Organizasyon Teorileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Advertisements

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
GİRİŞİMCİLİK Mustafa Özhan KALAÇ.
SİZİ GERÇEK BİR ÜNİVERSİTEYE DAVET EDİYORUZ.. BİR ÜNİVERSİTEYE BAŞLIYORSUNUZ ! NASIL BİR EĞİTİM SÜRECİNE ADIM ATTINIZ ? MEZUNİYET SONRASINA İLİŞKİN BİR.
STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA
YÖNETİMİN İŞLEVLERİ- KARAR ALMA
EKO308 İKTİSADİ PLANLAMA 1. Hafta: Giriş.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
Mesleki Uzmanlık Alanlarının Gelişiminde Kurumsallaşmanın Önemi
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Christaller merkezi yerleşim teorisi
ADAPTASYON.
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
PAZAR YÖNLÜLÜK.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
Adaptasyon, bir organizmanın, belirli bir çevrede ya ş ama ve üreme ş ansını artıran kalıtsal özellikler ya da özellikler toplulu ğ udur. Adaptasyonlar,
 Ülgen & Mirze 2004.
İŞ PLANI İŞ PLANI NEDİR? İşin kurulacağı güne kadar hazırlanan kapsamın ortaya çıkarılması için bir çok aktivite sıralı ve önceden belirlenen niteliklerde.
Kamu Yararına Sunulan Hizmetlerin Özelleştirilmesi ve Serbestleştirilmesi Michael Schmidt ICCR Viyana 5 Eylül 2007 Türkiye’ye Köprü Projesi 4. Atölye Çalışması.
Sermaye Yapısı Sermaye yapısı nedir? Neden önemlidir?
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
ADAPTASYON, EVRİM, VARYASYON, DOĞAL SEÇİLİM
MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Erlan Bakiev
SAĞLIK VE SİGORTA YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ I.ULUSAL KONGRESİ KAMU HASTANE BİRLİKLERİ “KAMU HASTANE BİRLİKLERİ YAPILANMASININ SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ” İstanbul.
Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Bölüm 12 Stratejilerinin Uygulanması-1 İşletme Yapıları ve Sistemler
Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
KEMALPAŞA BELEDİYESİ PAYDAŞ ANALİZİ ÇALIŞMASI Yunus Emre Özer İbrahim Güray Yontar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İİBF KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ.
Roma Rakamları - Sayıları I = 1 II = 2 III = 3 V = 5 X = 10 L = 50 C = 100 D = 500 M = Önce gelen küçük sayı, sonra gelen büyükten çıkartılır. IV.
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
9 - PERFORMANS ÖLÇÜLMESİ
Teknoloji ve medeniyetin gelişmesine bağlı olarak insanların ekonomik ve sosyal yaşamı, doğaya bakış açısı ile doğa ile etkileşimi önemli ölçüde değişime.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
Rabia BORAZANCI.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlemeyle ilgili en güncel eğilimlerden olan ve giderek yoğunluğu artan örgütler arasındaki ilişki ağını incelemektedir.
MODERN YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI Didem PEKUYAR
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Üçüncü Bölüm Talebin Arka Planı: Tüketici Teorisi.
Yönetim ve Organizasyon
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
MODERN YÖNETİM TEORİSİ
MODERN YÖNETİM TEORİSİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
STRATEJİ OLUŞTURMA.
2) NEO KLASİK (GELENEKSEL) YÖNETİM
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Post Modern Dönem.
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
1960lardan 1980lere kadar işletme stratejileri genel olarak ürün-pazar seçimi konuları ile ilişkili idi. Ama bu durum pazarlama akademisyenlerinden kaynaklanmıyordu.
Süreç Yönetimi Smith iş bölümü kavramının üç yararından bahsetmektedir.
Hayatın Başlangıcı Bu konuda birçok görüş ve hipotez vardır.
Sunum transkripti:

Organizasyon Teorileri Esra Aydın İşletme ABD Yönetim ve Organizasyon Doktora Programı 00402080387

Popülasyon Ekolojisi Modeli Teorinin ana fikri şudur: doğadaki canlı varlıklar nasıl tabii bir seçimle (seleksiyonla) elenip bir kısmının yaşamı son bulurken diğerleri bir evrim içinde gelişerek yaşamlarını sürdürüyorsa, organizasyonlar dünyasında da durum bunun benzeridir. Elenenler faaliyetlerini durdurmakta, seçilenler ise yaşamlarını sürdürebilmektedir. Böylece çevre, örgütsel nüfusu kontrol etmektedir.

