaklar arasında yer almaktadır. Arazi; tarih boyunca tüm canlıların.
GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE'DE YAPILAN ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
KAMU ÖLÇMELERİ ÖDEVİ Doç.Dr.Tayfun ÇAY İskender ÖZCAN
HAZIRLAYAN TURGAY EKŞİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
HAZIRLAYAN: OSMAN AYYILDIZ ( ) SORUMLU ÖĞRETİM ELEMANLARI:
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
Milli ekonominin temeli ziraattir. Bunun içindir ki, ziraatte kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar,
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
K ONU : 14 T OPRAK TOPLULAŞTıRıLMASı TÜRKIYE ’ DEKI UYGULAMALARı.
Toprak toplulaştırılması,toprağın işletmecilik yönünden çok parçalara bölünmesinin sakıncalarını gidermek için alınması gerekli önlemler olarak anlaşılmaktadır.Toprak.
KADASTRO
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Arazi Edindirme Kazanımları
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ TEMEL YASAL DAYANAKLARI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Sunum transkripti:

ÖZEL AMAÇLI YAPILAN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI YRD.DOÇ. ALİ ERDİ SİBEL KANDEMİR 081205094

Arazi Toplulaştırması nedir ?

Tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “ arazi toplulaştırması” denilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması “parçalanmış mülklerin hiçbir altyapı çalışmasına yer verilmeden birleştirilmesi” işlemidir. Geniş anlamda toplulaştırma ise “parçalanmış mülklerin birleştirilmesinin yanında, sulama, drenaj, ulaşım, toprak-su koruma önlemleri ve kırsal yerleşimin ihtiyaçları olan tüm altyapı hizmetlerini ” de kapsamaktadır

Toplulaştırma öncesi Toplulaştırma sonrası

TOPLULAŞTIRMAYI GEREKTİREN DURUMLAR Türkiye’deki tarım işletmelerinde verimliliği büyük ölçüde düşüren arazi parçalanmasının en önemli nedenlerini; “miras ve intikal yoluyla parçalanma” ile “hisseli ve bölünerek yapılan satışlarla parçalanmalar” oluşturmaktadır. Bunların haricinde daha az etkili de olsa; Coğrafi ve topografik konumdan dolayı oluşan parçalanmalar, Muhtelif amaçlarla yapılan kamulaştırmalar yoluyla parçalanmalar, Sermaye ve işgücü yetersizliğinden dolayı yapılan kiracılık ve ortakçılık yoluyla parçalanmalara da rastlanmaktadır. DAHA SAYAMADIĞIMIZ BİRÇOK NEDEN !!!

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI ÖZEL AMAÇLI YAPILAN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI İl özel idareleri, belediyeler ve köyler ile tarımsal amaçlı faaliyette bulunan kooperatifler, birlikler gibi tüzel kişilikler veya diğer kamu kuruluşları proje idaresi olarak özel arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetlerini yapmak istemeleri durumunda toplulaştırmanın gerekçesini ve isteğe bağlı olup olmadığını belirten raporla birlikte toplulaştırmayı uygulayacak proje birimini kurula veya Bakanlığa bildirirler. Günümüzde bu çalışmanın en önemli ve bilinen aşaması ‘ özel tarım alanlarında yapılan arazi toplulaştırması ‘ çalışmalarıdır.

Arazi toplulaştırmasının amacı Özel tarım alanlarında yapılan arazi toplulaştırması kültür alanlarında ( bağ, bahçe, orman , çay , tütün , pamuk , vb. ) uygulanan özel bir toplulaştırmadır. Arazi toplulaştırmasının amacı Tarım parsellerinin iç ve dış bağlantılarını sağlamak, Dağınık olanları birleştirmek, Parsellere amaca uygun biçim vermek, Sulama olanaklarını düzenlemek,

Yöresel iklim koşullarına gerekli önlemler almak, toprak yapısını iyileştirmek, canlıları korumaya yönelik yeni alan ve ortamları hazırlamak,

Nar Kayısı Pamuk Zeytin Ayçiçeği Buğday Çay Mısır Ürünleri yenilemek ve çoğaltmaktır. Nar Kayısı Pamuk Zeytin Ayçiçeği Buğday Çay Mısır

Ayrıca ; Tarım kesiminde yaşayabilir işletmeler kurmak ve tarım arazilerinin rasyonel kullanımını sağlamak amacıyla parsel büyüklüklerinin optimum ölçülerde oluşması, mevcut parsel deseninin parseller arası ulaşım, modern sulama ve tarımsal mekanizasyon tekniklerinin gereksinimlerine göre yeniden düzenlenmesi ve gerekli olması durumunda tarla içi geliştirme hizmetlerinin yapılması için; arazinin yarısından çoğuna malik bulunan ve sayıca maliklerin yarısından fazlasını oluşturanların muvafakatı üzerine isteğe bağlı, Bakanlığın veya kurulların talebi üzerine kamu yararı gözetilerek isteğe bağlı olmaksızın, arazi toplulaştırması yapılmaktadır.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ YARARLARI Parçalı ve dağınık araziler birleştirilmektedir. Tarım arazileri düzgün şekilli parsellere dönüştürülmektedir. Her tarla yola kavuşturulmaktadır. Her tarla sulama kanalına kavuşturulmaktadır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşmaktadır.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ YARARLARI Kullanılmayan küçük araziler değerlendirilmektedir. Tarla sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar ortadan kalkmaktadır. Tarım için en ideal parsel boyutları oluşturulmaktadır. Kadastrodaki sorunlar çözülmüş olup yenilenecektir. Düzenleme sonrası araziler kıymetlenmektedir. Mera arazileri de toplulaştırılarak hayvancılığa uygun hale getirilir.

HAYIR …. Alışılagelmiş durum devam etmekte ; Bütün bu yararları doğrultusunda arazi toplulaştırılması yapıldıktan sonra sorunlar çözüldü mü ???? Alışılagelmiş durum devam etmekte ; Miras Satış HAYIR …. Kamulaştırma Sanayileşme vs.. Nedenlerle eski konumuna rahatça gelebilmektedir .

BATILI ÜLKELERDE Almanya'da tarım arazilerinin 10 hektarın altına inmesine izin verilmiyor ve Bütünlüğü koru geliri paylaş esası bulunmaktadır. Avrupa'da miras eğer bir ailede üç kişiye kaldıysa o aileden tek bir kişiye (ki burada mesleği en tarıma yatkın olana veriliyor) kalan arazinin işletme hakları veriliyor. Bu ve bunun gibi birçok uygulama yapılarak geçmişten günümüze bu görünümleri alırken

Yerleşim birimleri Yollar

ESTETİK GÖRÜNTÜ

TÜRKİYE ‘ DE BÖYLE KARARLAR 24 Temmuz 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27298 TÜZÜK              Karar Sayısı : 2009/15154              Ekli “Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Arazi Toplulaştırmasına İlişkin Tüzük”ün yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 16/5/2008 tarihli ve 254 sayılı yazısı üzerine, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 13 üncü, 14 üncü, 17 nci ve 24 üncü maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/6/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.                                                                                                                                         Abdullah GÜL                                                                                                                                 CUMHURBAŞKANI BÖYLE KARARLAR

Böyle haberler

BÖYLE GÖRÜNTÜLER VARKEN….

Böyle ormanları yok eden , doğayı betonlaştıran şahıslar da vardır …