VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
SIFATLAR.
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
SIFATLAR ÖN AD.
ZAMİRLER.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU Büşra Nur Gürses.
M. SERHAT KAPLAN Konu: Sıfat(Ön Ad) SIFAT(ÖN AD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar.
ZAMİRLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZAMİR (ADIL).

Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
Sıfatlar.
SIFAT ( ÖN AD ).
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR.
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sunum transkripti:

VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD) Kara kedi duvardan atladı.

(SIFAT-ÖN AD) Ayşe dördüncü sınıfta okuyor.

(SIFAT-ÖN AD) Girintili,çıkıntılı,uzun yol

(SIFAT-ÖN AD) Kitaplarda yüzde yirmi (%20) indirim yaptılar. Masanın üzerinde 8 elma var.

(SIFAT-ÖN AD) Yukarıda örneklerde gördüğümüz gibi adlardan önce gelerek onların özelliklerini,durumlarını,şekillerini,sayılarını veya yerlerini belirten kelimelere varlıkların özelliklerini belirten kelimeler (sıfat-ön) diyoruz.

(SIFAT-ÖN AD) Yeşil elbise Soğuk su

(SIFAT-ÖN AD) Hasta çocuk Zayıf karne

(SIFAT-ÖN AD) Örneklerimizde görüldüğü gibi varlıkların renklerini,biçimlerini,durumlarını belirten sıfatlar (ön adlar)da vardır. Cümlede bu tür sıfatları (ön adları) bulmak için “nasıl?” sorusunu sorarız. Beyaz önlük Nasıl önlük? beyaz Yüksek tepe Nasıl tepe? yüksek Ekşi elma Nasıl elma? ekşi Yaşlı teyze Nasıl teyze? yaşlı

(SIFAT-ÖN AD) Üç erik sayı bildiriyor. Şu ev Yer bildiriyor.

(SIFAT-ÖN AD) Bazı insanlar Belirsizlik bildiriyor. Kaç kişi? Soru bildiriyor. Yedinci gün Sayı, derece bildiriyor. Altışar top Sayı (paylaştırma)bildiriyor. Üçte bir elma Sayı(parça) bildiriyor. Örneklerimizde görüldüğü gibi nesnelerin sayılarını,yerlerini belirten sıfatlar (ön adlar) da vardır.

(SIFAT-ÖN AD) Bu kitap. Hangi kitap? Bu. Şu çocuk. Hangi çocuk? Şu. O adam. Hangi adam? O

(SIFAT-ÖN AD) Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkların yerini işaret yoluyla belirten sıfatlar( ön adlar) da vardır. Bu sıfatlar “bu,şu ve o’dur.Bunun yanında “öteki,beriki,öbürü,diğeri “ gibi kelimeler de sıfat (ön ad) olarak kullanılır.

(SIFAT-ÖN AD) Bir kedi ağaca tırmandı. İkinci sıra düzgün değil. Babam bize birer kazak aldı. Yüzde otuz indirimle on kitap aldım. Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkların sayılarını,derecelerini;paylaştırma,dağıtma durumlarını belirten sıfatlar (ön adlar da vardır.

(SIFAT-ÖN AD) Bazı adamlar buraya geldi. Sizi bir gün ziyaret etmek istiyoruz. Bütün kitaplar arkadaştır. Güneş okula birkaç gün gelemeyecekmiş. Her söze inanmayın. Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkları tam olarak değil de belirsiz biçimde belirten sıfatlar(ön adlar) da vardır.

(SIFAT-ÖN AD) Hangi öğrenci geç kaldı? Ne zaman bize geleceksiniz? Manavdan ne kadar elma aldınız? Kaç lira masraf yapıldı? Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkları soru yoluyla belirten “ne,ne kadar,hangi,kaç,nasıl,kaçar,neredeki” gibi sıfatlar(ön adlar) da vardır.

ADIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER (ZAMİRLER) Ben bu sabah geç kalktım. Sizi bekliyoruz,onlar da gelecekler mi? Bu daha sağlamdır. Örneklerde görüldüğü gibi ad olmadıkları halde adların yerine kullanılan kelimelere zamir (adıl) denir.

ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ Ben yaz tatilinde köye gideceğim. Sen hafta sonu ne yapacaksın? Yarın o da gelecek mi? Biz sınıfımızı bayram için süsledik. Örneklere dikkat ederseniz renkli yazılmış olan kelimeler ad olmadıkları hâlde bazı kişilerin adları yerine kullanılmıştır.İşte bu kelimelere şahıs (kişi ) zamirleri denir.

ŞAHIS (KİŞİ )ZAMİRLERİ Şahıs zamirleri tekil ve çoğul olmak üzere altı tanedir. Tekil Olanlar: Ben (söz söyleyen) 1.tekil şahsı karşılar. Sen (kendisine söz söylenen) 2.tekil şahsı karşılar. O (kendisinden söz edilen) 3.tekil şahsı karşılar.

ŞAHIS (KİŞİ )ZAMİRLERİ Çoğul olanlar: Biz (söz söyleyenler) 1.çoğul şahsı karşılar. Siz (kendisine söz söylenenler) 2.çoğul şahsı karşılar. Onlar (kendisinden söz edilenler) 3.çoğul şahsı karşılar. Dört gözle onları bekliyorum. Matematik kitabım onda kalmış. Ödevimi yaparken bana yardım eder misin? Karşımızdaki takım bizden daha iyi hazırlanmış.

ŞAHIS (KİŞİ )ZAMİRLERİ Örneklerdeki kırmızı renkli yazılmış kelimelere dikkat ettiniz mi? Zamirler adın durum eklerini alırlar. NOT:”Kendi” kelimesi de kişi zamiridir.”Kendi”kelimesi kişi zamirleri gibi ekler alarak kullanılır. (kendim,kendin,kendi,kendimiz,kendiniz,kendileri)

İŞARET ZAMİRLERİ Bu Melisa’nın kitabı,şu ise İlker’in defteri. O çok başarılı bir öğrencidir. Bunları bana mı aldınız? İşaret ettiği varlığın adı yerine söylenen,yani onun yerini tutan zamirlere işaret zamiri denir. Türkçede üçü tekil,üçü çoğul olmak üzere altı tane işaret yollu zamir vardır.

TEKİL İŞARET ZAMİRLERİ BU Yakındaki varlığı işaret eder. ŞU Uzaktaki varlığı işaret eder. O Daha uzaktaki varlığı işaret eder.

ÇOĞUL İŞARET ZAMİRLERİ BUNLAR Yakındaki varlıkları işaret eder. ŞUNLAR Uzaktaki varlıkları işaret eder. ONLAR Daha uzaktaki varlıkları işaret eder. Öteki,beriki,şöyle,böyle,öyle kelimeleri de zamir olarak kullanılır.

Ön Adlarla Zamirler Arasındaki Farklar Bu,şu,o kelimeleri hem ön ad hem de zamir olarak kullanılır. Eğer bu kelimelerden sonra bir ad geliyorsa ve bu kelime bir adı işaret ediyorsa o zaman ön addır. Bu kitabı okudun mu?(Kitabı işaret ettiği için sıfattır (ön addır) Bunu okudun mu? (Kitap isminin yerine kullanıldığı için zamirdir)

Ön Adlarla Zamirler Arasındaki Farklar Sıfatların çoğul şekilleri yoktur.Bu sebeple bunlar,şunlar,onlar kelimeleri her zaman zamir olarak kullanılır. Bunlar bizim eve mi gidecek? (zamir) Sen de şunları getirir misin? (zamir)

MURAT OKTAN ŞÜKRÜ KÖYMEN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI ÖĞRETMENİ ANAMUR/MERSİN