Modelin Özellikleri; Popülasyon Ekolojisi “örgütlerin, faaliyetleri için gerekli kaynakları elinde bulunduran çevreye bağımlı olduğu” varsayımına dayanmaktadır. Ancak, bağımlılık konusuna örgütün cephesinden bakan kaynak bağımlılığının tersine bu kuram, konuya çevrenin cephesinden bakmaktadır. Popülasyon Ekolojisi tek bir örgütün varlığını nasıl sürdürdüğü ile değil, aynı kaynak havuzundan faydalanan tüm örgütlerin nasıl başarılı oldukları ile ilgilenmektir.

Campbell’ e Göre Doğal Seleksiyon Modelinin Aşamaları; Değişik varyasyonların oluşması Bu varyasyonlar arasında seçim Sonuçta yaşayan organizasyonların elde tutulması

Eleştiriler; Sadece en uyumlu yapının yaşayacağı varsayılırsa bunun hangi süreçlerle sağlanacağı ve başarılacağı belirtilmemiştir. Model tam rekabet piyasaları için geçerlidir. Fakat tam rekabet bir çok sektörde olmayan bir durumdur. Her uyum sağlayan örgütü değil, uyum sağlayanlar arasından güçlü olanları seçmekte ve diğerleri hakkında herhangi bir açıklama getirememektedir. “Popülasyondaki çoğalmaların nereden kaynaklandığı” sorusu cevapsız kalmaktadır. Model devlet kurumları gibi yaşaması garanti altında olan kurum ve sektörler için uygulanamamaktadır.

Kaynak Bağımlılığı Modeli Kaynak Bağımlılığı Yaklaşımı; organizasyonların yaşamlarını sürdürebilmeleri için, kendi yapı ve davranışları ile diğer organizasyonlar arasındaki ilişkiler ve onların davranışları üzerinde duran açık sistem yaklaşımını baz almış organizasyon modelidir.

Modelin Özellikleri; Organizasyonun ihtiyaç duyduğu kaynakların önemi ve kıtlık derecesi, örgütün çevresine bağımlılığının nitelik ve kapsamını belirler. Kaynak bağımlılığı bakış açısını uygulamanın ilk adımı, örgütün içinde bulunduğu ağı, kaynakların kıt ve kritik olma özelliklerine göre değerlendirmektir. İkinci adım ise, diğer çevresel aktörlere bağımlı olmaktan kaçınmak veya onları örgüte bağımlı kılmanın yollarını aramaktır.

Bağımlılığın Kaynakları; Modelin temel varsayımı organizasyonları istedikleri tüm kaynaklara sahip olmadıklarıdır ve hiçbir aktivitenin kendi başına yaşayabilecek şekilde yapılmadığı mutlaka bir başka aktiviteye bağımlı olduğudur. Organizasyonlar çevreye kaynak temini açısından bağımlıdırlar. Bunlar insan kaynağı, hammadde, finansal kaynak gibi kendi başına üretemeyeceği kaynaklardır. Aynı zamanda organizasyonlar kaynak temini konusunda birbirlerine bağlıdırlar.

Rasyonel Olasılık Modeli “Sınırlı Rasyonellik” kuramı, karar vericinin ancak algılayabildiği koşullar ve değişkenler çevresinde bir rasyonellik içinde karar verebileceğini vurgulamaktadır.

Modelin Özü; “Çevrenin doğasına en iyi şekilde uyum sağlayabilmek için organize olmanın yolu onunla en iyi şekilde ilişki kuracak yapıyı kurmaktan geçer” olarak belirtilmiştir.

Teşekkürler