KARARIM ETKİLİ Mİ? *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

ADIN DURUMLARI Okul çok güzel. Okul çok seviyorum.
DÜŞÜNME EGZERSİZLERİ KAD
Hazırlayan; M. Doğan ERYILMAZ Okul Rehber Öğretmeni
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
DİKKAT SÜRESİNİ UZATMA
OLUMSUZ DAVRANIŞ VE SORUN ÇÖZME
İNGİLİZCE PROJE ÖDEVİ HazIrlayan:onur rahman gürcan SInIf:9-e no:1106 konu:Simple present tense.
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
Geleceğe ilişkin amaçlarını açıklar.
Neden ve Nasıl Kullanılır?
Hüseyin ŞİRİN Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi EYTEP ABD.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ & BİLGİ TOPLUMU
Bursa Birey Dershaneleri
Sevgili günlük, Bugün çok yoruldum. Neden mi bugün hem eğlendik hem öğrendik… Merak mı ediyorsun? Peki anlatayım…
SORUNLARIM VE ÇÖZÜMLERİM
ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA
STRES TEPKİLERİM Kazanım:*Stres durumlarında kullandığı tepkileri etkililiği açısından değerlendirir. 11. Sınıf 67 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
A.K.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü
NEDEN STRES *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği için okul rehber öğretmeni tarafından uygulanacaktır. Okul rehber öğretmeninin etkinliği.
SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)-2014 Eylül ayında duyurulan ve kısaca TEOG olarak adlandırılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi bu.
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
KİM KİMİ YENECEK? Kazanım: *Öfke ile baş etmede yapıcı yollar kullanır. 9. Sınıf 33 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
ÇÖZÜM MERDİVENİ Kazanım: *Etkili sorun çözme basamaklarını kullanır.
SINIF KURALLARI.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
HOŞGELDİNİZ…. HOŞGELDİNİZ… POWERPOİNT İLE… PowerPoint genellikle iş ya da okul için sunumlar hazırken kullanılır. Ancak PowerPoint çok daha eğlenceli.
EĞİTSEL ALANLAR Kazanım: Eğitsel alanlardaki güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirir. 9. Sınıf 8 nolu kazanım etkinliği.
BEN KİMİM? NASIL DAVRANIRIM?
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ
OLUMSUZ DAVRANIŞ VE SORUN ÇÖZME. PROBLEM ÇÖZMEDE İLETİŞİM 1. OLUMSUZ DAVRANIŞ NEDİR ? BAŞKALARININ HAKLARINI VE GÜVENLİĞİNİ ENGELLEYEN, TEHDİTEDEN, ZORLAYICI.
YEREL ÇEVREDE İŞ VAR MI? Kazanım: Bulunduğu çevredeki meslekleri değerlendirir. 12. Sınıf 102 nolu kazanım etkinliği.
Gelişimi FarklI Olan Çocuklar
KISA DÖNEMLİ HEDEFLER.
2014 YGS VE LYS İÇİN MOTİVASYON SEMİNERİ
PLANLI ÇALIŞMANIN GEREĞİ
ANNELER İÇİN EVDE DİSİPLİNİ SAĞLAMA YOLLARI
Kaygı bitiyoooor ! YEŞİLKÖY ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
SINAVIM VE KAYGIM Kazanım: Sınav kaygısının akademik başarıya etkisini açıklar. 9. Sınıf 7 nolu kazanım etkinliği Bu şablon bir grup ayarında eğitim malzemesi.
Ygs kapsamı nedir? Sınav TestTestlerin KapsamıSoru S.Süre Ygs TürkçeTürkçeyi Kullanma gücü Temel Matematik Temel Matematiksel ilişkilerden yararlanma.
Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan:
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMA YÖNTEMLERİ
SINAV ÖNCESİ Zihinsel hazırlık:
YGS TESTLERİNDE YERALAN SORULAR ZORLUK DÜZEYLERİNE GÖRE 5’E AYRILMAKTADIR.
Bu derste, Sınıfta istenmeyen davranışların önlenmesi
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
ÇATIŞMA YÖNETİMİ.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
Duygularını ve düşüncelerini ifade eder.
AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
WEB 2.0 ARAÇLARI.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Şakir ÇINKIR, Funda NAYIR
Hüseyin ŞİRİN Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi EYTEP ABD.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI DOSYASI
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Psikolojik Danışman Serpil KARACA
OLUMSUZ DAVRANIŞ VE SORUN ÇÖZME
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Nuray Taşçı / Ayperi Dikici Sığırtmaç
Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler
Sunum transkripti:

