YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Geri Dönüşüm Nedir?.
Advertisements

Sürdürülebilir Enerji
ENERJİ KAYNAKLARI.
Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ÜNİTE 6. CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ 3
Elektrik Enerjisi Üretimi
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
ISI VE SICAKLIK.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Temiz Enerji Kaynakları
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ISI VE SICAKLIK.
ASİT YAĞMURLARI.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
ELEKTRİK KAYNAKLARI.
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
ISI VE SICAKLIK.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
Enerji Kaynakları ENERJİ YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yenilenemez Enerji Kaynakları.
KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ KONU =TEMIZ ENERJI KAYNAKLARı.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIM.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI

ENERJİ İHTİYACIMIZ ARTIYOR. FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Günümüzde insan nüfusunun artışı, teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların çeşitlenmesi enerji ihtiyacını da artırmıştır. İnsanlar bu enerji ihtiyaçlarını çeşitli enerji kaynaklarından karşılarlar. ! ENERJİ İHTİYACIMIZ ARTIYOR.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Herhangi bir yolla enerji üretimi sağlayan kaynaklara enerji kaynakları denir. ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI FOSİL YAKITLAR GÜNEŞ ENERJİSİ NÜKLEER ENERJİ RÜZGÂR ENERJİSİ JEOTERMAL ENERJİ HİDROELEKTRİK ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİSİ

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Oluşumları ve yenilenmeleri çok uzun yıllar alan enerji kaynaklarına yenilenemez enerji kaynakları denir.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Fosil Yakıtlar Ölü bitki ve hayvan atıklarının parçalanmadan toprak altında uzun süre (milyonlarca yıl) beklemesi ile oluşan kömür, petrol, doğalgaz gibi yakıtlardır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Bu yakıtlar ev ve işyerlerinde ısınma, aynı zamanda termik santrallerde elektrik üretmek amacıyla kullanılır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Petrol ise sadece enerji üretiminde değil, benzin, mazot, LPG, plastik ve boya gibi pek çok ürünün elde edilmesinde kullanılır. Doğal gaz ise genellikle ısınma maksadıyla kullanılmaktadır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Nükleer Enerji Uranyum, plütonyum ve toryum gibi radyoaktif elementlerin özel yöntemlerle parçalanmasıyla elde edilen enerjidir. Çıkan enerji elektrik üretiminde kullanılır. Bu şekilde elektrik üretilen santrallerde oluşan radyoaktif atıkların en aza indirilmesi için özel haznelere konulup yerin çok derinlerine gömülmesi gibi özel önlemler alınır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Yenilenemez enerji kaynaklarının çevre ve insan sağlığı açısından yarattığı olumsuzluklar her geçen gün artmaktadır. Bu olumsuzlukların küresel ısınma, hava, toprak ve suların kirlenmesi, asit yağmurları olduğu düşünüldüğünde dünyanın geleceği için yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ortaya çıkmaktadır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Kullanıldıkları halde tükenmeyen enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji kaynakları denir.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Hidroelektrik enerji, suyun hareketinden yararlanılarak üretilen enerjidir.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Rüzgârın hareket enerjisinden faydalanılarak, rüzgâr jeneratörleri aracılığı ile elektrik elde edilmesine rüzgâr enerjisi denir.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Jeotermal enerji yeryüzünün iç katmanlarında (yani binlerce kilometre altındaki) magmadan gelen ısının etkisi ile oluşan sıcak su veya su buharından elde edilen enerjidir. Jeotermal enerji kaynakları elektrik üretimi, ısınma (ev, sera, termal tesis), endüstriyel uygulamalar ve termal turizm-tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Güneş Enerjisi Güneş enerjisi günümüzde farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Güneş panellerindeki güneş pilleri ile güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür. Güneş panelleri suyun ısıtılmasında da kullanılır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Bitki ve hayvan atıklarından yararlanılarak elde edilen enerjiye biyokütle enerjisi denir. Biyokütle enerjisi hayvan dışkıları, ölü ağaçlar, ekinler, ağaç kabuğu ve talaştan elde edilir.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Çevremizdeki birçok atık maddenin çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale getirilmesine geri dönüşüm denir. Bu atıkların kimyasallar, plastikler, metaller, cam ve kâğıt olarak gruplandırıp ayrı ayrı toplanması gerekir.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Geri dönüşüm logosunun bulunduğu ürünler kullanım süreleri bittiğinde geri dönüşümle yeni ürünlere dönüştürülebilir. Geri dönüşüm sayesinde; doğal dengenin korunması sağlanır, doğal kaynaklar korunur, çevre kirliliği önlenir, ham madde tasarrufu sağlanır, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır.

FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Enerji ihtiyacının arttığı günümüzde gelecek 100 yıl içerisinde yenilenemez enerji kaynaklarının tükeneceği öngörülmektedir. Yenilenemez enerji kaynaklarının çevre ve insan sağlığı açısından olumsuzlukları da ortadadır. Bu durum da yakın gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi artıracaktır.

“Biz dünyayı babamızdan miras değil; çocuklarımızdan emanet aldık.” FEN ve TEKNOLOJİ / YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI “Biz dünyayı babamızdan miras değil; çocuklarımızdan emanet aldık.”