2. İYONİK BİLEŞİKLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atom modelleri.
Advertisements

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Bileşikler ve Formülleri
Maddenin Yapisi ve Özellikleri
MADDE VE ATOM.
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
KİMYASAL BAĞLAR
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Bağlar.
Bileşikler ve Formülleri
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
Konu başlıkları Oluşumu
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
Bileşikler ve Formülleri
KİMYASAL BAĞLAR.
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ATOM ve YAPISI.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
3. KİMYASAL BAĞ VE KİMYASAL BAĞ KAVRAMININ GELİŞİMİ
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
Sunum transkripti:

2. İYONİK BİLEŞİKLER

İYONİK BİLEŞİKLER İyonik bileşikler anyonlarla katyonlar arasında meydana gelir. Genelde metal atomu son yörünge elektronlarını vererek katyon, bunu alan ametal atomu da anyon oluşturur. Bu iyonlar bir kristal yapı oluşturmak üzere elektriksel çekim kuvveti ile birbirlerini çekerler. Bu etkileşimden iyonik bileşikler oluşur.

İYONİK BİLEŞİKLERİN ÖZELLİKLERİ İyonik bileşikler kristal yapıda bulunurlar. İyonik bileşikler katı hâlde elektrik akımını iletmezler. Sulu çözeltileri ve sıvı hâlleri, elektrik akımını iletir. Kristalleri saydamdır. Aktif bir metal ile aktif bir ametal arasında oluşan bileşik kuvvetli iyonik karakter gösterir.

En kararlı iyonik bileşikler iyonlaşma enerjisi düşük element ile, elektron ilgisi yüksek elementler arasında oluşur.

İYONİK BAĞLI BİLEŞİKLERDE NİÇİN MOLEKÜL FORMÜLÜNDEN SÖZ EDİLEMEZ? İyonik bağlı bileşiklerin erimiş hâllerinde ve çözeltilerinde, molekül formülünden söz edilemez; çünkü iyonlar serbest hâle geçmişlerdir. Katı hâlde zaten molekül yoktur; formül–birim vardır.

Molekül, kovalent bağlı bileşiklerin yapı taşıdır Molekül, kovalent bağlı bileşiklerin yapı taşıdır. İyonik bağlı bileşiklerin yapı taşına molekül denmez; formül–birim denir.

YEMEK TUZU KRİSTALLERİ VE FORMÜL–BİRİM NaCl(k)’da 1 tane Na+1(k) iyonu 6 tane Cl–1(k) iyonu ile, 1 tane Cl–1(k) iyonu da 6 tane Na+1(k) iyonu ile çevrilidir. Böylece kristal yapı oluşmuştur. Kristal yapının formülü, Na6Cl6 şeklinde gösterilir. Formül–birim ise NaCl şeklinde gösterilir.