Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
Advertisements

SİNİR SİSTEMİ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
HÜCRE.
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
YAĞLAR, KARBONHİDRATLAR VE ENERJİ DEPOLANMASI
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
KAN DOKU.
Proteinler.
Lipidler Prof. Dr. Suat Erdoğan EBN Tıp Fakültesi
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
Lipitlerin sudaki davranışları
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
1 LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VII Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
LİPİTLER. SERUM LİPİTLERİ VE LİPOPROTEİNLER
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BİYOKİMYA I (2. DERS).
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
Canlı Ve Enerji İlişkisi
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
LİPİDLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
LİPİTLER 20 Ekim 2010.
Membran Organizasyonu
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PROTEİNLER.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
ATP’NİN YAPISI VE HORMONLAR
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİTLER (YAĞLAR).
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
LİPİDLER Yağ Asitleri Trigliseritler(Triaçilgliseroller)
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Prof.Dr.Asuman Sunguroğlu
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN

Sunum planı Lipidlerin: Obezitenin yol açtığı sağlık sorunları Tanımı Fonksiyonları Sınıflandırılmaları Obezitenin yol açtığı sağlık sorunları

Lipid nedir? Lipos Grekçe’de yağ anlamına gelir Lipidler, yağlı bileşiklerin kimyasal olarak farklı grupları olup; enerjinin yoğunlaşmış bir formudur. Lipidler suda çözünmeyen; eter, kloroform, benzen ve aseton gibi polar olmayan organik çözücülerde (solventlerde) çözünen biyomoleküllerdir. Lipidler, alkoller ile uzun zincirli yağ asitlerinin esterleridirler.

Başlıca lipidler Trigliseridler (triaçilgliserol) Fosfodiasilgliserol Sfingolipidler Glikolipidler Prostaglandinler Kolesterol Steroid hormonlar

Lipidlerin özellikleri Suda çözünmezler Yağ asitleri karboksil ucundan (-COOH) hidrofilik özellik gösterir. Hidrokarbon zincir uzadıkça hidrofilik özellik ade azalır Yağlar (fat) oda ısısında katıdırlar Sıvı yağlar (oil) oda ısısında sıvıdır Trigliseridler, besin maddeleri ve insan vücudundaki (depo) lipidlerin büyük çoğunluğunu oluşturur Hidrolizlerinde yüksek enerji verirler (9 kcal/g)

Yağ asitlerinin yapısı Membran lipidlerinin çoğu amfipatiktirler. Yapılarında non-polar uç ve polar son uç taşırlar. Yağ asitleri bir ucunda polar karboksilik asit (-COOH) taşıyan hidrokarbon zincirden oluşur. 16-C’lu yağ asidi: CH3(CH2)14-COO- Non-polar polar

Lipidler hayvan ve bitki hücrelerinde depo edilir

Lipidlerin fonksiyonları Biyolojik enerji kaynağı Enerjinin etkili formda depo edilmesi İzolasyon Organizmayı dış etkenlerden koruma İç organlara destek sağlama Yağda çözünen vitaminlerin taşınması Isı ve elektrik izolasyonu Hücre membranlarının yapıtaşı Metabolizmayı düzenleyici hormonları depolama Yiyeceklere gevreklik, lezzet ve doygunluk verirler

Enerji kaynağı olarak besinler

Enerji verir ve enerji deposudurlar Yağlar vücutta önemli enerji depolarıdır (ATP). Adipoz dokuda depo edilirler.

Vücuttaki yağ hücreleri Yağlar yapılarında yağ hücreleri (= adiposit) adı verilen hücreleri bulundurur. Adipositler adipoz dokuyu oluşturur.

Vücutta yağ oranı ve adipositler Sağlıklı bireylerde (obez olmayan), beyaz yağ oranı erkeklerde vücut ağırlığının % 20’sini, kadınlarda ise % 25’ini oluşturur. Adipositler, Yüzeylerinde insülin, büyüme hormonları, norepinefrin, glikokortikoid gibi çok sayıda reseptörü bulundurur.

Izolasyon görevi Yağlar, deri altında ve bazı organların çevresinde (böbrek gibi) ısı izolatörü gibi rol oynar ve Sinir hücrelerinin myelin kılıflarında elektrik izolatörü gibi görev yaparak iletinin hızlı akışına yardımcı olur.

Lipidler sinir hücrelerinde izolasyon görevi yaparlar

Myelin kılıfın yapısının %70-80’ini lipidler oluşturur

Koruma Deri altındaki yağlar vücudu ısı ve soğuğa karşı koruyucu izolasyon görevi yapar. Koruyucu ped etkisi ve enerji deposu olarak bulunur.

Taşıma görevi: yağda çözünen vitaminleri proteinler ile birlikte kanda taşırlar Yağ ve proteinlerin karışımından oluşan yapılar (lipoproteinler) önemli hücresel yapılardır. Bu yapılar kanda lipidlerin taşınmasından sorumludur.

Membran yapısında lipidler Membran lipidleri hücre yüzeyinde çift katmanlı tabaka oluşturan ve yapısal olarak yağ ve lipidlere benzerlik gösteren yapılardır. Membranda yer alan başlıca lipidler: fospholipidler, glikolipidler ve kolesterol.

Adipoz dokudan salgılanan leptin (hormon), iştahı keserek gıda alımını yavaşlatır.

Lezzet ve ağızda hoş tat bırakırlar Yağlar lezzetsiz olmaların arağmen damak tadı bırakırlar! Yağlar, gıdaların alımını kolaylaştırır ve lezzeti artırırlar. Lipid içerik gıdalarda aroma, lezzet ve görünümü belirler.

Lipidlerin fazlası zarar!

Şişman ve obez bireylerin daha hassas olduğu hastalık ve sağlık sorunlarından bazıları: Yüksek tansiyon Uyku apnesi, solunum problemleri Osteoartrit (kıkırdak doku hasarına bağlı) Kanserler Hiperlipidemi Endometriyal Tip 2 diyabet Meme Kolon Koronar kalp hastalıkları Ayrıca, hastalıkların seyri obezlerde daha ağır seyreder. İnme (felç) Safra kesesi hastalıkları

Vücut Kitle İndeksi (Body Mass Index, BMI) BMI = vücut ağırlığı [kg]/boy [m]2 Kategori Aralık kg/m2 Kabul edilebilir (düşük risk) 20.0-25.0 Orta düzey kilolu (artmış risk) 25.1-27.0 Orta düzey kilolu/obez 27.1-30.0 Belirgin kilolu/obez 30.1-40.0 Ölümcül obez >40.0