SES Müzik ve Fen Mustafa ÇELİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI Bu sunuda çok sesli batı müziği orkestralarında bulunan çalgıları tanıyacağız. Bunlar çalınma şekillerine göre ailelere ayrılırlar.
Advertisements

YAYLI ÇALGILAR.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
MADDENİN HALLERİ ve ISI
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
IŞIK Işığın Kırılması Mustafa ÇELİK.
TELLİ ÇALGILAR.
SES.
SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
TEMEL MÜZİK BİLGİLERİ.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Çalgı Müziği.
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
IŞIK ve SES Bir Ses Oyunu: Yankı Mustafa ÇELİK.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YÜKSEKLİĞİ.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ ve ISI
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Ses, Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SES.
Aynalar ve Kullanım Alanları
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
MÜZİK ALETLERİ.
MÜZIK ALETLERI.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
Mustafa ÇELİK. Işığın karşılaştığı madde, ışığı geçirebilir, geçiremeyebilir ya da yansıtabilir. Ay, bir ışık kaynağı değildir fakat geceleri Güneş’ten.
KONYA ÇİMENTO GÜZEL SANATLAR LİSESİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KEMAN.
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
Ses ünitesi.
GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ ÇALGILARI
SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR
Mustafa ÇELİK. Bir elektrik ampulünün içerisinde filaman adı verilen iletken bir tel bulunmaktadır. Bu tel ince ve uzun olarak seçilmiştir. Ampulün içine.
E ğ itim-Ö ğ retim Yılı II. Dönemi Müzik Dersi Performans Görevi Konu : Telli-Yaylı Türk Halk Çalgıları Hazırlayanlar : 9-L 2. Grup Lihan İlhan.
ÜFLEMELİ ÇALGILAR BATI MÜZİK ÇALGILARI.
Fatma ŞİMŞEK Selenay Melek KARACA
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
CÜMBÜŞ. cümbüş Cümbüş, Zeynel Abidin Cümbüş tarafından 20. yüzyıl başlarında geliştirilmiş olan [1] telli bir müzik aletidir. Sap kısmı gövde ile bağlandığı.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
Hazırlayan: Fatma Usta Günsever
MÜZİK ALETLERİ.
BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI Bu sunuda çok sesli batı müziği orkestralarında bulunan çalgıları tanıyacağız. Bunlar çalınma şekillerine göre ailelere ayrılırlar.
Op.Dr. Ö.Faruk Demir Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi
8.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 4. ÜNİTE SES SESİN ÖZELLİKLERİ.
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Pop Müziği Topluluğu Pop müzik toplulukları, pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında.
KLASİK MÜZİK TARİHİ Enstrümanlar, Terimleri ve Müzik Teorisinin Uygulaması.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
HAZIRLAYANLAR:SİMAY,ELİF NAZ,ELİF ZEYNEP,YAĞMUR,YAĞMUR,ŞEVVAL.
Bu sunuda çok sesli batı müziği orkestralarında bulunan çalgıları tanıyacağız. Bunlar çalınma şekillerine göre ailelere ayrılırlar.
 Müziğin alfabesi notalardır:  Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir.  Müziğin alfabesini,
G ITARıN T ARIHÇESI. Gitar ın kökeninin eskiye dayandığı konusunda bir çok varsayım var. Avrupa’ya geliş öyküsünde İran ve Arap adlarına rastlıyoruz.
Sunum transkripti:

SES Müzik ve Fen Mustafa ÇELİK

Müzik, rastgele değil belli frekanslardaki seslerden oluşur.

Müzisyenler kalın sesi ‘pes’ ince sesi ‘tiz’ olarak adlandırırlar. Bir kemanın telleri sırasıyla "sol", "re", "la" ve "mi" seslerini verecek şekilde akort edilir. Öteki notalara ait sesler ise, diğer telli çalgılarda olduğu gibi müzisyenin tellerin üzerine parmaklarıyla basarak telin uzunluğunu değiştirmesiyle elde edilir. Aynı zamanda keman akort edilirken tellerin gerginliği kemanın sapındaki mandallar yardımıyla ayarlanarak telin doğru frekansta titreşmesi sağlanır.

Tel kadar gövde de önemlidir. Telin titreşimi gövdeye aktarılır Tel kadar gövde de önemlidir. Telin titreşimi gövdeye aktarılır. Geniş yüzeyli gövde titreştiğinde havayı da titreştirir ve ses duyulur hâle gelir. Telli çalgıların hemen hepsinde benzer yapıda teller kullanılmasına rağmen, bunların çıkardıkları sesler çoğunlukla farklıdır. Çünkü bir müzik aletinin sesini belirleyen en önemli etken gövdenin yapısıdır. Çalgıların gövde yapısı ve gövde yapımında kullanılan malzemeleri birbirinden farklıdır. Çalgılarda farklı malzeme kullanılması, gövdenin biraz farklı biçimlendirilmesi bile sesi önemli ölçüde etkiler.

Üflemeli Müzik Aletleri Klarnete üflendiğinde ağızlığı titrer ve bu titreşim klarnetin içindeki havanın titreşmesine neden olur. Ağızlık delikli bir tüpe bağlıdır. Müzisyen delikleri açıp kapayarak tüp içindeki havanın titreşimini değiştirerek farklı notalarda ses oluşmasını sağlar.

Trompet ve trombon gibi üflemeli çalgıların titreşen ağızlıkları yoktur. Müzisyen havayı doğrudan çalgının içine üfler ve titreşim oluşturur. Trompette havanın titreşimini kontrol etmek için subaplar vardır. Trombonda ise içinde hava bulunan boru uzunluğunu değiştirerek istenilen sesi elde etmeye yarayan bir sürgü bulunur. Borazanda ise müzisyenler subap kullanmazlar. Nefeslerini kullanarak farklı notaların oluşmasını sağlarlar.

Büyük müzik aletleri genellikle düşük frekanslı sesler üretirken küçük müzik aletleri yüksek frekanslı sesler üretir. Japonya'da fuye, Güney Afrika'da naka ya letlake, Çin'de di dizu, bizim sık olarak kullandığımız flütü ifade etmektedir.

Üflemeli müzik aletlerinde enstrümanın içindeki hava sütununun boyu; vurmalı müzik aletlerinde enstrümanın derisinin kalınlığı, gerginliği ve yüzey alanı; telli müzik aletlerinde ise tellerin kesiti, gerginliği ve boyu çıkan sesleri değiştirerek seslerin birbirinden farklı olmasını sağlar.

Mustafa ÇELİK Fen ve Teknoloji Öğretmeni Türk Telekom YİBO Digor/KARS