KARARIM ETKİLİ Mİ? *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM ile işbirliği yapılarak öğrenciye destek hizmeti sağlanmalıdır. *Etkinlik işlenirken öğrencilerin ders/ üniversite/ meslek seçimine ilişkin kararlarını da değerlendirmeleri sağlanmalı, öğrencilere bu konu ile ilgili olarak okul rehber öğretmeni yoksa RAM ile işbirliği yapılarak öğrenciye destek hizmeti sağlanmalıdır. Kazanım: Verdiği kararları etkili karar verme basamakları açısından değerlendirir. 10. Sınıf 12 nolu kazanım etkinliği

”Hayatınızda pek çok seçenekle karşı karşıya kalıp, farkında olarak veya olmayarak pek çok kez karar vermek zorunda kalabilirsiniz. Verdiğiniz kararlar hayatınızın akışını olumlu veya olumsuz yönde etkiyebilir. Karar verirken “ya o, ya da bu” şeklinde düşünmek yerine karar vermede sırasıyla yapılması gerekenleri uygulamanız daha uygun olabilir” Şimdi aşağıdaki soruları kendi açınızdan düşünün?  Şimdiye kadar verdiğiniz en önemli karar nedir?  Şimdiye kadar verdiğiniz en önemsiz karar nedir?  Şimdiye kadar verdiğiniz yanlış kararlar nelerdir?

“Günlük hayatınızda, ne yiyeceğiniz, nereden alışveriş yapacağınız, kaçta yatacağınız, televizyonda hangi programı izleyeceğiniz gibi konularda verdiğiniz kararların yanı sıra, eğitsel konularla ilgili kararlarınız da yer almaktadır” Şimdi son günlerde eğitsel konularla ilgili verdiğiniz bir kararı düşünün… Karar vermede verilecek kararı tanımlama, karardan beklenen sonucun belirlenmesi, bilgi toplama, seçenekler ve bu seçeneklerin her birinin avantaj ve dezavantajlarını belirlemek çok önemlidir.

KARAR VERME BASAMAKLARI VERİLECEK KARARI TANIMLAYIN KARARDAN BEKLEDİĞİNİZ SONUCU BELİRLEYİN BİLGİ TOPLAYIN SEÇENEKLERİ VE BU SEÇENEKLERİN HER BİRİNİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARINI BELİRLEYİN KARARI VERİN

Karar verme stratejileri:  İç tepkisel karar verme: Seçenekler üzerinde yeterince düşünmeden, içten geldiği gibi karar verme.  Mantıklı karar verme: Karar verirken, seçenekler hakkında bilgi toplama, seçenekleri dikkatlice inceleme ve her birinin olumlu ve olumsuz yanları değerlendirme.  Bağımsız karar verme: Kendi başına karar verme.  Kararsız: Verdiği kararları sık sık değiştirme ve hiçbir karardan hoşnut olmama.

Karar vermek günlük hayatımızın bir parçasıdır Karar vermek günlük hayatımızın bir parçasıdır. Özellikle eğitsel hayatınızla ilgili vereceğiniz veya verdiğiniz kararlar ve bunların sonuçları sizin hayatınızı birinci derecede etkilediği için çok önemlidir. *Eldeliklioğlu (1999)’dan, MEB, d (2003)’den ve Erkan(2005)’den yararlanılmıştır.