EDATLAR 3. Aşağıdaki cümlelerde edatları bulunuz ve görevlerini söyleyiniz: 1.Ben İstanbul'dan başka yer bilmiyorum. 2.Ama uyuklamadan önce, babama birşey.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
Canım OĞLUMA/KIZIMA Speakers On.
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
Yıldızları süpürürsün, farkında olmadan, Güneş kucağındadır, bilemezsin. Bir çocuk gözlerine bakar, arkan dönüktür, Ciğerinde kuruludur orkestra, duymazsın.
Yıldızları süpürürsün, farkında olmadan, Güneş kucağındadır, bilemezsin. Bir çocuk gözlerine bakar, arkan dönüktür, Ciğerinde kuruludur orkestra, duymazsın.
EVİMİ VE AİLEMİ SEVİYORUM
…Bu sunuda anlatılan olaylar gerçekten yaşanmıştır…
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
BENİM EŞSİZ YUVAM Hazırlayan:Turan KAYA.
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
BENİM EŞŞİZ YUVAM Çevremizdeki canlıların yuvaları nelerdir?
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
(BELİRTEÇ) ZARF.
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
TIKANDI BABA Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
 Merhaba Öğretmenler,  O hiç bitmek tükenmek bilmeyecek merhabalardan bir tanesi daha...  Hatırlarmısın öğretmenim gittiğin günü?Hani okulun yanındaki.
İletişim Kaynak Mesaj Kanal Alıcı Kim Ne Söyledi Hangi Yolla Kime
İlk Öyküm.
Çocuklar.
…Bu sunuda anlatılan olaylar gerçekten yaşanmıştır…
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
TAMLAMALAR.
ArkadaşlIk.
Cemal Şimşek HÜZÜN YAĞMURLARI Venüs'ten GELİYORDU.
TUTUNMAK İkinci ve Son Bölüm.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
ÇOCUKLAR İÇİN BEŞ SEVGİ DİLİ
7 YAŞ DÖNEMİ ÇOCUKLARI.  Harflerin her birini, tüm sesleri doğru olarak çıkarabilir.  Kendine sorulan sorulara cevaplar verebilir.  Kendisiyle göz.
Ailem dört kişiden oluşuyor.Annem, babam kardeşim Ayla ve ben.
GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM.
GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM
„ Baba, politika gerçekten nedir ?“
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
TUTUNMAK Birinci Bölüm.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
YILDIZLARIN VE AYIN GİTTİĞİ YERE GİDEN SEVGİLİYE...
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
MORFOLOJİK ANALİZ.
Konuş sevdiğim Yüreğinin şarkısını söyle bana Gece karanlık,
Sözcükte Anlam Sorular.
YA Ş ASIN TÜRKÇE ÖĞRENDİM. HAZIRLAYANLAR MEHMET İLHAN ORAL ŞEYHMUS TARKAN AFİF ALTUNKAYA.
hazırlayan: eda kanbur sınıf:6/a no:20 ders:bilişim teknoloji
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME
GENİŞ ZAMAN SORU. Geniş Zamanda soru iki şekilde yapılır:
ZARFLAR 2 (DEVAM).
MORFOLOJİK ANALİZ (Tanınmış yazarların eserleri).
Cümle Bilgisi.
ŞÜKRAN AŞKINCI 1-C SINIF ÖĞRETMENİ
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
DÜZENLİ OLMAK.
Ormandaki Bisiklet (Okuma Metni 6) MEB Türkçe Ders Kitabı 1
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
SEÇİM MEYDANLARINDA HAKARETİN DİZ BOYU OLDUĞU ŞU GÜNLERDE BİRAZ BEYEFENDİ GÖRELİM DEDİK...
CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİM TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER. CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER  Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
Işığı Yanan Evler Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…
Sunum transkripti:

EDATLAR 3

Aşağıdaki cümlelerde edatları bulunuz ve görevlerini söyleyiniz: 1.Ben İstanbul'dan başka yer bilmiyorum. 2.Ama uyuklamadan önce, babama birşey sormuştur politika konusunda. 3.Babamın cevabının daha ilk cümlesinde de uyuklar. 4.Çünkü, başı, göğsüne düşen, yana kaykılan yada arkaya kayan büyükbabam ya bir ya iki dakika sonra, kendi horultusundan uyanır... 5.Arada bir uyanırsa, sanki dinliyormuş gibi, ama gözlerini bile açmadan konuşuyordu.

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: 1.Biri ince ve ıslıklı, öbürü gemi zinciri boşanır gibi gürültülü horultudan başka yanıt yoktu. 2.Kitapçı telaş ve coşku içinde ne olduğunu sordu. 3.Merak edilecek birşey olmadığını, ancak musluktan taşan suyun evi bastığını, çok uğraştımsa da suyu kesmeyi başaramadığımı söyledim. 4.Musluktan bir bekçi köpeği gibi hırıltı yükselmeye başladı.

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: 1.Camilla çocuklarına istasyonlarda inip dolanmayacaklarına dair yemin üstüne yemin ettirmiş olduğu için, inememişlerdi. 2.Keskin bir kömür kokusu doldurdu kompartımanı. 3.Annesinin gittiğini görünce, daha da fazla ağlamaya başladı çocuk. 4.Trenin çıkış kapısına gitti. 5.Uzakta lokomotifin askerlerle çevrili olduğunu görebiliyordu.

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: 1.Buna karşın gitti beş parasız bir sanatçıya takıldı. 2.Yatak odasına geçiyorum. 3.Karanlık odada oraya buraya çarparak pencereye yürüyüp çekiyorum saten perdeleri yanlara. 4.Oyunumuzu bu kadar net hatırladığıma göre, en az beş yaşlarında olmalıyım. 5.Bu yüzden eprimiş, solmuş, yıpranmış çarşaflarda yatıyordu annem.

Aşağıdaki cümleleri iki seviyeli morfolojik analiz teorisine göre çözümleyiniz: 1.Bizzat tanımadıklarımızdan hoşlanmaz ama yakinen tanıdıklarımızı da bozdurup bozdurup harcardık. 2.Zerdüşt'ün deyiş'ini daha o zamandan bilmişçesine, bir kez olsun yanılıp şaşmadan betimliyorum. 3.Evini geri aldırtamadıktan sonra, ortalıktan kayboldu. 4.Bizim yazı ve yazarı üstüne en çok önemseyerek ve uzun uzadıya konuşan, feylosof Baader'in eski bir öğrencisi, Würzburg'da Profesör Hoffman adında biri oldu. 5.Benim kim olduğumu, ne istediğimi bir bilseler… 6.Bir şeye varabilmek için tek formul, sağduyudur.

BUGÜNLÜK BU KADAR.