PEYAMİ SAFA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEŞET GÜNAL.
Advertisements

SELİM İLERİ.
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
Powerpoint Uygulaması
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
Hayatı Eserleri Ödülleri
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
İÇİNDEKİLER HALİT ZİYA UŞAKLIGİL’İN HAYATI EDEBİ HAYATI EDEBİ KİŞİLİĞİ
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU Merkez Müdürü / Prof. Dr. AYLİN GÖRGÜN BARAN.
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
ZİYA EREN EĞİTİM FAKÜLTESİ II.SINIF II.ÖĞRETİM
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
ASLI DER.
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
MÜGE İPLİKÇİ.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
DENEME Yiğit İlkkutlu.
PEYAMİ SAFA ( ).
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
HAZIRLAYAN SERPİL ÖZDEMİR
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
HALK EĞİTİMİ ve HALK EĞİTİM REFORMLARI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
PEYAMİ SAFÂ Hayatı Öğrenimi Öğretmenliği Basın Hayatı Üslûbu Romanları
Tanzimat dönemi öğretici metinler
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
HALİD ZİYA UŞAKLIGİL 1866 – 27 Mart 1945.
Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Eserler
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
ORHAN KEMAL HAYATI VE ESERLERİ
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Peyami Safa Hamza Solak.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
PEYAMİ SAFÂ Hayatı Öğrenimi Öğretmenliği Basın Hayatı Üslûbu Romanları
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Sunum transkripti:

PEYAMİ SAFA

İÇİNDEKİLER Hayatı Edebi hayatı Hakkında yapılan çalışmalar Eserleri

HAYATI İsmail Safa’nın oğludur 1901 yılında yetim kalmıştır.Bu yüzden “Yetim-i Safa” adıyla anılmıştır.

Hayatı (devam) Sekiz dokuz yaşlarında kemik hastalığına yakalanmıştır. “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu” adlı eserinde hastalığının bunalımını hissederiz.

Eğitimi Hastalık ve maddi sıkıntılar nedeniyle öğrenimini sürdürememiş. Geçimini sağlamak için “Vefa İdadisi”ndeki eğitimini yarıda bırakmıştır.

Eğitimi (devam) Karton Matbaası’nda bir süre çalışmış daha sonra Posta-Telgraf Nezareti’ne girmiştir. Sonra Boğaziçi’ndeki Rehber-i İttihat Mektebi’nde öğretmenlik yapmaya başlamıştır.

Gazetecilik Hayatı “Asrın Hikayeleri” isminde yazdığı öykülerle gazeteciliğe başlamıştır. Bu hikayelerini tutulması üzerine “Server Bedi” takma adıyla yazılarına devam etmiştir.

Gazetecilik Hayatı (devam) Son Telgraf gazetesinde, Tasvir-i Efkar’da, sonra da Cumhuriyet gazetesinde yazmıştır. 1940 yılına kadar bu gazetede fıkra ve makalelerinin yanı sıra romanlarını da tefrika etmiştir.

Gazetecilik Hayatı (devam) 27 Mayıs’tan sonra Son Havadis gazetesinde yazmaya başlamıştır. Oğlu Begüm’ün ölümü üzerine büyük sarsıntı geçirmiş İstanbul’da vefat etmiştir.

EDEBİ HAYATI Peyami Safa Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı eserini Nazım Hikmet’e ithaf etmişti. Mahşer,Şimşek,Fatih-Harbiye ve Biz İnsanlar adlı romanlarında Doğu-Batı sorununu işlemiştir.

Edebi Hayatı (devam) Safa’nın roman çizgisi Matmazel Noralyo’nun Koltuğu adlı eserinde mistisizme kaymıştır.

Edebi Hayatı (devam) “Gençliğimiz” isimli ilk uzun hikayesinde Server Bedi ismini kullanmıştır. Yazdığı eserler arasında en çok sevilenler Cingöz Recai ile Cumbadan Rumbaya adlı romanıdır.

Edebi Hayatı(devam) Hafta,Kültür Haftası ve Türk Düşüncesi dergilerini çıkarmıştır. Hun hükümdarı Attila’yı anlattığı tarihsel bir roman yazmıştır.

HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Prof. Dr. Mehmet Tekin,Doç. Dr. Mehmet Önal ve Dr. Nan a Lee Peyami Safa hakkında doktora tezi vermişlerdir. Beşir Ayvazoğlu’nun biyografik bir eseri bulunmaktadır.

Hakkında Yapılan Çalışmalar (devam) Zülfikar Uğur Yıkan "Peyami Safa'nın Server Bedi İmzalı Romanları" konulu Yüksek Lisans tezini hazırlamıştır.

ESERLERİ Romanları Gençliğimiz (1922) Şimşek (1923) Sözde Kızlar (1923) Mahşer (1924) Bir Akşamdı(1924) Süngülerin Gölgesinde(1924)

Eserleri (devam) Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü (1925) Canan (1925) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (1930) Fatih-Harbiye (1931) Attila (1931) Bir Tereddüdün Romanı (1933)

Eserleri (devam) Matmazel Noralya’nın Koltuğu (1949) Yalnızız (1951) Biz İnsanlar (1959)

Eserleri (devam) İnceleme-Denemeler Türk İnkılabına Bakışlar (1938) Büyük Avrupa Anketi (1938) Felsefi Buhran (1939) Millet ve İnsan (1943) Mahutlar (1959) Mistisizm (1961)

Eserleri (devam) Nasyonalizm (1961) Sosyalizm (1961) Doğu-Batı Sentezi (1963) Sanat-Edebiyat-Tenkit (1970) Osmanlıca-Türkçe-Uydurmaca (1970) Sosyalizm-Marksizm-Komünizm (1971) Din-İnkılap-İrtica (1971)

Eserleri (devam) Kadın-Aşk-Aile (1973) Yazarlar-Sanatçılar-Meşhurlar (1976)