EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SUNU 2014.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Nilgün ERTAŞ Necmettin Erbakan Üniversitesi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
BESİN GÜVENLİĞİ.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Gıdalarımızı saklama kuralları
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
ÇAMLIDERE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
PAKET SİGARA FİYATI 1 ADET SİGARA FİYATI
EKMEK İSRAFI.
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SİBEL KURNAZ SERAP ARIMAN YAKUP ARSLAN
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
ADEM EROL BAFRA 30 AĞUSTOS İLKÖĞRETİM OKULU
Bitki Numunelerinin Alınması
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI.
Yeterli ve Dengeli Beslenme

11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Ekmek İsrafı Yapmayın !!!.

EKO OKULLAR PROJESİ.
CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan, 
VAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARGE BİRİMİ
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
DEĞERLER EĞİTİMİ MART AYININ KONUSU
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 1.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
ÇİĞLİ BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ KAZANIM
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
TÜKETİCİ HAKLARI En son yaptığınız alışverişi hatırlıyor musunuz?
Sıkça Sorulan Sorular. 1. Okulda sütlerin hangi zaman aralı ğ ında tüketilmesi sa ğ lanmalıdır? Cevap: Okul müdürlü ğ ünün belirledi ğ i süt içim zamanında.
ÜRET İ MDEN TÜKET İ ME TEMA: ( ) Yapılan her alışveriş sonrası fatura alınmasına gerek yoktur. ( ) Aldı ğ ımız bir kaza ğ ın kolunda yırtık oldu.
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
İSRAF NEDİR Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf,
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
ETLER.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
YEMEK HİZMETLERİ.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ

Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır.

Toplumumuzda ekmek nimettir Toplumumuzda ekmek nimettir. Ekmek tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünüdür.

Ülkemizde aynı zamanda alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade eden ekmeğe her zaman derin bir saygı vardır.

Ekmek, her ırk, kültür ve dindeki insanların ortak olarak tükettiği tek gıda maddesidir.

Ekmek çok sayıda insan için en önemli besin kaynağıdır Ekmek çok sayıda insan için en önemli besin kaynağıdır. Bunun sebebi ise en az parayla sağlığımız için gerekli olan en önemli besinlerin yerini tutabilmesidir. Ekmek olmasaydı insanların sağlıkları için yumurta, süt ve meyve gibi daha pahalı besinlerden çok miktarda tüketmesi gerekirdi. Ekmekle en yoksul insanlar bile yaşamlarını devam ettirebilirler.

EKMEĞİN YAPILIŞI

Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur.

İsraf edilen sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır.

Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırmasına göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr’dır.

Ekmek israfı günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet

Günde israf edilen 6 milyon ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda (% 51.4),

2,3 milyonu hanelerde (% 37.9),

0,6 milyonu yemekhane, lokanta ve otellerde (% 10.7)

Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile: 104 bin aile (5 kişilik) bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilmekte, 162 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilmekte, 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilmektedir.

1,5 milyar TL ile; 100 yataklı 80 hastane,

Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 1,5 milyar TL ile; Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı,

1,5 milyar TL ile; 16 derslikli 500 okul,

300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 1,5 milyar TL ile; 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt,

500 kilometrelik bölünmüş yol yapılabilmektedir. 1,5 milyar TL ile; 500 kilometrelik bölünmüş yol yapılabilmektedir.

Bir yılda israf edilen 2,1 milyar adet ekmek, ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı kadardır.

İSRAFIN NEDENLERİ Ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, Yemekhanelerde tercih edilen rol ekmeğin üstü açık veya ambalajsız olarak sunulması, Fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, Ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi, Bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmamasıdır.

İsrafın önlenmesi bakımından; Yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması,

İsrafın önlenmesi bakımından Fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi,

İsrafın önlenmesi bakımından Ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi,

İsrafın önlenmesi bakımından Ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi,

İsrafın önlenmesi bakımından Bayatlamış ekmeğin uygun yöntemlerle değerlendirilmesi,

İsrafın önlenmesi bakımından Hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilincinin toplumda yerleştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Ekmek Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Ekmek almadan önce; tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı dikkate alınarak ne kadar ekmeğe ihtiyaç duyulduğu tespit edilmelidir.

Ekmek Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretilmiş olan ekmekler alınmalıdır.

Ekmek Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Alındığı gün tüketilmeyecek ise; ambalajlı ekmek tercih edilmeli, ambalajsız alınması durumunda saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Ekmek Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli, ayrı bir poşette ve alınan diğer ürünlerin üzerine konarak taşınmalıdır.

Ekmek Nasıl Saklanmalıdır? Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.

Ekmek Nasıl Saklanmalıdır? Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir. Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.

Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.

Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır.

Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.

Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir.

Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evde Neler Yapılmalı? İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.

Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır.

Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir.

Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir.

Şimdi bir kez daha düşünelim!

Bu vatanı bize armağan eden atalarımız en çok ihtiyacı olduğu savaş zamanında dahi ekmek bulamazken biz şimdi ekmek israf etmeye devam edecek miyiz?

TEŞEKKÜR EDERİZ.