Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATI ( )
Advertisements

TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Servet-i Fünun Dönemi ANI(HATIRA).
HABER YAZILARI.
Türklerin tarih içinde karşılaştıkları üç farklı medeniyetin son halkası Batı medeniyetidir.
TANZİMAT EDEBİYATI.
TANZİMAT EDEBİYATI.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ
Edebiyatımızdaki İlkler
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TANZİMAT EDEBİYATI 3 Kasım 1839’da ilan edilen Tanzimat Fermanı ile hem siyasi hem de edebiyat yaşamımızda yeni bir dönem başlamıştır. Tanzimat hareketi.
Hazırlayan: Selin Küçükoğlu
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
ŞİNASİ ( ) 1860'dan sonra gelişen edebiyatımız ise bütün istikametlerde Şinasi'nin başlattığı yollardan yürümüştür.
İBRAHİM ŞİNASİ
KIZILCAHAMAM ANADOLU LİSESİ
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) Tanzimat ve ondan sonra gelen yeniliklerle edebi ve fikir hayatımız, Batı ile tanıştı yılında Tercüman-ı Ahval gazetesi.
BATI ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI
Şinasi Şair Evlenmesi.
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatının Dönemleri ( )
İBRAHİM ŞİNASİ (1826 – 1971).
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
HABER YAZILARI.
ÖNCÜ GAZETELER Takvim-i Vakayi II. Mahmut tarafından,
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
TANZİMAT EDEBİYATI ÇIKMIŞ SORULAR.
TANZİMAT EDEBİYATI I. GİRİŞ II. OLUŞUMU III. ÖZELLİKLERİ
Tanzimat dönemi öğretici metinler
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
GENEL KÜLTÜR YILINDA 117 ÜLKE ARASINDA PARA BİRİMİ DEĞERİ EN DÜŞÜK ÜLKE OLARAK GUINNES REKORLAR KİTABINA GİREN ÜLKE HANGİSİDİR?
BESNİ ANADOLU İMAM HATİP VE İMAM HATİP LİSESİ TURK DİLİ VE EDEBİYAT DERSİ ÖĞRETMENİN ADI SOYADI:AHMET KURT HAZIRLAYANLAR; SEYDİ EMRE MEHMET SEVİNDİ.
TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TANZİMAT EDEBİYATI.
AHMET VEFİK PAŞA
İBRAHİM ŞİNASİ
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
NAMIK KEMAL.
SABRİ ESAT SİYAVUŞGİL.
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
ŞİNASİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1.Tanzimat Dönemi sanatçılarından kimleri tanıyorsunuz? 2.Türk Edebiyatında yazılan ilk tiyatro oyununun adını biliyor.
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ. TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ Divan edebiyatına bir tepki kişiliğinde doğan Tanzimat edebiyatı;Divan.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
Sunum transkripti:

TANZİMAT EDEBİYATI (1860-1896)

Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??

1. Tanzimat Fermanı’nın getirdiği sosyal hayattaki gelişmelerin sanat ortamına yansıması tam olarak 20 yıl sonra gerçekleşir. Dönemin aydınları bu süre içerisinde fikri gelişimlerini tamamlayarak eserler vermeye başlarlar.

2. 1860'ta çıkarılan, edebiyatımızdaki ilk özel gazete olan Tercümân-ı Ahvâl, Türk edebiyatında yenileşme sürecinin başlangıcı olur. Birçok edebî eserin yayınlanmasına olanak sağlayan bu gazetenin yayın hayatına başladığı yıl Tanzimat Edebiyatının başlangıç tarihi olarak kabul edilir ve 1896'ya dek sürer.

3. Şinasi’nin Tercümân-ı Ahvâl gazetesinin başında yazdığı “Tercümân-ı Ahvâl Mukaddimesi” edebiyatımızdaki ilk makale olup, ilk defa noktalama işaretleri burada kullanılmıştır. Bu makale içerik olarak getirdiği fikir ve yeniliklerle de yeni edebiyatın öncüsüdür.

4. 1860 yılını takiben bu dönemde birçok eser yayımlanır 4. 1860 yılını takiben bu dönemde birçok eser yayımlanır. Yine Şinasi’nin Fransızcadan yaptığı şiir tercümelerini topladığı “Tercüme-i Manzume” adlı eseri edebiyatımızdaki ilk şiir çevirileri eseridir. Ayrıca Şinasi’nin kaleme aldığı batılı anlamdaki ilk tiyatro eseri “Şair Evlenmesi” bu döneme denk düşer.

5. Yusuf Kamil Paşa 1862 yılında edebiyatımızın ilk çeviri romanını yayımlar. Fransız yazar Fenelon’dan çevirdiği eser “Telemak” o dönemde büyük ilgi görür ve defalarca basılır. 6. Yine 1862 yılında tarihimizdeki ikinci önemli gazete olan “Tasvir-i Efkâr” Şinasi tarafından çıkartılır.

7. Edebiyatımızın öncü isimlerinden olan Şinasi’nin 1863 yılında yayımladığı, Türk atasözlerini derlediği sözlük eseri olan “Durub-ı Emsal-i Osmanîye” Tanzimat Edebiyatının bu yoğun dönemi içerisinde yer alır.